Για έναν υφυπουργό, όπως ο Σταύρος Κοντονής, που πριν από ένα μήνα έλεγε ότι «η ελληνική πολιτεία δεν εκβιάζεται και ότι δεν τρέχει και τίποτα να μην παίζουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, αφού θα βλέπουμε την Μπαρτσελόνα», το να δεσμεύεται ότι θα στείλει το νομοσχέδιο που έκανε στη ΦΙΦΑ και στην ΟΥEΦA για να του το εγκρίνουν, δεν αποτελεί απλά ήττα - είναι εξευτελισμός.
Aς μη φοβόμαστε τις λέξεις: είναι εξευτελιστικό για μια κυβέρνηση να στέλνει τα νομοσχέδιά της προς έγκριση σε αυτούς, που βουλευτές της, όπως η Ελένη Αυλωνίτου και ο Πέτρος Κωνσταντινέας, αποκαλούν «λαμόγια».
Ποτέ σε όλους τους καυγάδες του ελληνικού κράτους με την ΕΠΟ και τη ΦΙΦΑ δεν υπήρξε μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε επί Εξαρχου ούτε επί Ορφανού συνέβη κάτι ανάλογο: και αυτοί έμπλεξαν με τη ΦΙΦΑ, αλλά τα μάζεψαν, και δεν έστειλαν τα νομοσχέδια σε Ινφαντίνο και Γκιρτζίκη προς έγκριση. Αυτά είναι πρωτοφανή.
Κατέληξε
Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι πραγματικά για το τίποτα και χωρίς λόγο, ο Κοντονής κατέληξε να καθησυχάζει τον Γκιρτζίκη ότι θα σεβαστεί το αυτοδιοίκητο, κάνοντας τεμενάδες στον Ινφαντίνο! Ο Κοντονής είχε, χάρη στην καλή διάθεση του Θόδωρου Θεοδωρίδη, τη δυνατότητα να συναντηθεί, προ διμήνου, με την ΟΥEΦA μόνος και χωρίς ανθρώπους της ΕΠΟ παρόντες: κανείς άλλος υφυπουργός δεν είχε τέτοια τύχη. Μπορούσε να οικοδομήσει μια εξαιρετική σχέση με τον Πλατινί, ζητώντας του συνεργασία και βοήθεια. Και η ΦΙΦΑ και η ΟΥEΦA αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του και ήρθαν εδώ να συζητήσουν για το νομοσχέδιο για τη βία στις αρχές Απριλίου. Δεσμεύτηκαν όλοι να ξαναμιλήσουν στις 30 Απριλίου. Κι αντί ο Κοντονής όλα αυτά να τα εκμεταλλευτεί, ώστε τουλάχιστον να μην εξευτελιστεί, τροποποιώντας ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί επί της αρχής, άρχισε τις τρέλες. Κατέθεσε τον νόμο πριν το προκαθορισμένο ραντεβού, κατήργησε το άρθρο για το αυτοδιοίκητο, που τώρα επαναφέρει, άρχισε να μιλάει για διαφθορά, ενώ το νομοσχέδιο αφορούσε τη βία, έκανε τηλεοπτικές εμφανίσεις για να μας πει ότι θα πάει τη ΦΙΦΑ σε διεθνή δικαστήρια και άλλα τέτοια. Και τώρα κάνει τροποποιήσεις περιμένοντας αυτές να εγκριθούν: μέχρι και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου τού αλλάξανε!
Παγίδα
Ξέρετε γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί ο Κοντονής έπεσε στην ίδια παγίδα, που έχουν πέσει οι πιο πολλοί από τους υφυπουργούς Αθλητισμού: άκουσε τους συμβούλους που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη ΓΓΑ και που ονειρεύονται πως θα στερήσουν από το ποδόσφαιρο το δικαίωμα της αυτοδιοίκησής του. Κάποιοι το κάνουν νομίζοντας ότι δίνουν ιερό αγώνα κατά του Ολυμπιακού, (λες και το θεσμικό πλαίσιο είναι ελληνική πατέντα...), κάποιοι απλά γιατί ονειρεύονται να γίνει η ΕΠΟ τσιφλίκι της ΓΓΑ και των πολιτικών, όπως ήταν για χρόνια, και κάποιοι για να αναλάβουν την ομοσπονδία και να προσφέρουν υπηρεσίες. Δεν είναι άσχημα τα όνειρα, αλλά δεν πιστεύω ότι ο Κοντονής έχει τέτοια.
Στα πέριξ
Οι πιο πολλοί από αυτούς που συμβουλεύουν τον Κοντονή είναι στα πέριξ της ΓΓΑ χρόνια τώρα. Ο Τόμι Σχοινάς, που ορκίζεται ότι στο μπάσκετ είναι όλα υπέροχα, ήταν και ο συντάκτης του νόμου του Ανδριανού. Τον Περάκη και τη Μαρούπα τούς διόρισε στην ΕΕΑ (στη ΓΓΑ δηλαδή...), ο Νικητιάδης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Ο Μαλάτος είκοσι χρόνια προσπαθεί να αποβληθούν οι ελληνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις: κάποτε θα το πετύχει.
Ο Μπέλος ήταν σύμβουλος του Τριβέλα. Τι σχέση έχει ο Κοντονής με όλους αυτούς; Απολύτως καμία! Αλλά δεν ξέρει το αντικείμενο, του αρέσει να τον κολακεύουν και έχει και το αριστερό σύνδρομο του «Πατερούλη». Και πλέον τρέμει, μην τυχόν και του στείλουν πίσω το νομοσχέδιο μουτζουρωμένο.
Δίκη
Κάποιοι έλεγαν χθες ότι ο Κοντονής θα πρεπε να παραιτηθεί - το βρίσκω υπερβολικό, δεν είναι άλλωστε ο πρώτος που κάνει τεμενάδες στους Ινφαντίνους. Νομίζω ότι κατάλαβε πλέον ότι οφείλει να σέβεται την εξουσία των διεθνών ομοσπονδιών και ότι αν θέλει να φτιάξει έναν καινούργιο αθλητικό νόμο, για να μην εξευτελιστεί πάλι, θα πρέπει να συνεργαστεί και μαζί τους και με την ΕΠΟ και με τις άλλες ελληνικές ομοσπονδίες. Στη θέση του, το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να σουτάρω όλους όσοι εισηγήθηκαν τις επίμαχες διατάξεις, προκαλώντας αυτό τον άχρηστο. Αν τους κρατήσει, το επόμενο ρεζιλίκι θα ναι μεγαλύτερο: μ' αυτούς μπορείς να κάνεις μια «Δίκη στον ΣΚΑΪ» - τίποτα περισσότερο
Πολύτιμες
Υπήρξαν τόσο πολύτιμες οι συμβουλές του που μέχρι και ο αντιπρόσωπος της Ενωσης Εισαγγελέων τού είπε ότι αυτά που υπήρχαν στο νομοσχέδιο για τις υπερεξουσίες του αθλητικού εισαγγελέα πρέπει να τα μαζέψει, γιατί δεν γίνεται να τοποθετηθεί εισαγγελέας για τα πειθαρχικά μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι η ΕΠΟ.
Κύπελλο
Μπορεί να έφταιγε η νίκη με 0-3 στο πρώτο ματς, μπορεί να έφταιγε ότι ο αντίπαλος δεν ήταν ένας από αυτούς που ακούς το όνομά του και πωρώνεσαι, αλλά όπως και να 'χει, η εμφάνιση του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα είναι στα όρια της ντροπής: σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας δεν επιτρέπεται τέτοιο σορολόπ. Μπορεί να ακυρώθηκε ένα κανονικό γκολ του Ντοσεβί, μπορεί ο Τριτσώνης να μην έδωσε ένα πέναλτι για χέρι, μπορεί να χάθηκαν τρεις τουλάχιστον καλές ευκαιρίες, αλλά όλα αυτά δεν χρυσώνουν το χάπι. Για μια φορά φέτος κόντρα σε ομάδα Football League ο Ολυμπιακός έμοιαζε χωρίς ιδέες απέναντι σε μια κλειστή άμυνα, ενώ επιπλέον χθες είχε για μια ακόμα φορά και προβλήματα στην άμυνα.
Ο Περέιρα στα τελευταία ματς ζητεί να παίζει η άμυνα πολύ ψηλά, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να γίνεται σουρωτήρι: χθες στον μαχητικό και πολύ σοβαρό Απόλλωνα, από το 55' έως το 80' έλειπε μια σωστή πάσα για να κάνει το 0-2. Το γκολ του Μπενίτες, στη μοναδική του τελική προσπάθεια στο 82' έσωσε τον Ολυμπιακό από μια ήττα που θα ισοδυναμούσε με μεγάλο ρεζιλίκι, αλλά και το 1-1 δεν είναι αποτέλεσμα που φέρνει μπράβο και χειροκροτήματα: νομίζω ότι ο πάγκος του Περέιρα για πρώτη φορά τρίζει κι αν δεν κερδίσει το Κύπελλο με μια καλή εμφάνιση στον τελικό, βλέπω δύσκολη την παραμονή του.
Στο άλλο ματς, η Ξάνθη πήρε κι αυτή το εισιτήριο για τον τελικό, χωρίς να νικήσει. Ο οργανωμένος στην άμυνα Ηρακλής είχε την καλύτερη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο.
Οταν, όμως, έμεινε με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Ρομάνο, δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός. Πλήρωσε την ήττα στο πρώτο ματς και αποκλείστηκε με λίγη πίκρα, αλλά όχι άδικα.
Γαργάρα ή παραγραφή;
Τι να την κάνει τη λίστα των κατηγορουμένων του Κορέα ο Ινφαντίνο, που γράψανε ότι την παρέλαβε; Ο,τι συμβαίνει στην Ελλάδα το ξέρει. Οπως γνωρίζει και την υπόθεση του ξυλοδαρμού του αρχιδιαιτητή Ζωγράφου -ίσως σταλεί και επιστολή στον υφυπουργό με ερωτήσεις για το ποια είναι η εξέλιξη της υπόθεσης, αφού η «διαβούλευση» που λέει κι ο Κοντονής γίνεται για τη βία. Μια που το έφερε η κουβέντα, ο Σιμιτζόγλου -που ερευνά την ιστορία- ούτε τον Τσαχειλίδη δεν έχει φωνάξει ακόμα! Πάμε για γαργάρα ή παραγραφή;
Πηγή: Sportday