Την ευκαιρία να μιλήσει για το πλάνο που «τρέχει» στον ΠΑΟΚ, αλλά και να κάνει τα παράπονά του για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επενδυτικές προθέσεις του, είχε ο Ιβάν Σαββίδης.
Με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, μίλησε στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το μεγαλόπνοο επεννυτικό σχέδιο του: " Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει στείλει στον προϋπολογισμό πάνω από 12 εκατ. των τρεχόντων οφειλών και 9 εκατ. έχει εξοφλήσει τις προηγούμενες οφειλές. Είναι νέα συνιστώσα, είναι νέο εισόδημα. Ο προϋπολογισμός δεν λάμβανε αυτά τα χρήματα και δεν μπορώ να καταλάβω την Ελληνική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ έχει οφειλές προ δεκαπενταετίας και δεν τα πληρώνει, στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια παράδοση. Εγώ λέω, είναι 11 εκατομμύρια ευρώ και λέω ότι εγώ είμαι έτοιμος αύριο να τα καταβάλω, στείλτε αυτά τα χρήματα για την στήριξη των παλιννοστούντων και διαγράψτε τις προσαυξήσεις του αέρα, τις οποίες προσάπτετε σε αυτό το χρέος εδώ και τόσα χρόνια, αλλά κανένας δεν με ακούει. Υπάρχουν δύο λύσεις. Πρώτον, το κράτος να λαμβάνει 12 εκατομμύρια και δεύτερον το κράτος δεν λαμβάνει τίποτα… Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επενδύσεις και να μην κάνετε τίποτα; Εγώ, ανακοινώνω το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και είμαι έτοιμος να επενδύσω σε τρία - πέντε χρόνια μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και να δημιουργήσω χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εμείς, 14 μήνες συζητάμε ποιος πρέπει να μας δώσει τη γη, ποιος πρέπει να μας πουλήσει τη γη, πως πρέπει να το βάλουμε νομικά. Υπάρχουν χιλιάδες δομές, στις οποίες πρέπει να πάμε και να τους παρακαλέσουμε να δεχτούν τις επενδύσεις. Εμένα, μου φαίνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να ψηφίσει ένα νόμο του "ενός παραθύρου" έτσι ώστε εγώ, σαν επενδυτής, να πάω σε μια πόρτα, ένα παράθυρο και να τους ρωτήσω: Δέχεστε αυτό το πρότζεκτ; Το θέλετε το πρότζεκτ αυτό; Και μου απαντάνε, είτε ναι, είτε όχι και αν ναι, πρέπει να μου δώσουν ένα πακέτο με τα έγγραφα, έτοιμα, έτσι ώστε εγώ, την επόμενη μέρα να έχω δυνατότητα να ξεκινήσω τη χρηματοδότηση".
Για την πρόταση σχετικά με τους ανασφάλιστους παλινοστούντες: "Προτείνω συμψηφισμό των εσόδων που έχει το κράτος από την ΣΕΚΑΠ με το κονδύλι που απαιτείται για συνταξιοδότηση ανασφάλιστων παλινοστούντων και εξέφρασε τη δυσφορία του για απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει μπλοκάρει την επένδυσή του στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Μια επιχείρηση η οποία είναι σκοτωμένη, πεθαμένη σε τέσσερις μήνες της δραστηριότητάς μας έχει φορολογικά έσοδα στον προϋπολογισμό της χώρας περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια συνολικά. Ακριβώς αυτά τα νέα εισοδήματα του προϋπολογισμού πρέπει να πάνε για τη στήριξη των παλιννοστούντων".
Για την επενδυση στο Παλιούρι Χαλκιδικής και την εμπλοκή λόγω του Ελεγκτικού συνεδρίου: "Έχω κουραστεί και μερικές φορές με επισκέπτεται η σκέψη να γυρίσω και να τα παρατήσω όλα και να φύγω. Τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το Παλιούρι Χαλκιδικής τον κέρδισα επτά μήνες πριν και το ύψος του προϋπολογισμού της επένδυσης είναι 14 εκατ. ευρώ και εγώ, τους ρωτάω: Πείτε μου, πού να φέρω τα χρήματα; Κανένας δεν ξέρει να μου απαντήσει. Ακόμα συζητάμε!".