Μία ημέρα μετά το τελεσίγραφο των UEFA και FIFA περί αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων και την αιχμηρή απάντηση του Σταύρου Κοντονή, ο Yφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» και αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιο αναλυτικά είπε για:

 

Την συνάντηση με τον Αλαφούζο και την επιστολή FIFA και UEFA: «Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού πράγματι εξέφρασε μετά το τέλος της συνάντησής μας μια αισιοδοξία, προφανώς έχει κάτι υπόψη του και από αυτά που συζητήσαμε εγώ συμπεραίνω ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση αρκεί να εκλείψουν τα τελεσιγραφικά διαγγέλματα. Κατ επανάληψη η κυβέρνηση έχει ζητήσει την συμπαράσταση και την βοήθεια των διεθνών Ομοσπονδιών για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.  Μέχρι χθες το πρωί δεν είχαμε καμία ανταπόκριση σε αυτά τα ζητήματα. Το μεσημέρι υπήρξε μία συνέντευξη του κ. Ινφαντίνο που για πρώτη φορά αναγνώριζε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ενώ θα περιμέναμε περαιτέρω ενασχόληση με αυτό το ζήτημα – μάλιστα είχαμε σκοπό σήμερα να απευθυνθούμε και εγγράφως στη ΟΥΕΦΑ – ήρθε χθες το βράδυ αυτό το απαράδεκτο τελεσίγραφο που προσβάλλει όχι μόνο την κυβέρνηση και τη Βουλή αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού. Τελεσίγραφα δεν μπορεί να δεχτεί καμία εκλεγμένη και νομιμοποιημένη από το λαό κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως εάν οι διεθνείς ομοσπονδίες εμμένουν τελικά στο να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση της διαφθοράς που οι ίδιες έχουν εντοπίσει τότε δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι ανοιχτοί για την ελληνική κυβέρνηση παρά μόνο να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει».

Την ΕΠΟ και το Grexit: «Υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την ΕΠΟ το οποίο εντοπίζεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον αυτή την περίοδο για να μην πάμε σε άλλες καταστάσεις στελέχη της ΕΠΟ, μέλη οργάνων της ΕΠΟ τα οποία η ΕΠΟ διόριζε, παρελαύνουν από τα ανακριτικά γραφεία για σοβαρά αδικήματα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως όταν μιλάμε για πρόβλημα διαφθοράς και εμείς και η UEFA εντοπίζεται το πρόβλημα σε αυτή την κατάσταση η οποία πλέον είναι πασίδηλη σε όλο τον ελληνικό λαό.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι η ελληνική ομοσπονδία και πως αυτή η ελληνική ομοσπονδία πολιτεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Εάν η UEFA και η FIFA δεν αντιλαμβάνονται αυτό το πρόβλημα, δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στην Ελλάδα, τότε μοιραία θα βρεθούμε σε μία κατάσταση η οποία δεν θα είναι ευχάριστη, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν ως εποπτεύουσες αρχές τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την δραστηριότητα των οργάνων και των διευθυνόντων την ΕΠΟ.

Για να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες και η Εθνική ομάδα αυτό πρέπει να γίνει με αίτηση της ΕΠΟ στις διεθνείς ομοσπονδίες. Και αυτό ορισμένοι το παρακάμπτουν. Κι αν αύριο έρθει η ΕΠΟ και πει «εγώ θα δέχομαι όλα ότι λέει η κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αυτό μου είχε τονιστεί και στην Ελβετία που είχα πάει. Μου είπαν ‘αν συμφωνεί η ΕΠΟ εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα’. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως εάν εδώ έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση ανομίας στην ΕΠΟ, η κατάσταση αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί και από την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή αλλά και από τις διεθνείς ομοσπονδίες οι οποίες την εποπτεύουν. Αυτό που τους ζητάμε είναι να εμπλακούν. Τους το ζητάμε αυτό το πράγμα. Σε αυτή την κατεύθυνση».
 
Τα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία σύμφωνα με UEFA και FIFA παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο: «Υπάρχουν ορισμένες επισημάνσεις όσον αφορά στα διοικητικά πρόστιμα που έχει εκ του νόμου δικαίωμα να επιβάλλει το δημόσιο, ένας κρατικός φορέας, σε εποπτευόμενες αρχές. Δυστυχώς μέχρι τώρα οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες εξαιρούνταν αυτής όσον αφορά στον έλεγχο που ασκεί η ΓΓΑ. Για θέματα βίας, για θέματα που άπτονται της δημόσιας τάξης εδώ θα έπρεπε να υπάρχει αυστηρή παρέμβαση του κράτους που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Επίσης, αντιδρούν στο θέμα του εμπλουτισμού, της συγκρότησης των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ από τακτικούς δικαστές που ξέρετε πολύ καλά πως οι τακτικοί δικαστές έχουν όλες τις εγγυήσεις του συντάγματος και δεν είναι διορισμένοι και με αμοιβή από την διοίκηση της ΕΠΟ. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να άρουμε τις σκιές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
 
Την δυνατότητα του υπουργού να διακόπτει πρωταθλήματα: «Αναφερθήκαμε στο νόμο σε αυτή τη δυνατότητα μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν βίαια επεισόδια. Μόνο σε αυτή την περίπτωση και μάλιστα ως τελευταίο ενδεχόμενο και ως τελευταία στάση αυτής της μάχης που δίνουμε κατά της βίας. Μόνο όταν έχουμε ακραία επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό: Γιατί στους αγώνες των ελληνικών ομάδων με τις ευρωπαϊκές δεν υπάρχουν επεισόδια και στο ελληνικό πρωτάθλημα κάθε Κυριακή γίνεται ο κακός χαμός. Αυτό συμβαίνει γιατί το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ απέχει παρασάγγας από το πειθαρχικό δίκαιο της UEFA. Δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός, οι καταστάσεις αυτές λύνονται με τρόπο απαράδεκτο και στο τέλος επικρατεί ατιμωρησία για ορισμένους ή υπερβολικές τιμωρίες ή δίκαιες τιμωρίες για άλλους».
 
Τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είναι γεγονός πως βία και διαφθορά προΰπαρχαν και δεν δημιουργήθηκαν το 2006 όταν καθιερώθηκε όχι το αυτοδιοίκητο, πάντοτε υπήρχε, καθιερώθηκε ένα καθεστώς ειδικής μεταχείρισης και αυτονομίας για το ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι πως φαινόμενα διαφθοράς έχουν οξυνθεί αυτή την επταετία. Δεν μπορεί κάποιος να μη βλέπει πως εδώ ασχολείται η ελληνική δικαιοσύνη με εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες αποκαλύφτηκαν προ τετραετίας και παίρνουν σήμερα το δρόμο της κύριας ανάκρισης. Εδώ δεν αρκεί μόνο μετά από τέσσερα χρόνια που θα συμβεί κάτι και θα φτάσει σε αυτή τη διαδικασία να λέμε πως ασχολείται η δικαιοσύνη, διότι εάν ένα φαινόμενο παράγει παθογένειες δεν μπορούμε εμείς να λέμε θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Το θέμα είναι να καυτηριάσουμε αυτή την πηγή των παθογενειών. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό ούτως ώστε να μην παράγονται αυτά τα φαινόμενα».
 
Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ: «Έχουμε την πολιτική βούληση να αναβαθμίσουμε το ρόλο της ΕΕΑ πράγμα για το οποίο η ΕΠΟ αντιδρά, δεν θέλουν από πουθενά να ελέγχονται και για κανέναν λόγο, αυτό ξεπερνάει τα όρια. Οπως και με την ΔΕΑΒ. Η επιδίωξη δεν είναι εάν θα υπάρχει το αυτοδιοίκητο ή όχι, κανένας δεν το επιβουλεύεται. Εμείς δεν καταργούμε το αυτοδιοίκητο, καταργούμε ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας το οποίο υπήρχε αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο. Και ερωτώ: Γιατί να μην υπάρχει για το μπάσκετ, για το βόλεϊ;».
 
Την συζήτηση με τις UEFA και FIFA: «Να διαθέσω όση ώρα θέλουν για να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Τους έστειλα επιστολή που τους είπα πως προτίθεμαι να προτείνω στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, κατά την συνεδρίαση των φορέων, να τους προσκαλέσω και τους ενημέρωσα από σήμερα έτσι ώστε να είναι έτοιμοι. Εάν δούμε ότι υπάρχει μια διάθεση από τις διεθνείς Ομοσπονδίες να επέμβουν κατά τρόπο απόλυτο όμως, όχι δια της ΕΠΟ, των οργάνων κλπ. Να επέμβουν άμεσα οι ίδιες σε αυτό που λέγεται διαφθορά, εμείς θα συζητήσουμε μαζί τους και θα δουμε πως μπορεί να υπάρξει μία συνεννόηση. Δεν θέλω να υπαγορεύσω τον τρόπο αλλά έχουν τα μέσα και το χουν κάνει και σε άλλες ομοσπονδίες, ακόμη και με επιτροπή δική τους η οποία επόπτευε και έλεγχε όλες τις εργασίες της εγχώριας ομοσπονδίας. Και έχουμε και αξιόπιστες συνομιλιτές για τα θέματα τα ελληνικά.

Έχουν τα μέσα και μπορούν να επέμβουν αυτοδυνάμως και να λύσουν προβλήματα. Εάν εμείς δούμε πως υπάρχει αυτή η καλή διάθεση θα συζητήσουμε, ούτε διαθέτουμε την εκ Θεού αλήθεια ούτε θέλουμε να εμφανιστούμε πως επιδιώκουμε μια κατάσταση σύγκρουσης. Ας αντιληφθούν αυτοί ότι έχουν ευθύνες γι αυτή την κατάσταση. Αν οι διεθνείς ομοσπονδίες ακολουθήσουν μια γραμμή όπως ακριβώς την περιγράφεται (σ.σ άρνηση και ‘μιλάμε μόνο μέσα από την ΕΠΟ’), φαντάζομαι πως και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια, αυτό θα είναι μία πολιτική απόφαση, η οποία θα ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και θα δημοσιοποιηθεί κατά τον χρόνο που θα εκφραστούν αυτές οι απόλυτα αρνητικές κατά την γνώμη μου αντιλήψεις και απόψεις. Εχει περάσει από το μυαλό μου η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σας το λέω, αυτό όμως θα είναι μία απόφαση την οποία θα την λάβει η κυβέρνηση, δεν θα τη λάβω μονομερώς, είναι μία απόφαση μεγάλης πολιτικής σημασίας».
 
Τις συναντήσεις με Αλαφούζο και Ασλανίδη: «Θα δεχτώ αύριο και τον κ. Ασλανίδη να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι έχει να κάνει με τα συμφέροντα των ομάδων και οι ομάδες από αυτή την υπόθεση έχουν κάποια προβλήματα, ακόμη και ομάδες που βάλουν κατά της ΓΓΑ και εμού προσωπικά μέχρι ενός σημείου, ακόμη και με παρένθετα πρόσωπα αλλά εγώ το παρακάμπτω, οποιοσδήποτε πρόεδρος ομάδας είτε με συμπαθεί είτε όχι θέλει να εκφράσει τις απόψεις του, εγώ θα τον ακούσω».