Από την κάρτα του φιλάθλου μέχρι να απαγορεύεται στο γήπεδο η είσοδος οπαδών που στην ταυτότητα τους γράφει τόπο γέννησης την έδρα της φιλοξενούμενης ομάδας. Το θυμάμαι σε ένα ματς του Αιγάλεω με τον ΠΑΟΚ με τραγελαφικά αποτελέσματα. Οπαδοί του ΠΑΟΚ να θέλουν να μπουν στο γήπεδο και να προσπαθούν να πείσουν τους αστυφύλακες ότι είναι οπαδοί του Αιγάλεω που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αν λοιπόν το ποδόσφαιρο έχει αντέξει όλες τις σαχλαμάρες υφυπουργών, θα αντέξει μία ακόμα από τον Σταύρο τον Κοντονή. Αλλο ότι δεν είναι και η πιο πρωτότυπη.
Οι πολιτικοί συντάκτες λένε ότι κάθε νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα μειώσει τους αστυφύλακες των βουλευτών και ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Το ίδιο ισχύει με τον αθλητισμό που όποιος υφυπουργός αναλάβει, δηλώνει ότι θα καταπολεμήσει τη βία και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να φωνάξει τους προέδρους των μεγάλων ομάδων, για να κάνει λεζάντα. Μέχρι τον Κοντονή τους φώναζε σε μια κοινή σύσκεψη, αλλά ο Κολοσσός του Αμαρουσίου τους φώναξε έναν, έναν αφού τρεις λεζάντες είναι καλύτερες από μία. Και το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει το πρωτάθλημα για μία αγωνιστική. Το ίδιο δηλαδή που έκανε ο Ανδριανός δύο φορές, μία για την επίθεση στον Ζωγράφο και μία για τη δολοφονία του οπαδού του Εθνικού στην Αλικαρνασσό. Και φυσικά να αναγγείλει τη σύνταξη ενός νέου νόμου περί αθλητισμού. Που σου έρχεται να φωνάξεις «Ρε πουλάκι μου, αν ήταν να κάνεις τη φασαρία για να κάνεις μια επιτροπή για νομοσχέδιο γιατί δεν μας το έλεγες από την αρχή να μην ανησυχούμε;».
Μου είπανε ότι στις συναντήσεις με παράγοντες ο Κοντονής επαναλάμβανε «Εμείς είμαστε αριστερή κυβέρνηση». Δεν είναι, αλλά ανεξάρτητα από αυτό μια αριστερή κυβέρνηση το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να προστατεύει τις δουλειές των εργαζομένων. Οσο και αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται εξωφρενικό, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κολοσσός του υφυπουργείου διανοείται πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους αν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο καταστραφεί; Και αν το ζητούμενο δεν είναι να προσληφθούν σαν καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών, οι ποδοσφαιριστές, προπονητές, εργαζόμενοι στις ομάδες, τα κανάλια, τα αθλητικά ραδιόφωνα και εφημερίδες, οι χιλιάδες που ζούνε από το ποδόσφαιρο πού θα βρούνε δουλειά;
Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν σταματούσε το πρωτάθλημα δεν θα εξυπηρετούσε επιχειρηματικά συμφέροντα; Για να γίνω συγκεκριμένος, δεν θα εξυπηρετούσε τον ΟΤΕ TV, που θα είχε αθλητικό προϊόν να δίνει στους συνδρομητές του, ενώ η Nova θα έχανε το ελληνικό πρωτάθλημα που είναι το βασικό της προϊόν; Δεν το λέω επειδή δουλεύω στη Nova, αφού σε αυτή τη δουλειά το έχω μάθει ότι σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι, αλλά επειδή πιο καταστροφική κίνηση δεν θα μπορούσε να κάνει.
Αν ο Κοντονής θέλει να κάνει κάτι της προκοπής, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Πανούση να τον ρωτήσει γιατί η αστυνομία δεν έκανε τίποτα στη Λεωφόρο. Αν βέβαια ο Πανούσης έχει τελειώσει τα μονοπλάνα στην Αμυγδαλέζα. Και αν ο Πανούσης έχει χρόνο ας ρωτήσει αν η αστυνομία ήρθε σε συμφωνία με τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού που βρισκόντουσαν στη 13 να μείνει μια είσοδος προς τον αγωνιστικό χώρο ανοιχτή και ότι οι ίδιοι θα την αστυνομεύουν. Και αν ήρθε, όπως μου έχουν πει, ποιος και με τι δικαίωμα εκχώρησε κομμάτι της αστυνόμευσης στους οργανωμένους.
Θέλει κόπο, όχι τρόπο
Τα επεισόδια στη Σούπερ Λίγκα δεν είναι πρωτόγνωρα. Δεν θέλω να χαλάω ωραίες ιστορίες με γεγονότα, αλλά στις συνεδριάσεις της αξέχαστης ΕΠΑΕ και ξύλο έπεφτε και γυναίκα υπάλληλος έχει μπει στη συνεδρίαση και κυνήγαγε τον πρόεδρο, επειδή ήταν γκόμενός της και μη τυχόν τη μεταθέσει για να μην τον έχει από κοντά. Φυσικά ότι έχουν συμβεί χειρότερα στο παρελθόν δικαιολογεί αυτά που συνέβησαν τώρα, όσο και τα επεισόδια της Κυριακής στη Λεωφόρο δικαιολογούνται από αυτά που είχαν γίνει στη Ριζούπολη.
Ο Τύπος παίζει ρόλο στα επεισόδια. Από το παρελθόν, όταν υπήρχαν η «Αθλητική» και το «Φως» ο Τύπος ήταν οπαδικός. Αργότερα στη δεκαετία του 80 με τον «Φίλαθλο» η μόδα ήταν να είναι κυνικός και με το «Sportime» ουδέτερος. Καθόλου όμως ουδέτερος, αφού σαν ουδετερότητα αντιλαμβανόταν να έχει δημοσιογράφους που να γράφουν οπαδικά για την κάθε ομάδα, κάτω όμως από την ίδια σκεπή. Η ζημιά όμως έγινε με τα ραδιόφωνα και τις εκπομπές των οπαδών και με τα fora στα sites. Ο εύκολος τρόπος συλλογής hits και ακροαματικότητας ήταν η καφρία. Σήμερα είναι ο χώρος που δίνει τον τόνο στους κάφρους.
Τα clubs των οπαδών υπενοικιάζουν κερκίδες. Παίρνουν δηλαδή από τις ΠΑΕ πακέτα εισιτηρίων για συγκεκριμένες κερκίδες και τα πουλάνε με αυξημένη τιμή ή την υποχρέωση να πληρώσει ο πιτσιρικάς για να γίνει μέλος με τη διαφορά να πηγαίνει στο ταμείο του club. Κατά καιρούς θυμάμαι να έχει απαγορευτεί η πρακτική πώλησης πακέτων. Αμφιβάλλω αν το θυμάται άλλος, έστω και αν ο νόμος ισχύει.
Αν θέλεις λοιπόν να κάνεις κάτι σαν υφυπουργός, κάνε το συγκεκριμένα. Αν δεν μπορείς, ζήτησε από τον εισαγγελέα να καλέσεις τους διευθυντές των Μέσων και να ρίξει ποινές. Χωρίς να μιλάω για φίμωση, αλλά ό,τι αναφέρει ο νόμος που ισχύει και πρέπει να τον σεβόμαστε. Και αν θέλεις, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι με τους προέδρους που πλακώνονται, φώναξέ τους και πες τους ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει να δίνονται πακέτα εισιτηρίων στα club. Και με τα club πάρε ένα τηλέφωνο τον Πανούση και πες του όποτε ευκαιρεί από την Αμυγδαλέζα να πει στους αστυφύλακες να τσεκάρουν τις πινακίδες της Τροχαίας. Οι οποίες από τη μία έχουνε κολλημένα τα αυτοκόλλητα των club και από την άλλη ότι κάθε καταστροφή της πινακίδας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια. Και ο Πανούσης ας τους ρωτήσει αν η μία πλευρά έχει σχέση με την άλλη. Αντίθετα με άλλα πράγματα, η πάταξη της βίας χρειάζεται κόπο και όχι τρόπο.
Πηγή: Sportday