Τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στο 5 φώναξε "απέχω".

Συνολικά ψήφισαν 246 βουλευτές και "ναι" αποκρίθηκαν 146. "Όχι" ψήφισαν 67 και 33 "παρών".

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθα.

Διαφοροποιήθηκαν:

-στο Άρθρο 1 το Ποτάμι (όχι) και το ΠΑΣΟΚ (παρών).

-στο Άρθρο 3 το ΚΚΕ (παρών)

-στο Άρθρο 4 το ΚΚΕ (παρών)

-στο Άρθρο 8 το ΚΚΕ (παρών)

-στο Άρθρο 12 το ΚΚΕ (όχι)

-στο Άρθρο 15 το Ποτάμι (παρών) και το ΚΚΕ (όχι)

Πλέον, η UEFA αναμένει μεταφρασμένη την τελική διατύπωση των άρθρων 5 και 15 προκειμένου να αποφασίσει αν ο νέος νόμος παραβιάζει ή όχι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Τα περισσότερα κόμματα ψήφισαν «ναι» στα περισσότερα άρθρα, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η Ν.Δ. απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 15 που αφορά τη διατύπωση για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ λόγω της νέας νομοτεχνικής παρέμβασης που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, έπειτα από τη χθεσινή αντίδραση της UEFA που προκλήθηκε από τη διαφωνία της ΕΠΟ.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη απαλείφθηκε η ο προσδιορισμός «εσωτερικές» στις υποθέσεις που η ΕΠΟ μπορεί να διαχειρίζεται ανεξάρτητα, ενώ προστέθηκε η φράση «με δεδομένο ότι», που αντικατέστησε τη φράση «λαμβανομένου υπόψη» η οποία με τη σειρά της είχε αντικαταστήσει τη φράση «υπό την προϋπόθεση» η οποία περιέχονταν την πρόταση της UEFA.

Η τελική διατύπωση που κατατέθηκε είναι η εξής: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία, με δεδομένο ότι η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος».

Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αφού άνοιξε θέμα με το άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές με τον Π. Χαϊκάλη των ΑΝ.ΕΛ. από βήματος να μεταφέρει ως «επίσημη θέση» της ΕΠΟ, τη διαφωνία της στην τριετή θητεία των μελών των πειθαρχικών οργάνων

Η αλλαγή που υπήρξε και στο άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές, είναι ότι ο διορισμός τους θα γίνεται από την ΕΠΟ αλλά μέσα από λίστα που θα στέλνεται από αρμόδια δικαστική αρχή.

Από βήματος Βουλής ο κ. Κοντονής είπε ότι για τη συγκεκριμένη αλλαγή επήλθε συμφωνία με την UEFA, αλλά η ΕΠΟ φέρεται να διαφωνεί.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές «ναι» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ.

«Ναι» στο συγκεκριμένο άρθρο είπαν οι Μαυραγάνης, Παπαχριστόπουλος, Ξουλίδου, Κόκκαλης και Καμμένος.

Κατά από τους ΑΝ.ΕΛ ψήφισε ο αντιφατικός καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, Π. Χαϊκάλης και «παρών» οι Δαμαβολίτης και Κατάνης.

Πηγή: soccerplus.gr