Το σχέδιο της συμμετοχής στη δεύτερη κατηγορία βρίσκει για την ώρα περισσότερους υποστηρικτές, όχι μόνο γιατί είναι άμεση η επιστροφή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και επειδή γύρω από το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται να συσπειρώνονται παλιοί παράγοντες με οικονομική επιφάνεια (όπως για παράδειγμα ο Δασυγένης), ενώ σημαντικό ρόλο στο προβάδισμα παίζει και το γεγονός ότι η πλευρά που υποστηρίζει τη λύση της τρίτης κατηγορίας, την υποστηρίζει αφήνοντας πολλά κενά και δεν έχει πείσει ότι μπορεί να το εξυπηρετήσει.
Η απόφαση για την κατηγορία στην οποία θα παίξει ο Αρησ θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση της «ΚΜΑ» μέσα στο μήνα και ίσως όχι ελαφρά τη καρδία. Κι αυτό γιατί (πέρα από τα πρόσωπα που τις εκφράζουν) και οι δυο προτάσεις παρουσιάζουν θετικά και αρνητικά σημεία, καθώς επίσης κάθε μια από αυτές έχει τις δικές της δυσκολίες και ενέχεις τους δικούς της κινδύνους.
Για το σχέδιο συμμετοχής στη Β΄ κατηγορία, σημαντικό ρόλο παίζει η υπαγωγή στο άρθρο 106ια. Για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτείται να βρεθεί «αξιόχρεος επενδυτής», δηλαδή κάποιος που θα ρίξει άμεσα 1,5 εκατ. ευρώ για χρέη της ΠΑΕ, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 2 εκατ. για να κάνει ο Αρης πρωταθλητισμό και να πετύχει το στόχο της επιστροφής στη Σούπερ Λίγκα. Σε περίπτωση απόρριψης του άρθρου 106ια, ο ΑΡΗΣ θα εξακολουθήσει να βαρύνεται με το χρέος των 22 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ρύθμιση και «κούρεμα». Η διοίκηση υποστηρίζει ότι μπορεί να φτάσει το χρέος (πλην δημοσίου) στο ένα εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και αν θα δεχθούν οι πιστωτές κούρεμα 90%. Το δημόσιο είναι άλλη περίπτωση και το ερώτημα είναι αν ο Αρησ μπορεί κάθε χρόνο να καταβάλει 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν θα έχει άδεια και θα υποστεί τις ίδιες κυρώσεις με αυτές που είχε στη Σούπερ Λίγκα και την επόμενη χρονιά ανεβαίνουν δυο ομάδες.
Στο σενάριο της Γ΄ κατηγορίας πρέπει να βρεθούν δυο «εκκαθαριστές», δηλαδή δυο άνθρωποι που θα βάλουν το κεφάλι τους στη .λαιμητόμο. Η διαδικασία εκκαθάρισης δεν είναι απλή και δεν είναι πάντα επιτυχής όπως συμβαίνει με τη Λάρισα. Αν δεν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, οι ομάδες επιστρέφουν στην επαγγελματική κατηγορία μαζί με τα χρέη τους. Οι παρεμβάσεις μέσω ανακοπών από παράγοντες με άμεσο ή έμμεσο συμφέρον (πχ. Σκόρδας) μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία με καταστρεπτικές για το εγχείρημα συνέπειες.
Πηγή: AllAboutAris.com