Τον θυμόσαστε τον ποδοσφαιριστή Ογκουνσότο του Εργοτέλη που αγωνίζεται τώρα στη Βουλγαρία; Ε, ο δεινός επιθετικός έπαιζε επί χρόνια στα τυφλά, αφού μια πάθηση στα μάτια τον εμπόδιζε να βλέπει μακριά και ψηλά και προσανατολιζόταν χάρη στις γραμμές του γηπέδου, γι αυτό και έχανε απίστευτα γκολ.

Πριν από δυο χρόνια όμως με τη μέθοδο Eye tracking είδε το …φως του και με επέμβαση που του έγινε από τον Γιάννη Ασλανίδη στο κέντρο «Εμμετρωπία» του Ηρακλείου βελτιώθηκε η όραση του.

Η τεχνολογία Eye tracking μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να προσδιορίσουν ποια οπτική πληροφορία είναι σημαντική και απαραίτητη και ποια μπορεί να παραληφθεί προσφέροντάς τους έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η προπόνηση του Πάτρικ

Στο πρώτο παράδειγμα έχουμε την προπόνηση του Εργοτέλη, όπου ο Ογκουνσότο παρακολουθεί με σκυμμένο κεφάλι την πορεία της μπάλας και δεν έχει ευρύ οπτικό πεδίο. Ο κόκκινος σταυρός που βλέπετε στο βίντεο είναι ουσιαστικά που κοιτάζει ακριβώς ο αθλητής.

Ο ποδοσφαιριστής οφείλει ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξέρει που βρίσκονται οι συμπαίκτες του και να έχει μια πολύ καλή αντίληψη του χώρου. Επίσης μπορούμε να δούμε σε περιπτώσεις «στημένων φάσεων» αν ο αθλητής έχει την συνολική εποπτεία του χώρου ή αν διέφυγε κάτι της προσοχής του.

Γνωρίζοντας έγκαιρα πού βρίσκονται όλοι οι παίκτες και προς τα πού κινούνται, είναι σε θέση να «διαβάσει τη φάση» και να βρεθεί στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή.

Προπόνηση στο πινγκ-πονγκ

Εδώ βλέπουμε την προπόνηση δύο αθλητών του ping pong. Ο αρχάριος παίκτης παρακολουθεί το μπαλάκι σε όλη τη διαδρομή του, ενώ ο έμπειρος το παρακολουθεί έως ότου φτάσει στο φιλέ και από εκεί και πέρα έχοντας ήδη υπολογίσει την υπόλοιπη πορεία του έχει συντονίσει την κίνηση του χεριού του.

Tο παράδειγμα στο σκάκι

Σε αντίθεση με το ping pong, στο σκάκι ο παίκτης προσπαθεί να βρει όσον τον δυνατόν περισσότερες συσχετίσεις μεταξύ των κομματιών σε όλη της σκακιέρα. Χρειάζεται να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερη οπτική πληροφορία στο μικρότερο χρόνο. Βλέπουμε ότι ένας αρχάριος παίκτης σπαταλάει το χρόνο του κοιτάζοντας μόνο το σημείο με τη μεγαλύτερη απειλή.

Παίρνει όμως έτσι όλη την πληροφορία που χρειάζεται ή η προσκόλληση του αυτή τον οδηγεί σε εσφαλμένες αποφάσεις; Διαπιστώθηκε ότι οι ισχυρότεροι παίκτες αντιλαμβάνονται περισσότερα τετράγωνα με μια μόνο ματιά και ξοδεύουν λιγότερο χρόνο ανά τετράγωνο.


 

Πηγή: sport24.gr