Επιθέσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλές και σε διαιτητές, και σε δημοσιογράφους, και σε παράγοντες. Πρωτόγνωρο είναι ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, πήγε στη Λίγκα και μίλησε για συγκεκριμένους ανθρώπους αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά. Την αλήθεια των καταγγελιών, που δεν είναι γενικές και αόριστες αλλά πολύ συγκεκριμένες, οφείλει τώρα να διερευνήσει η δικαιοσύνη. Να δούμε το πώς.

Το θλιβερό περιστατικό που έχει ως πρωταγωνιστή το μέλος της ΚΕΔ Χριστόφορο Ζωγράφο, που με βάση τις δηλώσεις των γιατρών που τον φρόντισαν έφτασε πολύ κοντά στο να πεθάνει, κάνει επίκαιρες δυο παλιές διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η πολιτεία αδιαφορεί παντελώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο: εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον διάφοροι τραμπούκοι χτυπάνε ανενόχλητοι κόσμο χωρίς ποτέ κανείς τους να συλληφθεί και να λογοδοτήσει. Η δεύτερη είναι ότι η στρατηγική του τρόμου είναι η μόνη που οι Ελληνες παράγοντες θεωρούν ως τρόπο διοίκησης. Εγώ δεν ασπάζομαι τις δηλώσεις του Μαρινάκη και δεν λέω ότι έχει δίκιο όταν κατηγορεί το Δημήτρη Μελισσανίδη ως υπεύθυνο του ξυλοδαρμού του αρχιδιαιτητή. Αλλά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι στον Ζωγράφο επιτέθηκαν μπράβοι κάποιου ποδοσφαιροπαράγοντα. Κανείς άλλος δεν θα ασχολούνταν μαζί του.

Αναγκαία

Χρόνια τώρα διαιτητές, αρχιδιαιτητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο (τελευταία κι αυτοί του μπάσκετ) κινδυνεύουν από ξυλοδαρμούς: έχουμε φτάσει να το θεωρούμε μέρος της δουλειάς, κάτι σαν αναγκαίο κακό. Δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε ποτέ να προστατεύσει τους πάντες και πουθενά αυτό δεν συμβαίνει: κάνοντας αυτή τη δουλειά είναι αρκετά πιθανό να γίνεις στόχος απλών ηλιθίων, επικίνδυνων κακοποιών ή κακομαθημένων λεφτάδων γιατί τους ενοχλείς.

Φόβος

Οποιος μπλέκει με το ποδόσφαιρο είναι υποχρεωμένος να ζει δυστυχώς με αυτόν τον φόβο κι όχι μόνο στην Ελλάδα: πριν από μία εβδομάδα ο Πιερλουίτζι Κολίνα αρθρογραφώντας στην «Gazzetta dello Sport» αποκάλυψε πως μόνο το τελευταίο δίμηνο είχαμε τριάντα επιθέσεις σε διαιτητές σε όλη την Ευρώπη! Η ελληνική πρωτοτυπία έγκειται στην επιλεκτική ευαισθησία της δικαιοσύνης και στην απόλυτη σχεδόν αναισθησία των διωκτικών αρχών, που ό,τι και να συμβεί δεν ασχολούνται με τίποτα. Οι επιθέσεις, οι απειλές, οι στοχοποιήσεις είναι δυστυχώς πρακτικές που στην Ελλάδα (και όχι μόνο) χρησιμοποιούνται: δεν υπάρχουν διωκτικές αρχές ικανές να δράσουν προληπτικά. Οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο -χωρίς να είναι όλοι αθώες περιστερές- είναι όμηροι διάφορων ηλιθίων. Αυτό που είναι ανεπίτρεπτο είναι η αδιαφορία όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες: εισαγγελείς και αστυνομικοί είναι υπόλογοι γιατί εδώ και χρόνια δεν διαλεύκαναν ούτε μία από τις ιστορίες ξυλοδαρμών, μαχαιρωμάτων, απειλών κτλ.

Φοβούνται

Δεν θέλω να πιστεύω πως η κωλυσιεργία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι διωκτικές αρχές φοβούνται να τα βάλουν με οικονομικά ισχυρούς παράγοντες: εμένα π.χ., με βάση ανώνυμες επιστολές, με έχει φωνάξει για κατάθεση ο Κορέας, ενώ για την ανατίναξη του φούρνου του Κωνσταντινέα κινητοποιήθηκε μέχρι και η EΥΠ! Νομίζω ότι ο λόγος της μη έρευνας συγκεκριμένων ιστοριών είναι κυρίως η ασάφεια των καταγγελιών και η δυσκολία του θύματος να απαντήσει στην πρώτη ερώτηση που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και που είναι το «ποιον υποπτεύεσαι». Οποιος έχει γίνει στόχος επίθεσης -πιστέψτε με- το τελευταίο που θέλει είναι να μοιραστεί υποψίες. Πρώτον, θέλει να ξεχάσει το περιστατικό. Δεύτερον, ξέρει πως αν κατονομάσει χωρίς στοιχεία κάποιον, είναι εύκολο να βρεθεί εκτεθειμένος.

Στοιχεία

Στην τωρινή ιστορία το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ο Μαρινάκης μίλησε φόρα παρτίδα καταθέτοντας στοιχεία. Είπε ότι δόθηκαν τέσσερα συγκεκριμένα ονόματα διαιτητών για να διευθύνουν το ματς Παναχαϊκή-ΑΕΚ, είπε ότι εκφράστηκαν συγκεκριμένες παραινέσεις προς τον Σαρρή και τον Ζωγράφο, μίλησε για τηλεφωνικές κλήσεις από συγκεκριμένους αριθμούς και έδεσε την ιστορία υπενθυμίζοντας προηγούμενα περιστατικά. Είμαι περίεργος αν αυτά τα επιβεβαιώνουν ο κλινήρης Ζωγράφος και ο Σαρρής. Αν τα επιβεβαιώνουν, πιστεύω πως δύσκολα οι αρμόδιες αρχές θα σφυρίξουν κλέφτικα.

Απαιτήσεις

Φυσικά οι απαιτήσεις για συγκεκριμένους διαιτητές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο Μελισσανίδης έδωσε εντολή να φάει ξύλο ο Ζωγράφος -δουλειά των αρμοδίων είναι να βρουν τι έγινε. Ωστόσο αν απλώς υπάρχουν απαιτήσεις για διαιτητές, καταρρέει κι ο μύθος ότι για να έχεις τους διαιτητές που θες πρέπει να ελέγχεις την ΕΠΟ κτλ: αν μπορείς να πιέζεις φαίνεται πως μπορεί να πάρεις και ό,τι θες. Κι επειδή όλοι πιέζουν, και μάλιστα ποικιλοτρόπως, το ενδιαφέρον είναι να μαθαίναμε αν υπάρχουν αναμάρτητοι, τους οποίους χρόνια τώρα αναζητώ...

Καλώς τα τα παιδιά

Οι προϋποθέσεις ενός ιστορικού πατατράκ υπήρχαν όλες. Ενας προπονητής μπερδεμένος όσο κανείς ποτέ στη θέση του, ένα γκρουπ χωρίς λίντερ, ένας αντίπαλος χωρίς όνομα: η Εθνική μας έψαχνε μια αποτυχία χωρίς προηγούμενο και τα Φερόε αποδείχτηκαν ο καταλληλότερος αντίπαλος για να της δώσει ένα ιστορικό μάθημα. Τα 94 λεπτά του χθεσινού ματς είναι ένα αιώνιο παράδειγμα αποτυχίας, αλλά και η απόδειξη ότι οι ομάδες χτίζονται πάνω σε αξίες που στην Εθνική έχουν πάψει να υπάρχουν.

Μπροστά σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι αδύνατο να κάνεις κριτική -μια κριτική θα αδικούσε και την Εθνική μας, γιατί θα την αντιμετώπιζε σοβαρά, αλλά θα αδικούσε και τα Φερόε που μας έδωσαν ένα μάθημα. Στα μαθήματα δεν κανείς κριτική: τα δέχεσαι κι ελπίζεις να σου είναι χρήσιμα.

Θα της είναι χρήσιμο το μάθημα; Πολύ αμφιβάλλω. Η Εθνική μας μοιάζει γεμάτη από παίκτες που γίνανε σταρ πριν γίνουν ποδοσφαιριστές κι αυτό είναι το χειρότερο: στην πιο σκοτεινή βραδιά της Εθνικής δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον.

Θα τα ρίξουμε όλα στον Ρανιέρι υποθέτω, που φυσικά έκανε λάθη τεράστια κι αυτός. Aλλά είναι δυνατόν να χρειάζεται τακτική προετοιμασία ή σωστές επιλογές ή μάγκικες αλλαγές για να κερδίσουμε τα Φερόε;

Παρεμπιπτόντως, το μόνο που εξασφαλίσαμε απο χθες είναι μία θέση στην ιστορία της συμπαθούς αυτής χώρας. Κάποτε θα βραβεύσουν τους παίκτες μας για την ευτυχία που τους έδωσαν. Το να κερδίσουν ομάδα εκτός έδρας υποθέτω πως δεν το είχαν καν φανταστεί. Ισως πικράθηκαν που δεν κέρδισαν 0-3. Οσο άξιζαν δηλαδή.

Ξύλο και αναβολή

Δεν κατάλαβα τις αποφάσεις της ΕΠΟ στο χθεσινό έκτακτο Δ.Σ. της. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς περιμένει η ομοσπονδία από τη Σούπερ Λίγκα και τη Football League. Και δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η απόφαση της ΕΠΟ «να μην ορίζει από τη Δευτέρα διαιτητές για όλους τους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων μέχρι η πολιτεία και οι ΠΑΕ να διασφαλίσουν τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την προστασία των εμπλεκομένων στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αν ισχύσει η απόφαση της αναβολής, όποιος θέλει να αναβληθεί το πρωτάθλημα πλέον μπορεί να δέρνει ένα διαιτητή...

Πηγή: sport24.gr