Πιο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιων διαφορών που οδήγησαν σε προσφυγή στο CAS είναι αυτό του ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την αφαίρεση τριών βαθμών που του επιβλήθηκε από τη διαδικασία των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, εξαιτίας των όσων είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια του επαναληπτικού ημιτελικού Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας.

Το νέο καταστατικό προβλέπει, λοιπόν, ότι κάθε εσωτερική διαφορά θα πηγαίνει μόνο στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, ως τρίτο βαθμό δικαιοσύνης, το οποίο υποτίθεται ότι θα παίζει το ρόλο του "εγχώριου CAS". Επίσης προβλέπει ότι όλες οι διαφορές μεταξύ ποδοσφαιριστών και ΠΑΕ που είναι εσωτερικές διαφορές και θα πηγαίνουν στην ΕΠΟ.

Με άλλα λόγια το CAS δεν θα εκδικάζει εφέσεις για παραβιάσεις των Κανόνων του Παιχνιδιού, αποκλεισμούς μέχρι τέσσερις αγώνες ή τρεις μήνες, ή αποφάσεις που ελήφθησαν από ένα ανεξάρτητο και νομίμως συσταθέν Διαιτητικό Δικαστήριο μιας Ομοσπονδίας ή Συνομοσπονδίας, εκτός αν πρόκειται για διεθνείς διαφορές και όχι εσωτερικές.
 
Μόνο που το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης λειτουργεί ανεξάρτητα από τη FIFA και την UEFA. Οι "ενδείξεις" για τα εγχώρια δεδομένα δεν τείνουν στο ότι το ίδιο συμβαίνει και εντός Ελλάδας. Ως γνωστόν το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ μέχρι το καλοκαίρι δεν είχε νόμιμη σύνθεση όπως προβλεπόταν από το καταστατικό του 2011 και συνεδρίαζε ως τριμελές, αντί για επταμελές, όπως προβλεπόταν.

Η ανεξαρτησία αλλά και η νόμιμη σύνθεση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αποτελεί προϋπόθεση για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω και από το 2011 η σύνθεση του δικαστηρίου της ΕΠΟ ελεγχόταν για την νομιμότητά της.

Πηγή: soccerplus.gr