Και φυσικά για να κατανοήσει κανείς πώς προέκυψε το 45% ως ποσοστό μεταπώλησης στην πρώην ομάδα του, το Αμβούργο, και στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, θα πρέπει να γνωρίζει κατ' αρχάς τι είχε συμβεί στη μεταγραφή του Σουηδού άσου στους «πράσινους». Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Στην προσπάθεια του «τριφυλλιού» να τα βρει με το Αμβούργο, οι Γερμανοί ζήτησαν ένα ποσό άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, πατώντας στο συμβόλαιο που είχαν με τον Μπεργκ για έναν ακόμη χρόνο.
Οι «πράσινοι», ωστόσο, δεν είχαν τη δυνατότητα όχι 1 και 1,5 εκατ. ευρώ να διαθέσουν, αλλά ούτε... λίγες χιλιάδες, εξαιτίας της αναγκαιότητας δραστικής περικοπής των εξόδων και του περιορισμού του μπάτζετ εν γένει που αποτελούσε μονόδρομο για τον σύλλογο (μόνο για τον Ατζαγκούν αποφασίστηκε να δοθούν 200 χιλ. ευρώ στην ομάδα του παίκτη, τους Ντόλφινς, κι αυτά τελικά θα τα λάβουν οι Νιγηριανοί σε τέσσερις δόσεις μετά την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη).
Δίχως προκαταβολή στην... τσέπη τους, λοιπόν, και έχοντας ως «μπούσουλα» και «όπλο» μαζί το ότι ούτε το Αμβούργο ήθελε τον Μπεργκ ούτε ο Μπεργκ να παραμείνει στο Αμβούργο, οι άνθρωποι των «πράσινων» έπεισαν τελικά -μετά από αρκετό καιρό και διάφορους ελιγμούς- τους Γερμανούς να διαπραγματευτούν μόνο για ποσοστό τυχόν μεταπώλησης του 27χρονου στράικερ. Μετά από νέα παζάρια, καθώς το Αμβούργο αξίωνε ποσοστό της τάξεως του 50% αλλά και αμοιβαίες υποχωρήσεις, η συμφωνία έκλεισε στο 35%. Σειρά πήρε ο ίδιος ο Μπεργκ που εξαρχής είχε «ψηθεί» να συνταχθεί με το αγωνιστικό πρότζεκτ της ομάδας που του παρουσιάστηκε από τους Αναστασίου - Νταμπίζα.
Το πρότζεκτ, οι απολαβές και το ποσοστό
Πέραν όμως του Αμβούργου, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να γεφυρώσει και το οικονομικό χάσμα που υπήρχε με τον ίδιο τον Μπεργκ. Ο Σουηδός άσος είχε εξαρχής «ψηθεί» να συνταχθεί με το αγωνιστικό πρότζεκτ της ομάδας, έτσι όπως του παρουσιάστηκε από τους Αναστασίου - Νταμπίζα, και πείστηκε ότι μέσω του «τριφυλλιού» μπορεί να πετύχει το πολυπόθητο restart στην καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν μπορούσε -εκ των πραγμάτων- ούτε καν να πλησιάσει τις απολαβές που έπαιρνε στο Αμβούργο (ήτοι 1,8 εκατ. ευρώ μικτά- 950 χιλ. καθαρά ευρώ ετησίως!).
Το οικονομικό παρέμενε ως τελευταίο αγκάθι, έως ότου στις επαφές με τον ατζέντη του παίκτη έπεσε στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο να δοθεί ποσοστό μεταπώλησης στην πλευρά του Μπεργκ (κάτι που συνηθίζεται στο εξωτερικό, όπως επίσης και η περίπτωση πριμ μεταγραφής αλλά σε ελεύθερους παίκτες).
Εν τέλει επήλθε συμφωνία για ποσοστό μεταπώλησης της τάξεως του 10% και με ετήσιες απολαβές 450 χιλ. ευρώ καθαρά (συν 200 χιλ. ευρώ υπό μορφήν μπόνους). Συνολικά μάλιστα για την 4ετία, εάν την εξαντλήσει ο Μπεργκ, θα λάβει 1,9 εκατ. ευρώ, λιγότερα απ' τα μισά που θα έπαιρνε για τον αντίστοιχο χρόνο στο Αμβούργο, ενώ το συνολικό ποσοστό μεταπώλησης έφτασε στο 45% (στο Αμβούργο 35% και στον ίδιο τον Μπεργκ στο 10%).
Πηγή: Goal