Ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, ο μέγας αυτός οικονομολόγος, εκ των κορυφαίων του 20ού αιώνα, είχε πει τη μεγάλη κουβέντα: «Δεν μένει εμπόρευμα απούλητο και νιμού αγ@μητο». Εύστοχο και κατανοητό. Και ελαττωματικό να είναι το εμπόρευμα και σκάρτο να είναι, θα βρεις τρόπο να το σκοτώσεις. Μπιρ παρά. Οσο και κακομούτσουνη να είναι μια γυναίκα, όσο και να μη βλέπεται, κάποιος θα βρεθεί να πέσει στον έρωτά της. Αιώνια στο ράφι τίποτα δεν μένει. Κάπως έτσι αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά και ο Μέστο και ο Βλαχοδήμος.

Επτά μήνες στο μούσκιο, αλλά τελικά τη βρήκανε την άκρη. Και ο Ιταλός που περπατάει στα 35 και ο Βλαχοδήμος που είναι κατά δέκα χρόνια νεότερος. Στο ποδόσφαιρο άλλωστε λογική δεν υπάρχει. Και ειδικά στην Ελλάδα που ισχύει το ό,τι κάτσει. Αν βγει μία μεταγραφή, βγήκε. Αν δεν βγει, ισχύει αυτό που έχει πει ο Κομφούκιος: «Τα λάθη και τα γούστα πληρώνονται». Οπως πληρώνονται ο Εσιέν κι ο Μπερμπάτοφ.

Το εμπόριο, αντίθετα, έχει αρχές. Εχει κανόνες. Υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Αν πας να πάρεις μαγιό τον Σεπτέμβριο, θα στο δώσουνε στη μισή τιμή. Αν πας να πάρεις παλτό το Πάσχα, θα σου δώσουνε και μια καμπαρντίνα δώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην περίπτωση του Μέστο (φωτό) και στην περίπτωση του Βλαχοδήμου δεν ανακοινώθηκαν λεφτά.

Αν είσαι Βλαχοδήμος δηλαδή και είχες βρεθεί στα 25 σου χρόνια για εφτά μήνες στα αζήτητα, έχει μπει ο Γενάρης κι ανοίγει η πόρτα του Παναθηναϊκού, τρέχεις να προλάβεις μην τυχόν και κλείσει. Το τελευταίο που σε απασχολεί είναι το οικονομικό. Ακόμα πιο γρήγορα τρέχεις αν είσαι Μέστο και ξέρεις πολύ καλά ότι άλλη ευκαιρία για να συνεχίσεις να παίζεις ποδόσφαιρο δεν έχεις. Η λογική, λοιπόν, λέει ότι και οι δύο περιπτώσεις γίνανε στη φτήνια. Στο τι είχαμε, τι χάσαμε.

Στον Παναθηναϊκό άλλωστε δεν έχουνε φτάσει σε επίπεδα Αρνεσεν, να πάνε να τους φορτώσουνε κανέναν Γκαλίτσιο με πέντε κατοστάρικα για ενάμιση χρόνο. Κι έτσι φτάνουμε στο διά ταύτα: Αν πεινάς και δεν φτάνουν τα λεφτά σου για μπριζόλα γάλακτος, θα τη βγάλεις με δυο σουβλάκια και θα την κάνεις ταράτσα. Και με πάπια Πεκίνου χορταίνεις και με κοτόπουλα Μιμίκος. Το να γεμίσεις όμως το στομάχι είναι εύκολο. Γεμίζει με οτιδήποτε. Ακόμα και με γεμιστά, όπως έχει πει η συντρόφισσα Θεανώ Φωτίου.

Στο ποδόσφαιρο δεν είναι έτσι. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει αντίπαλος. Υπάρχει στόχος: Το αποτέλεσμα. Η νίκη. Ενα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, που ήταν για έναν χρόνο στο γκαράζ, στην κάνει τη δουλειά σου. Με ένα σέρβις θα σε πηγαίνει και θα σε φέρνει. Δεν το θέλεις άλλωστε για αγώνες ταχύτητος. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν παίζεις για να παίζεις. Παίζεις για να κερδίζεις. Εστω κι αν ο Μέστο κι ο Βλαχοδήμος παίξουνε μέχρι το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό τσάμπα. Χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Αν δεν προσφέρουν, αν η ομάδα δεν τερματίσει δεύτερη, θα έχει προκληθεί ζημιά. Οι λάθος επιλογές, ακόμα κι αν είναι δωρεάν, έχουν κόστος: Τις αγωνιστικές απώλειες που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι και οικονομικές. Αν ο Μέστο δεν βγει καλύτερος του Βέμερ κι αν ο Βλαχοδήμος δεν είναι καλύτερος του Κλωναρίδη, ο Παναθηναϊκός θα υποστεί τις συνέπειες. Το ναυάγιο, είτε ακριβό είναι το σκαρί είτε φτηνό, είναι ναυάγιο. Πνίγεται κόσμος.

Οι μεταγραφές έτσι κι αλλιώς περιέχουν ρίσκο. Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι αυτοκίνητο που ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Ακόμα και η θεωρητικά καλύτερη περίπτωση στο ποδόσφαιρο μπορεί μέσα στο γήπεδο να βγει τζούφια. Γι' αυτό και το επάγγελμα του τεχνικού διευθυντή είναι τόσο καλοπληρωμένο. Και ποια είναι η πλάκα: Ο Μέστο που είχε να παίξει επτά μήνες μπάλα μπαίνει μέσα στο ματς με την Καλλονή κι είναι από τους καλύτερους! Ούτε στα τοπικά πρωταθλήματα γίνεται αυτό. Εγινε στον Παναθηναϊκό.

Εγινε σ' αυτό το ψευτοπρωτάθλημα της Σουπερλίγκ. Για να φανεί πόσο χαμηλά έχει πέσει το επίπεδο. Και σ' αυτό το πρωτάθλημα της πλάκας και στον Παναθηναϊκό. Να παίρνει φανέλα βασικού ποδοσφαιριστής κατευθείαν από το ταμείο ανεργίας. Και να είναι και καλύτερος μάλιστα απ' αυτούς που παίζανε μέχρι τώρα. Αυτά.

Η πατρίδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Ο Καρβέλας χώρισε με την Πάνια και τα βρήκε με τη Βίσση|
-Observer

Hρθε η διαταγη του διοικητικου Εφετείου κι ήρθανε στα ίσα τους
ΣΕ αναστολή η απόφαση της Μαρούπειας Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σχετικά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το καραγκιοζιλίκι σε όλο του το μεγαλείο. Σε ό,τι έχει να κάνει δηλαδή με την προχειρότητα και την ανευθυνότητα κάποιων περίεργων που διόρισε ο Κοντονής για να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη. Τα πράγματα είναι απλά. Ξαφνικά, ο Ανδρεάδης που είχε την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» βάζει στον μέγα Βοιωτό Ιωάννη Κομπότη τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Κάτι 100% καινοφανές.

Οι ανακριτές προφυλακίζουν, βάζουν εγγύηση, απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα. Ανάλογο προηγούμενο περιοριστικού όρου δεν υπήρχε. Εύλογο, λοιπόν, οι δικηγόροι να ζητήσουν διευκρινίσεις: «Τι εννοείτε, κύριε ανακριτά;». Οπως κι έγινε και στην περίπτωση του Κομπότη και στη συνέχεια στην περίπτωση του Μαρινάκη. Κι εξήγησε ο Ανδρεάδης τι εννοεί. Οτι δεν συντρέχει θέμα μεταβίβασης των μετοχών ή παραίτησης κι ότι αυτά επιτρέπονται κι αυτά δεν επιτρέπονται.

Δεν παίζουνε άλλωστε με αυτά τα πράματα. Αν παραβιάσεις περιοριστικό όρο, ο ανακριτής σε χώνει μέσα. Σε προφυλακίζει. Κι ενώ, λοιπόν, δεν έχει πρόβλημα ο ανακριτής, έχει πρόβλημα η Μαρούπα. Οτι δήθεν η δικιά μας η Επιτροπή δεν παίρνει χαμπάρι, στριμώχνει ολόκληρο Μαρινάκη, του λέει να παραιτηθεί και βάζει πρόστιμο τρακόσα χιλιάρικα. Κι ήρθε η διαταγή του Διοικητικού Εφετείου κι ήρθανε στα ίσα τους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίπτωση Εφης Θώδη
ΝΥΦΟΥΛΑ ντύθηκε η Ραχήλ Μακρή (φωτό). Και σκέψου τι έχει να γίνει στις απόκριες. Φόρεσε, λοιπόν, το άσπρο νυφικό και ντύθηκε νυφούλα για τις ανάγκες του ρόλου. Για τις ανάγκες της παράστασης, όπως είθισται να λέγεται για τους ηθοποιούς. Η εν λόγω Ραχήλ Μακρή, λοιπόν, εμφανίστηκε μ' ένα κατάλευκο εντυπωσιακό νυφικό στην πασαρέλα. Η πρώην βουλευτής (και νυν δημόσιος υπάλληλος) πήρε μέρος στο fashion show του σχεδιαστή Paris Valtadoros. Σ

το πλαίσιο έκθεσης γάμου και βάπτισης που έγινε στο Ζάππειο. Με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι η πρώην βουλευτής Κοζάνης «άνοιξε το show έχοντας αέρα επαγγελματία μοντέλου». Και σιγά που θα κώλωνε. Είναι απορίας άξιον μάλιστα πώς της διέφυγε να ντυθεί και μωρό. Αφού το σόου περιελάμβανε, πέρα από γάμο και βάπτιση, να ντυνότανε μωρό και να πόζαρε μέσα σε κολυμπήθρα. Με πιπίλα στο στόμα και ροζ καπελάκι. Ισως το έχει αφήσει για την επόμενη φορά. Είναι προφανές ότι η κατάστασή της χειροτερεύει. Επιδεινώνεται. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίπτωση Εφης Θώδη.

Ετσι ξεκινάνε αυτά. Σιγά σιγά. Από την Αννίτα Πάνια και τα Καρντάσιανς. Η περίπτωση της Ραχήλ Μακρή ξεκίνησε από τη Βουλή. Δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη διαφορά. Η αφετηρία που έχει να κάνει με την έκθεση στη δημοσιότητα δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Το αποτέλεσμα μετράει και είναι ακριβώς το ίδιο. Η έκθεση στη ραδιενέργεια προκαλεί θανατηφόρες βλάβες. Η έκθεση στη δημοσιότητα δημιουργεί άλλου είδους θέματα. Και χωρίς να κάνει διακρίσεις. Είτε είσαι Βαρουφάκης με πτυχία και ντοκτορά είτε είσαι Κάτμαν, ο εθισμός είναι ίδιος. Η φύση με τη Ραχήλ Μακρή έρχεται να αναπληρώσει το κενό που έχει αφήσει η Εφη Θώδη.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Δηλαδή, όταν φύγουν από το ποδόσφαιρο οι γκρανκάσες και οι νεκροκεφαλές, θα γίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής ο Αρθο;

Πηγή: Goal