Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Άκης Ζήκος:
Για την ήττα της Ελλάδας από την Κολομβία: “Η ομάδα αδίκησε τον εαυτό της. Το 3-0 είναι βαρύ, όπως ακούγεται αλλά και όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Άλλο να βλέπεις ένα παιχνίδι από την τηλεόραση και άλλο από μέσα. Δεν αξίζαμε να χάσουμε με 3-0. Έχουμε μια ομάδα που δεν μπορεί να γυρίσει εύκολα παιχνίδια. Η εθνική είναι μια ομάδα, που δεν μπορεί να γυρίσει τα παιχνίδια εύκολα. Η Κολομβία δεν είχε κοντά τις γραμμές και δεν είχε καλή οργάνωση, υπήρχαν χώροι. Στην τύχη θα σταθώ, καθώς αν έμπαινε το γκολ του Γκέκα, ακόμη κι αν έμενε το 2-1 ή αν ισοφαρίζαμε θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν πρέπει να κρίνουμε την ομάδα αυστηρά. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι αυτό που γράφτηκε και είναι βαρύ”.
Για το παιχνίδι με την Ιαπωνία: “Όλοι ξέρουμε πως είναι ένας αγώνας, που πρέπει να κερδίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιάπωνες. Θα παίξει ρόλο η αυτοσυγκέντρωση και η ετοιμότητα. Πιστεύω πως θα είναι καλύτερη η απόδοση μας και τα τρεξίματα μας. Και η ώρα είναι πιο… νορμάλ για ποδόσφαιρο. Πρέπει να τρέξουμε πολύ παραπάνω, γιατί η επιθετική και αμυντική μετάβαση της Ιαπωνίας είναι πολύ γρήγορη. Θα πρέπει να έχουμε ανάλογα τρεξίματα και συγκέντρωση. Δεν πρέπει να βρεθούμε πίσω στο σκορ. Είναι δύσκολο να ξεκλειδώσουμε άμυνες και να ανατρέψουμε αποτελέσματα”.
Για το επεισόδιο Μανιάτη – Τζαβέλα: “Αν δεν υπήρχε το προηγούμενο ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δεν θα δίναμε τόσο μεγάλη έκταση. Κατά τ’ άλλα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί καθημερινά, σε κάποια προπόνηση. Λίγο υπερβολικό, αλλά συμβαίνουν, άνθρωποι είναι και η αδρεναλίνη πάει στα ύψη. Το θέμα είναι να… τελειώνουν. Μου ακούγεται λίγο υπερβολικό να θέλει να γυρίσει ο Μανιάτης. Δεν βρίσκεται στην Πάτρα για να γυρίσει στην Αθήνα. Για μένα δεν τελείωσε, υπάρχει ένα θεματάκι. Ο προπονητής με τους διοικούντες της ΕΠΟ να το τελειώσουν. Είμαι αντίθετος 100% οι παίκτες να πουλάνε οπαδιλίκι και να το παίζουν οπαδοί. Ο ποδοσφαιριστής είναι επαγγελματίας, σήμερα εδώ και αύριο εκεί. Δεν έχει σημασία να φιλώ τη φανέλα, να πλακώνω τους αντιπάλους και όλα αυτά. Πρέπει να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους, πρόθυμοι στο γήπεδο και όλα αυτά. Είναι, βέβαια, διαφορετικοί χαρακτήρες και προσωπικότητες. Υπάρχει, όμως, το χρέος της διοίκησης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Να πει ως ομάδα ‘δεν θέλω οι ποδοσφαιριστές μου να δείχνουν τέτοια εικόνα’. Δεν είναι μόνο ευθύνη των ποδοσφαιριστών, αλλά και τον διοικήσεων. Πρέπει να σκεφτούν οι διοικήσεις το καλό του ποδοσφαίρου. Να διατηρούν την επαγγελματική εικόνα. Να κοιτάμε πρώτα το σπίτι μας και μετά το εξοχικό μας. Έτσι είναι η κοινή λογική και έτσι πρέπει να δρούμε στην ζωή μας. Το ποδόσφαιρο έχει τρομερή προβολή και κινεί μάζες. Πρέπει να υπάρχει προσοχή”.
Για τις αλλαγές που μπορεί να κάνει ο Σάντος: “Εγώ δεν έχω κρίνει ποτέ προπονητή για τις επιλογές του. Αφού έχει επιλεγεί είναι ο πιο ικανός να κρίνει και να πράξει. Το να παίξει λίγο πιο επιθετικά σε κάποιες φάσεις του παιχνιδιού είναι κάτι που μπορούμε να το πούμε. Όμως παίρνει αποφάσεις δευτερολέπτων. Είμαι υπέρ του προπονητή που θα επιλεχτεί άσχετα αν θα κάνει λάθος όπως όλοι κάνουν”.
Για το αν πρέπει να ανανεωθεί εμπιστοσύνη σε νεαρούς ποδοσφαιριστές: “Σε μεγάλες διοργανώσεις η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο . Πρέπει να υπάρχει ένα πάντρεμα νέων, που θα φέρουν την φρεσκάδα και έμπειρων, που έχουν να προσφέρουν πολλά. Θέλει αυτοσυγκράτηση και να κοιτάξουμε τα όρια. Δεν μπορούμε να βάλουμε μόνο νέους…”.
Για το ποιοι μπορούν να κάνουν την διαφορά υπέρ της Ελλάδας: “Επιθετικά δύο παίκτες που έχουν δείξει επικίνδυνοι είναι ο Κονέ και ο Φετφατζίδης. Είναι καλοί επιθετικά, δημιουργούν φάσεις, μπορούν να ντουμπλάρουν είναι καλοί στο ένας εναντίον ενός και ξέρουν να δημιουργήσουν ρήγματα. Από εκεί και πέρα θέλει αυτοσυγκέντρωση, η αμυντική λειτουργία έχει πολύ δουλειά καθώς αντιμετωπίζουμε τεχνίτες. Παίζει ρόλο το σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι παίκτες την ώρα του αγώνα”.
Για τον αποκλεισμό της Ισπανίας: “Σοκ ήταν αν το λέγαμε πριν. Αλλά με τις εμφανίσεις που έκαναν οι Ισπανοί δεν μπορούσαν κάτι παραπάνω. Είδαμε μια ομάδα κουρασμένη, κορεσμένη, με υποχρεώσεις από τις ομάδες τους, αλλά και ανόρεχτη, σε αντίθεση με τους αντιπάλους. Η Χιλή δεν κινδύνεψε και πήρε το παιχνίδι εύκολα. Δεν είναι μόνο η σωματική κούραση, αλλά και η ψυχολογική. Είναι οι προπονήσεις, τα ταξίδια, η πίεση για πρωταθλητισμό και άλλα πολλά πράγματα. Βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες τους και κάποιες καταστάσεις είναι αφόρητες. Φάνηκε ότι δεν είχε χημεία μια ομάδα, που το κύριο συστατικό της είναι ομοιογένεια. Έχουν εθιστεί λίγο στους τίτλους, έχουν επιτυχίες και δεν είναι τυχαίο που κέρδισε παγκόσμιο και ευρωπαϊκά συνεχόμενα. Έχει κάνει το χρέος της. Αν ήμουν Ισπανός, θα τους έκρινα με επιείκεια. Δεν είναι ρομπότ και μηχανές, αλλά άνθρωποι”.
Για την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου: “Από το 2008 πάμε κάθε χρόνο και… χειρότερα. Δεν έχουμε κάνει βήματα μπροστά, τα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν, δεν υπάρχει βούληση από ψηλά, οι διοικήσεις δεν συνεργάζονται για την καταπολέμηση της βίας και την ανάδειξη του θεάματος. Επιπλέον, η μεγάλη ψαλίδα του Ολυμπιακού από τις άλλες ομάδες έχει παίξει τον ρόλο της. Ο Ολυμπιακός με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα και τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ έχει γιγαντωθεί. Στο πλαίσιο της λογικής μπορεί να πάρει όποιον ποδοσφαιριστή θέλει και να βάλει πολλά λεφτά. Οι ομάδες πρέπει να το δουν προσεκτικά και να κάνουν κάποια πράγματα. Πρέπει να κάνουν υπομονή κάποια χρόνια και να χτίσουν σιγά – σιγά. Η λογική του ΠΑΟΚ ‘πάω να πάρω 10 παίκτες το καλοκαίρι’ ήταν περίεργη. Οι παίκτες δεν είναι… τούβλα. Απαιτείται πλάνο, οργάνωση και συνέχεια, με τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο πρόεδρο”.
Για τη θέση του Βρύζα: “Βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Το ν είσαι πρόεδρος-διαχειριστής δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι άλλο να αποφασίζεις εσύ και να βάζεις τα λεφτά σου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το βλέπουμε απ’ έξω ως εύκολο, αλλά δεν είναι. Δεν σημαίνει πως δεν γίνονται λάθη, αλλά είναι καλοπροαίρετα”.
Για το αν θα μπορούσε να συμβεί αυτό σε μεγάλο κλαμπ της Ευρώπης: “Εξαρτάται από τον χρηματοδότη. Για να χτιστεί μια ομάδα οι σχέσεις εμπιστοσύνης παίζουν μεγάλο ρόλο. Για να δημιουργηθεί μια ομάδα παίζει μεγάλο ρόλο η σχέση εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος πρέπει να επιλέξει τους συνεργάτες και να τους εμπιστευτεί. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στην ιεραρχία. Αν τηρούνται όλα αυτά, τότε ναι υπάρχουν ομάδες στο εξωτερικό που έχουν βλέψεις. Από την στιγμή που ο άνθρωπος που θα βάλει τα χρήματα είναι πρόεδρος πρέπει να εμπιστευτεί τους ανθρώπους του, όμως κι αυτοί να μην εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη αλλά να την τιμήσουν. Αυτό είναι το ιδεατό, αλλά και το ποσοστό επί της εκατό βρίσκεται στην μια παλάμη μας…”.
Για τον λόγο που δεν τον έβαζε ο Ρεχάγκελ στην εθνική: “Είναι λίγο μακάβριο αυτό που θα πω. Μακάρι να φτάσει 150 χρονών ο άνθρωπος, όμως έσω και την τελευταία στιγμή περιμένω μια εξήγηση κι εγώ..”.
Για την “επιστροφή” της ΑΕΚ: “Από την στιγμή που μπαίνουν σωστά οι βάσεις ξεκινάει από το μηδέν. Ο στόχος, η βούληση και η θέληση είναι να πάει καλά. Είναι και θέμα τύχης, δεν είναι εύκολο. Υπάρχει η σωστή κατεύθυνση, η βούληση και η διάθεση για να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει”.