Στη σύσκεψη μετείχε ο Αθλητικός Εισαγγελέας, Χάρης Λακαφώσης, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΠΟ, της EOK, της Superleague, του EΣΑΚΕ, της Football League, της ΕΟΠΕ, της ΕΛ.ΑΣ, της ΔΕΑΒ (Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας) και του ΠΣΑΤ (Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου).
Στην εισήγησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τον αθλητισμό μας. Ύστερα από τα απαράδεκτα κρούσματα οπαδικής βίας των τελευταίων ημερών, συγκάλεσα τη σημερινή ευρεία σύσκεψη για να συμφωνήσουμε σε βασικούς άξονες δράσης, αλλά και σε άμεσα μέτρα με χειροπιαστό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της βίας. Χρειάζεται να κινηθούμε ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
Και βεβαίως, χρειάζεται η στενή και ειλικρινής συνεργασία όλων των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η βούληση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι δεδομένη: καμία ανοχή στα φαινόμενα της βίας και ευρύτερα στις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Σ' αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε λοιπόν να κινηθούμε.
Στον νέο αθλητικό νόμο, που θα προκύψει ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις, θα επικαιροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο και θα αντιμετωπιστούν σφαιρικά, με ενιαία στρατηγική και σύγχρονη αντίληψη τα θέματα του αθλητισμού. Ταυτόχρονα, προωθούμε λύσεις ώστε να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό το ηλεκτρονικό, προσωποποιημένο εισιτήριο καθώς και οι υπόλοιπες ήδη θεσπισμένες υποχρεώσεις ασφαλείας, όπως οι κάμερες.
Πέρα απ’ αυτό όμως, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα που οφείλουμε να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή:
- Οι ταραχοποιοί στις εξέδρες να απομακρύνονται από τις Αρχές προληπτικά και πριν πάρουν έκταση τα επεισόδια.
- Με την πρώτη ρίψη αντικειμένου να γίνεται προσωρινή διακοπή του αγώνα. Με την δεύτερη, η οριστική διακοπή του, ή εκκένωση του γηπέδου από οπαδούς και συνέχιση του αγώνα σε άδειες κερκίδες, με ταυτόχρονη ισχύ και των προβλεπόμενων ποινών. Ζητώ την άμεση συμπερίληψη στους σχετικούς κανονισμούς της ρητής διατύπωσης αυτού του κανόνα, που θα αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης πίεσης στους διαιτητές για την συνέχιση του αγώνα.
- Ο αθλητικός εισαγγελέας να αξιολογεί, όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται, ως αποδεικτικά στοιχεία και τηλεοπτικά πλάνα, καθώς και την έκθεση του παρατηρητή της ΔΕΑΒ και της Αστυνομίας, πέρα από το φύλλο αγώνα και συμπληρωματικά με αυτό.
- Να εφαρμοστούν τα οριζόμενα στο άρθρο 41ΣΤ του αθλητικού νόμου. Επισημαίνεται ότι στο άρθρο αυτό προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από τον αρμόδιο εισαγγελέα και ιδιαίτερα για παρακίνηση σε βία από την οποιαδήποτε πλευρά.
- Ζητώ να γίνει άμεσα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του Ιανουαρίου, τροποποίηση των κανονισμών των Ομοσπονδιών που προβλέπονται στο άρθρο 27 του αθλητικού νόμου, ώστε να εναρμονιστούν με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 41Ζ (παράγραφοι 2 ως 9) του ιδίου νόμου που αφορά τις πειθαρχικές και άλλες κυρώσεις. Διαφορετικά, υπενθυμίζω ότι το άρθρο 27 προβλέπει την αναστολή της τακτικής επιχορήγησης.
Με αυτά τα άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς θα αποδείξουν έμπρακτα, στη φάση αυτή, τη δέσμευσή τους στον στόχο της καταπολέμησης της βίας. Όλοι είμαστε ενώπιον των ευθυνών μας. Να το πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται: την ώρα που κινδυνεύουν ζωές, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από συναρμοδιότητες, πίσω από προφάσεις και σκιαμαχίες για τα επουσιώδη.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώνει τον ελληνικό αθλητισμό, την καθημερινή σκληρή προσπάθεια των αθλητών και των αθλητριών μας που μας εμπνέει, μας δίνει αισιοδοξία και φέρει διακρίσεις στα εθνικά μας χρώματα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να δυσφημεί την χώρα μας.
Το μήνυμα είναι σαφές: όσο και αν κάποιοι ανεγκέφαλοι ή εγκληματίες επιδιώκουν το αντίθετο, οφείλουμε όλοι να δράσουμε ώστε οι οικογένειες να γυρίσουν στις εξέδρες των αγωνιστικών χώρων".