Στη γενική συνέλευση της ΠΑΕ την 14η Ιανουαρίου ο Γιάννης Αλαφούζος δέχθηκε (ήπια) κριτική από μικρομετόχους για την αισιοδοξία που έβγαζε ως προς την αδειοδότηση της επόμενης περιόδου, με την επισήμανση πως «...αντίστοιχη αισιοδοξία υπήρχε και πέρσι, αλλά η ομάδα τελικά “κόπηκε”».
Σίγουρα η αποστολή της διοίκησης του «τριφυλλιού» μέχρι το «πράσινο φως» της UEFA και την επιστροφή του Παναθηναϊκού στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης περιόδου δεν είναι διόλου εύκολη. Εντούτοις, η προεργασία και οι κινήσεις που έχουν γίνει (και γίνονται) απ' τους «πράσινους» δικαιολογεί σε έναν βαθμό την αισιοδοξία και την πίστη πως οι «πράσινοι» θα βγουν νικητές σ' αυτή την -οριακή για τη βιωσιμότητα του συλλόγου- «μάχη».
Οχι μόνο γιατί ο πρόσφατος έλεγχος της «Grand Thornton» έδωσε -εν αντιθέσει με πέρσι- καθαρό πιστοποιητικό στην ΠΑΕ (όπως ανέλυσε στη ΓΣ ο οικονομικός διευθυντής Αγησίλαος Τουμαζάτος), αλλά και διότι σε πολλά ξεχωριστά οικονομικά «κομμάτια», αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι συνολικά σε πολύ καλύτερη μοίρα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα:
1. Προχωράει με τους διακανονισμούς: Το μεγαλύτερο «αγκάθι», αφού για να πάρει το «ΟΚ» ο Παναθηναϊκός υποχρεούται μέσα στο επόμενο δίμηνο να πληρώσει ή να διακανονίσει όλες τις οφειλές του προς παλιούς παίκτες και προπονητές του. Ηδη, με συντονισμένες προσπάθειες έχει καλυφθεί η πλειοψηφία αυτών με υπογραφές και νέες συμφωνίες, ωστόσο απομένουν ορισμένες υποθέσεις που πρέπει να κλείσουν άμεσα.
2. Δεν χρωστάει στη φετινή ομάδα: Οι... on time πληρωμές των παικτών της εφετινής ομάδας ήταν μία απ' τις καλοκαιρινές δεσμεύσεις του Αλαφούζου προς τους Νταμπίζα κι Αναστασίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και να λείψουν οι περσινές «γκρίνιες» και εκνευρισμοί. Μέχρι στιγμής η εν λόγω δέσμευση τηρείται στο ακέραιο, καθώς έχουν εξοφληθεί στην ώρα τους οι δόσεις τόσο του Οκτώβρη όσο και του Δεκέμβρη.
3. «Καθαρός» προς το Δημόσιο: Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς οι «πράσινοι» κατάφεραν να ισορροπήσουν τη σχέση τους με το Δημόσιο και την εφορία. Στο τέλος κάθε μήνα αποδίδονται στην ώρα τους τα χαπαιτούμενα ποσά, ενώ πληρώνονται και οι δόσεις των διακανονισμών που έχουν γίνει με τις προηγούμενες οφειλές.
4. Δραστική μείωση μπάτζετ: Την τελευταία διετία οι «πράσινοι» ρίχνουν διαρκώς το μπάτζετ τους για να εξισορροπήσουν το άνοιγμα και να αρχίσουν να μειώνουν το χρέος τους. Το φετινό καλοκαίρι η μείωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κι έφτασε το 60%, με το μπάτζετ να οριοθετείται στα 6.150.000 ευρώ με την εφορία. Κι αυτό παίζει τον ρόλο του, αφού δείχνει μία σταθερή πολιτική εναρμονισμού με τις επιταγές της UEFA.
5. Αυξημένα «καλά» έξοδα: Ο Παναθηναϊκός έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό το εξοδολόγιό του, αλλά απ' την άλλη έχει αυξήσει τα «καλά» έξοδά του. Αυτά που η UEFA αποδέχεται (και ενθαρρύνει), διότι αφορούν τη βελτίωση των υποδομών του συλλόγου. Οι «πράσινοι» έχουν πλέον στην κατοχή τους νέο αθλητικό κέντρο το οποίο βελτιώνουν διαρκώς, ενώ αντίστοιχα δαπάνησαν ένα σημαντικό ποσό για την ανακαίνιση της Λεωφόρου, το οποίο «αφαιρείται» απ' το σύνολο των εξόδων τους.
Το «κλειδί» της βιωσιμότητας
Η περσινή «σκληρή» εμπειρία κι ο αποκλεισμός απ' την Ευρώπη, δίδαξε πολλά στους «πράσινους» κι επί της ουσίας τους έδειξε πού πρέπει να εστιάσουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το Νο1 απαιτούμενο για την UEFA είναι το πλάνο της βιωσιμότητας που παρουσιάζει ο κάθε σύλλογος. Κοινώς το «...μπορείτε κύριοι να καλύψετε τα έξοδα και τις υποχρεώσεις σας με βάση τα έσοδά σας;».
Αυτό θα ζητηθεί ξανά απ' τον Παναθηναϊκό, που φέτος έκανε μία σημαντική κίνηση για να «αποφορτίσει» το εξοδολόγιό της σεζόν 2014-15. Ποιο είναι αυτό; Διακανονισμοί των οφειλομένων με πολλές, πολλές δόσεις. Πέρσι το «τριφύλλι» πέρασε στο μπάτζετ του διακανονισμούς που δεν μπορούσε να σηκώσει, καθώς κλήθηκε να καταβάλει μεγάλα ποσά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με αποτέλεσμα το πλάνο βιωσιμότητας να «καταρρεύσει» στην εξέταση του φακέλου του.
Φέτος, αντίθετα, σ' όλους τους διακανονισμούς που έχουν γίνει με παλιούς παίκτες και προπονητές, τα ποσά έχουν «σπάσει» σε πολλές δόσεις. Αν σε έναν «Χ» παίκτη οφείλονται π.χ. 300.000 ευρώ, οι «πράσινοι» κατάφεραν (μέσω των συμφωνιών που έκαναν) να «σπάσουν» την αποπληρωμή του σε βάθος τριετίας. Οπερ σημαίνει πως ο προϋπολογισμός της επόμενης περιόδου θα επιβαρυνθεί για τον εν λόγω παίκτη μόλις 100.000 ευρώ, μειώνοντας έτσι δραστικά το συνολικό εξοδολόγιο.
Οι δύο «σταθμοί»και οι... δυσκολίες
Από τις αρχές του καλοκαιριού ο Γιάννης Αλαφούζος παρέδωσε «εν λευκώ» το ποδοσφαιρικό τμήμα στους Νταμπίζα, Σαραβάκο και Αναστασίου προκειμένου να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ, με βασικό άξονα την αδειοδότηση της επόμενης περιόδου.
Και ο ίδιος άλλωστε θεωρεί την άδεια ως μεγάλο, προσωπικό «στοίχημα» και δεν θα ήθελε επ' ουδενί όλη αυτή η εξαιρετική προσπάθεια που έχει γίνει στο αγωνιστικό μέρος από το καλοκαίρι να μην «ανταμειφθεί» όπως πρέπει, με συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης. Τους τελευταίους μήνες, το 70% των στελεχών της ΠΑΕ κινείται σε... ρυθμούς αδειοδότησης και online ενημέρωσης του monitoring της UEFA, με τον οικονομικό διευθυντή Αγησίλαο Τουμαζάτο και την (αναβαθμισμένη) νομική σύμβουλο Αθηνά Μπαλωμένου να έχουν πάρει... επ' ώμου το κομμάτι των διακανονισμών.
Ο πρώτος «σταθμός» είναι η 31η Μαρτίου, όπου θα γίνει ο πρώτος έλεγχος από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εμφανιστεί καθ' όλα τακτοποιημένος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013. Ο δεύτερος (και πολύ πιο ουσιαστικός) έλεγχος θα γίνει στα τέλη Μαΐου (περίπου τις ίδιες μέρες με τον έλεγχο της ΕΠΟ) κι εκεί το «τριφύλλι» πρέπει να δείξει ένα καθ' όλα βιώσιμο πλάνο. Εως τότε απαιτείται πολύ και σκληρή δουλειά απ' όλους, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως π.χ. του Σεϊταρίδη (οι οφειλές προς τον οποίο είναι μεγάλες) και του Μαρίνου.
Αν ωστόσο ξεπεραστούν κι αυτοί οι «σκόπελοι», στην «πράσινη» ΠΑΕ θα έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν ακόμη πιο πολύ...
Πηγή: Goal