Αν τα βάλεις κάτω βέβαια και τα ζυγίσεις, εύλογο ήταν αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από την πολιτική. Ποια είναι η δουλειά του Ελληνα υπουργού Οικονομικών τα τελευταία πέντε χρόνια: Να βάζει φόρους. Τίποτα άλλο. Στην κυριολεξία. Από κει και πέρα ούτε να εισπράξουνε τους φόρους που βάζουνε δεν είναι ικανοί. Ο τεχνικός διευθυντής σε μια ομάδα, αντίθετα, βγάζει δουλειά: Κάνει μεταγραφές. Πουλάει, αγοράζει. Δίνει λογαριασμό στο αφεντικό. Κρίνεται.
Ο υπουργός Οικονομικών χρέη κλητήρα εκτελεί τώρα στην τρόικα. Επειδή όμως ένας Βόκολος πιθανόν δεν έφτανε να καλύψει το μέγεθος ενός Νταμπίζα, έσκασε ταυτόχρονα και το θέμα Ζιλμπέρτο Σίλβα (φωτό). Οτι του έγινε πρόταση να παίξει μπάλα από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούνιο στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια να αναλάβει πόστο. Οπως γράφτηκε επί λέξει «να γίνει το μάτι του Παναθηναϊκού στη Λατινική Αμερική». Θα μου πείτε τώρα, γιατί ο Ζιλμπέρτο Σίλβα κι όχι ο τίμιος Βάσκος Γιόσου Σαριέγκι; Προφανώς επειδή ο Σαριέγκι δεν έχει διατελέσει αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας. Με την είδηση ωστόσο να δίνεται μισή. Ποιος από τον Παναθηναϊκό δηλαδή είχε αυτή την εκπληκτική ιδέα; Ο Ζιλμπέρτο, που έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο εδώ κι έναν χρόνο, να ξαναγυρίσει στον Παναθηναϊκό στα 38 του; Ο Αλαφούζος ή ο Τάκης Φύσσας; Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η ευκολία με την οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος επιτελεί το λειτούργημά του. Πώς προσδιορίζεται δηλαδή η Λατινική Αμερική που ο Ζιλμπέρτο θα είναι «το μάτι» του Παναθηναϊκού; Αν όχι ακριβώς, έστω στο περίπου: Κάτι δηλαδή σαν το τρίγωνο Λάρισα-Καρδίτσα-Βόλος.
Οτι έχουμε δηλαδή τον άνθρωπό μας για να εντοπίζει ό,τι ταλέντα βγάζει ο κάμπος. Τον Βάιο Καραγιάννη π.χ. σαν ΑΕΚ, για να προλαβαίνουμε Μαρινάκη και Αλαφούζο. Κάπου σ' αυτά τα επίπεδα λογίζεται κατά τη δημοσιογραφική λογική και η Λατινική Αμερική: Τη μία μέρα δηλαδή ο Ζιλμπέρτο θα ρίχνει μια ματιά στη Βραζιλία, την άλλη στην Αργεντινή, το Σάββατο στην Ουρουγουάη και την Κυριακή στη Χιλή. Και τη Δευτέρα θα έχει ρεπό. Πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα δηλαδή μπορεί να πιάνει το μάτι του Ζιλμπέρτο Σίλβα; Είμαστε σοβαροί; Ούτε καν για τα Βαλκάνια δεν μπορείς να το πεις αυτό. Οτι μια ομάδα της Γερμανίας ή της Αγγλίας έχει έναν άνθρωπο για να βρίσκει ποδοσφαιριστές από Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Κροατία και πάει λέγοντας. Για τα σημερινά ποδοσφαιρικά δεδομένα μιλάμε για ξύλο με φύλλο μπακαλιάρο.
Οχι να το γράψεις δεν γίνεται αυτό, όχι να το πεις, αλλά ούτε καν να το σκεφτείς. Ούτε από το μυαλό σου δεν μπορεί να περάσει. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μια ολόκληρη ήπειρο. Ακόμα και ιδιωτικό αεροπλάνο να διαθέσει ο Αλαφούζος στον Ζιλμπέρτο για να οργώνει τη Λατινική Αμερική, και πάλι δεν θα προλαβαίνει. Μόνο η Βραζιλία είναι 8.5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα! Κάτι λιγότερο από τις ΗΠΑ, που είναι 9.8. Με την Αργεντινή να είναι στα 2.1 εκατομμύρια τετραγωνικά και την Κολομβία στο 1.1. Τρεις φορές σαν τη Γερμανία, που είναι όλη κι όλη 357 χιλιάδες τετραγωνικά. Για τους Ελληνες αθλητικούς συντάκτες ωστόσο κανένα πρόβλημα. Το πέντε ώρες με το αεροπλάνο που θα είναι μια εσωτερική πτήση για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα δεν είναι τίποτα. Κι ο Ζιλμπέρτο με τα εκατομμύρια ευρώ που έχει στην άκρη από την μπάλα, θα είναι με μια βαλίτσα στο χέρι να τρέχει για τον Παναθηναϊκό. Ούτε στο σινεμά δεν παίζονται αυτά τα έργα. Μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτά.
Τα κατάφερε ο Ανδριανός. Δημιούργησε καυγά με την ΕΠΟ και ήρθε στη δημοσιότητα. -Observer
Πολύ σοβαρή υπόθεση ο τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το χθεσινό ρεπορτάζ του «Goal» για τους τεχνικούς διευθυντές. Μια αναδρομή από τον Βέλιμιρ Ζάετς στον Παναθηναϊκό, μέχρι τον Νίκο Λυμπερόπουλο στην ΑΕΚ. Πολύ σοβαρή υπόθεση ο τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα. Και από αγωνιστικής και από οικονομικής πλευράς. Αν είσαι αφεντικό, δηλαδή, δεν δίνεις μόνο τα κλειδιά του μαγαζιού στον τεχνικό διευθυντή. Δίνεις και το ταμείο. Ο κανονικός τεχνικός διευθυντής είναι πάνω και από τον προπονητή. Αν μιλάμε για πετυχημένους τεχνικούς διευθυντές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από τον Βέλιτς και φτάνοντας στον Νταμπίζα, δύσκολα πας στον επόμενο. Σε μια δουλειά που δεν μπαίνει στο ζύγι μόνο η εξειδικευμένη ποδοσφαιρική γνώση, αλλά και η εντιμότητα. Το πιο εύκολο πράμα στις μεταγραφές είναι το μερτικό. Και δεν χρειάζεται να το ζητήσεις εσύ. Ερχονται και στο δίνουνε στο πιάτο από μόνοι τους. Αν μιλάμε πάντως για τον καθηγητή του είδους, αυτός είναι ο Κόντης. Μιλάμε ότι έχει σπάσει όλα τα κοντέρ. Πάνω από εκατό μεταγραφές περάσανε από τα χέρια του στα χρόνια που ήτανε στον Αρη. Μιλάμε για προφέσορα. Κι ας τον τραβάει ο Σκόρδας στα δικαστήρια. Μπορεί να ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως ναυτικός, αλλά ως μάνατζερ είναι ο νάμπερ ένας. Μακράν του δευτέρου.
Οι μεταγραφές είναι ζαριές και εκεί υπάρχουν καλές και κακές
ΤΟ πολύ το κύριε ελέησον, το βαριέται κι ο παπάς. Για να μην τα πολυλογούμε, μόνο με τον Φιγκερόα τα έβγαλε τα λεφτά του ο Νταμπίζας (φωτό) στον Παναθηναϊκό. Και με το παραπάνω. Οταν δηλαδή εκ του μηδενός το μαγαζί βγάζει εφτάμισι κατοστάρικα χιλιάδες γιούρο. Θα μου πείτε τώρα, ψώνισε από σβέρκο με τον Πέτριτς. Ετσι είναι αυτά όμως. Ζαριές είναι οι μεταγραφές. Και στα ζάρια υπάρχουνε και οι καλές και οι άσχημες. Από κει και πέρα δεν μπορείς να διαβάζεις ότι ο Νταμπίζας έφερε στον Παναθηναϊκό κοντά στα επτά εκατομμύρια γιούρο. Αυτά, αν δεν είναι ανακρίβειες, είναι υπερβολές. Αν δεν ήταν ο Νταμπίζας, δηλαδή, δεν θα πουλιόντουσαν ο Καπίνο κι ο Καρνέζης; Αν είναι έτσι, δηλαδή, τότε γιατί γράφουνε και ξαναγράφουνε ότι ο Μαρινάκης στον Ολυμπιακό ξέρει να πουλάει; Αν πήγε λεφτά στον Παναθηναϊκό ο Νταμπίζας, τότε πήγε πολλά περισσότερα στον Ολυμπιακό ο Ισά. Εχει σημασία σε μια αγορά ο μεσίτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός φέρνει και τα λεφτά. Ή μήπως ήτανε πολλά λεφτά τα οκτώ κατοστάρικα για τον Καρνέζη; Οι ποδοσφαιριστές έτσι ή αλλιώς θα φεύγανε. Θα πουλιόντουσαν. Οπως επίσης δεν στέκει ότι φταίει μόνο ο Νταμπίζας, επειδή η ομάδα ήταν ανέτοιμη στα δύο ματς με τη Σταντάρ. Εκεί έχει ευθύνη και ο προπονητής. Ο ίδιος ο Αναστασίου ήταν που έλεγε και ξανάλεγε ότι «δεν έχουμε ανάγκη από άλλες μεταγραφές». Οπως επίσης ο ίδιος ο Αναστασίου ήξερε ότι ο Μπούρμπος, λόγω της προσφυγής, δεν θα ήταν δυνατόν να ενσωματωθεί αμέσως στην ομάδα.
Πόσες τσάντες μαϊμού εντόπισε χθες στη Βουλή η Φωτεινή Πιπιλή;
Πηγή: Goal