Μέσω αυτής της καινούργιας ρύθμισης, η ΑΕΚ επιδιώκει απλώς την κατάργηση της προηγούμενης που είχε ψηφιστεί για το γήπεδό της και άλλαζε (προς τα... πάνω) τα όρια των συντελεστών δόμησης στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Φυσικά, στο άκουσμα της είδησης γεννάται η εύλογη απορία σχετικά με το νόημα αυτής της ρύθμισης, από την στιγμή που το νέο σχέδιο για το γήπεδο της Ένωσης δεν βασίζεται σε αυτούς τους πολεοδομικούς όρους, αλλά σε εκείνους που ίσχυαν πριν. Θεωρητικά, η ΑΕΚ θα μπορούσε να προχωρήσει το πρότζεκτ εναρμονιζόμενη στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο, «αγνοώντας» το δικαίωμα που τις δίνει ο νόμος του 2003 για... υπερβάσεις.

Ωστόσο, από νομικής πλευράς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Την δεδομένη στιγμή το νομικό πλαίσιο είναι «θολό», καθώς ο νόμος που ορίζει τα πολεοδομικά όρια για το γήπεδο της ΑΕΚ έχει προσβληθεί στο ΣτΕ. Παράλληλα, η ρύθμιση που είχε περάσει από τη Βουλή τότε, είχε «συνδεθεί» με την άδεια που είχε εκδοθεί για την κατασκευή του γηπέδου, η οποία έχει ανασταλεί. Έτσι, προκειμένου η ΑΕΚ να «θωρακίσει» από κάθε πλευρά το έργο, επιδιώκει την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, ώστε να επανέλθουν τα προηγούμενα πολεοδομικά όρια, τα οποία το σχέδιο της «Αγιά Σοφιάς» σέβεται απόλυτα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι, όπως είχε εξηγήσει και ο κ. Ανδριόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο νόμος του 2003 όριζε τον συντελεστή δόμησης στο οικόπεδο της ΑΕΚ στο 2 και το τότε σχέδιο το εκμεταλλευόταν στο έπακρο, υλοποιώντας 1,4 πάνω από το έδαφος και 0,6 κάτω από αυτό. Στο σημερινό σχέδιο, με μέσω συντελεστή δόμησης στην περιοχή το 1,4 η ΑΕΚ υλοποιεί μόνο το 0,84! Συγκεκριμένα: 0,73 πάνω από το έδαφος και 0,11 κάτω από το έδαφος.

Επί της ουσίας, η ΑΕΚ ζητά απλά να καταργηθεί η «διευκόλυνση» που της είχε γίνει το 2003, ώστε να γίνει ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο και να υποβάλει τον φάκελό της για την άδεια οικοδομής. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι το απόλυτα εύλογο αίτημα της ΑΕΚ θα ικανοποιηθεί και θα προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: aek365.com