Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έχασε στην προπόνηση της Τετάρτης έναν καλό στρατιώτη, τον Τζιόρτζιο Κιελίνι. Η Γιουβέντους την αμυντική της λειτουργία τη βασίζει στον συνολικό τρόπο που αμύνεται και όχι σε μονάδες. Ο Κιελίνι όμως είναι ο πιο σκληρός.
Ο «πονοκέφαλος» του Αλέγκρι μεγάλος, καθώς ο Μπαρτσάλι πέρασε προβλήματα φέτος με τραυματισμούς, έχει παίξει λίγο, ενώ η κλάση του Ογκμπόνα δεν είναι για αυτό το επίπεδο. Η επιλογή της διοίκησης της Γιουβέντους, να αντικαταστήσει τον Κόντε με τον Αλέγκρι, αμφισβητήθηκε πολύ από τους φίλους του συλλόγου αλλά και από τον ιταλικό Τύπο.
Η φετινή σεζόν ήταν γεμάτη από δικαιώσεις για τον Ιταλό τεχνικό. Η Μίλαν διασύρθηκε, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο δεν ήταν αυτός το πρόβλημα, αλλά ήταν ο άνθρωπος που τη συμμάζευε και η Γιουβέντους υπό τις οδηγίες του πήρε το νταμπλ στην Ιταλία και πέτυχε το βήμα που δεν ήταν ικανός να επιτύχει ο Κόντε. Εφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο Βερολίνο, καλείται να κάνει κάτι που το 2015 δεν έχει καταφέρει κανείς. Να βρει αποτελεσματικό τρόπο να αμυνθεί στην Μπαρτσελόνα.
Αναζητείται πλάνο αναχαίτισης της Μπάρτσα
Η παρουσία του Σουάρες και η απόφαση του Ενρίκε να επαναφέρει το 4-3-3, και όταν ο Μέσι πάει να πάρει την μπάλα να υπάρχουν οι Σουάρες, Νεϊμάρ μπροστά του, κάνει τους Καταλανούς να φαντάζουν μη αντιμετωπίσιμοι για τις αντίπαλες άμυνες. Δεν έχεις πού να σημαδέψεις. Δεν μπορείς να εστιάσεις κάπου συγκεκριμένα την προσοχή σου και να προσαρμόσεις την άμυνά σου.
Οταν έχει την μπάλα ο Μέσι, αυτόματα κάνουν κίνηση οι Νεϊμάρ, Σουάρες, όταν κάνει η αντίπαλη άμυνα το λάθος και κινηθεί προς το μέρος του Μέσι, με μία πάσα τους ελευθερώνει και τους βγάζει στην πλάτη των στόπερ. Οταν δε η δημιουργία έρχεται από τον άξονα και με μεταφορά μπάλας των Ράκιτιτς, Ινιέστα, αυτόματα «απλώνονται» οι 3 επιθετικοί για να ακουμπήσει σε αυτούς η μπάλα και ανεβαίνουν οι Αλμπα, Αλβες.
Το μοναδικό διάστημα όπου δυσκολεύτηκε αρκετά η Μπαρτσελόνα το 2015 ήταν στο πρώτο ημίχρονο με τη Ρεάλ, στο Καμπ Νόου. Οταν η Ρεάλ τής πήρε την μπάλα και έπαιξε αυτή. Είναι δεδομένο πως η μεσοαμυντική λειτουργία της Μπάρτσα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την επιθετική. Ενας τρόπος να την αντιμετωπίσεις είναι να παίξεις εσύ επίθεση. Για να το κάνεις όμως θα πρέπει να βγάλεις πολύ υψηλές ταχύτητες, κάτι που φαντάζει αδύνατο για τη Γιουβέντους.
Αμυνα με βάθος και με δύο φορ
Το όπλο του Αλέγκρι είναι πως οι Ιταλοί το έχουν ξανακάνει, ότι διαθέτει τεράστιες προσωπικότητες και οι παίκτες του δεν φοβούνται να παίξουν άμυνα χαμηλά. Πιθανότατα η άμυνα με βάθος που εφαρμόζουν οι Ιταλοί στα μεγάλα παιχνίδια να μπορέσει σε κάποια σημεία να «βραχυκυκλώσει» την Μπαρτσελόνα, που αναζητά παιχνίδι στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί ότι αμύνονται κρατώντας δύο καθαρά φορ στην επίθεση.
Η Γιουβέντους θα προσπαθήσει να φτιάξει φάσεις από μεγάλες μεταβιβάσεις. Οι Τέβες, Μοράτα είναι υποχρεωμένοι να κυνηγήσουν κάθε μπάλα, ακόμα και μία χαμένη μπαλιά στα άκρα, αν κερδηθεί από τους επιθετικούς του Αλέγκρι, μπορεί να φέρει ανέβασμα των Πογμπά, Βιδάλ, Μαρκίσιο. Ενα από τα σημεία όπου μπορεί να χτυπήσει η Γιουβέντους είναι πως αν βρει τρόπο να αντεπεξέλθει ανασταλτικά, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, μπορεί να απειλήσει.
Εχει τον τρόπο να χτυπά στην αντεπίθεση και να χτίζει φάσεις, ανεβάζοντας γρήγορα πολλούς παίκτες, και η άμυνα της Μπαρτσελόνα έχει προβλήματα. Ο Ενρίκε βέβαια έχει βοηθήσει πολύ να έχει ισορροπία και συνοχή η αμυντική λειτουργία της Μπάρτσα, καθώς στη λογική του να ελευθερώσει τους Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες και να τους δώσει χώρο για να παίξουν οι τρεις τους, κρατά πιο χαμηλά την τριάδα στον άξονα.
Υπάρχει χώρος για ανεβάσματα των Αλβες, Αλμπα
Η Γιουβέντους με τη Ρεάλ δέχτηκε πολύ πίεση από τα άκρα. Ο λόγος είναι πως ο αρχικός της σχηματισμός είναι ρόμβος και δεν υπάρχουν καθαρά εξτρέμ να πάρουν τα ανεβάσματα από ψηλά των ακραίων μπακ. Η προσαρμογή από τους εσωτερικούς χαφ γίνεται όταν το αντίπαλο μπακ έχει ήδη ανέβει. Η Ρεάλ στο Μπερναμπέου κυκλοφόρησε γρήγορα την μπάλα, πήγε σε αλλαγές πλευρών στο παιχνίδι της και γρήγορες μεταβιβάσεις από τον άξονα στα άκρα, έβγαλε πολλές φορές ελεύθερο παίκτη στις πλευρές, πήγε όμως σε πολλές σέντρες, τις οποίες αντιμετώπισε η άμυνα της Γιουβέντους. Η Μπάρτσα έχει τον τρόπο να εκμεταλλευτεί τον αρχικό χώρο που δίνεται για ανεβάσματα στους Αλμπα, Αλβες και να δημιουργήσουν συνεργασίες, είτε με τους Νεϊμάρ, Σουάρες είτε με τους Ράκιτιτς, Ινιέστα, ακόμα και με τον Μέσι.
Η ποδοσφαιρική λογική λέει Μπαρτσελόνα. Η ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου όμως είναι γεμάτη από μεγάλους τίτλους που γράφουν με διαφορετικό τρόπο την ιστορία του ποδοσφαίρου από αυτήν που περίμενε ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Οι Μπουφόν, Πίρλο έχουν μία τελευταία ευκαιρία να κατακτήσουν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, για να το πετύχουν θα πρέπει να κάνουν «όργια» και αυτοί και οι συμπαίκτες τους. Η ποδοσφαιρική λογική μιλά για άνιση μάχη, οι Ιταλοί όμως λατρεύουν το να είναι αουτσάιντερ και να παίζουν με ανώτερους μεγάλα παιχνίδια