ΑΣΤΑΝΑ
Η FC Astana ιδρύθηκε μόλις πριν από εφτά χρόνια κι έχει κατορθώσει να πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και δύο σούπερ καπ στο Καζακστάν, ενώ πέρυσι βίωσε την απόλυτη ονείρωξη με τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League. Φυσικά, τερμάτισε στην τέταρτη θέση πίσω από Μπενφίκα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γαλατασαράι, φυσικά και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει νίκη στη φάση των ομίλων, όμως στην έδρα της δεν ηττήθηκε από καμία εκ των αντιπάλων της. Η θέση της στην κατάταξη ομάδων της UEFA είναι στην 126η θέση και πίσω από το σύλλογο βρίσκεται η εταιρία Σαμρούκ-Καζίνα, στην οποία ανήκουν εκτός των άλλων το σιδηροδρομικό σύστημα της χώρας, το ταχυδρομείο, το πετρέλαιο και δύο εταιρίες γκαζιού και ουρανίου. Γίνεται αντιληπτό, δηλαδή, ότι μιλάμε για μια ομάδα με πολλά λεφτά.
Η ΕΔΡΑ: Παρά την οικονομική ευρωστία, η Αστάνα δεν έχει ιδιόκτητο στάδιο, αλλά χρησιμοποιεί το Εθνικό Στάδιο της πόλης. Κάτι σαν το… ΟΑΚΑ, αφού συστεγάζεται και η Μπαϊτερέκ, μόνο που έχει χωρητικότητα 30.000 θέσεων, χτίστηκε το 2009 και θα φιλοξενήσει αγώνες στο Euro του 2020. Στο υπερσύγχρονο στάδιο υπάρχει οροφή που μπορεί να ανοίγει και φυσικά όλες οι ανέσεις που προβλέπονται από τη FIFA και την UEFA. Παρότι δεν πρόκειται για μια σκληρή έδρα, όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί ο καθένας, η Αστάνα είναι ισχυρή στο γήπεδό της.
Πέρυσι δεν έχασε ματς στην ευρωπαϊκή πορεία (προκριματικά και ομίλους), φέτος δεν έχει ηττηθεί ακόμα εντός έδρας, ενώ και πρόπερσι στους ομίλους του Europa League, μόνο η Βιγιαρεάλ κατόρθωσε να περάσει νικηφόρα με το ευρύ 0-3. To άσημο του ονόματος της αντιπάλου του Ολυμπιακού δε σημαίνει ότι δεν έχει κόσμο, αφού ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς το Εθνικό Στάδιο είναι πάντα γεμάτο.
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Τρία ονόματα κλέβουν τις εντυπώσεις από το ρόστερ της Αστάνα, για τρεις διαφορετικούς λόγους. Έχουμε τον ελπιδοφόρο, που είναι ο 21χρονος Σέρβος διεθνής μέσος Νεμάνια Μαξίμοβιτς, έχουμε τον τοπικό ήρωα Τανάτ Νουσερμπάγιεφ, που είναι αρχηγός και πρώτος σκόρερ της Αστάνα και υπάρχει και το βαρύ όνομα! Ο Αγκίμ Ιμπραίμι που στα 27 του χρόνια ηγείται της μεσαίας γραμμής της ομάδας, όπως επίσης και της Εθνικής Σκοπίων! Ο διεθνής μέσος έχει κάνει μια αξιοπρεπή πορεία σε ευρωπαϊκά κλαμπ όπως η Σάλτσμπουργκ, η Ολίμπια Λιουμπλιάνα, η Εκσισεχιρσπόρ, ενώ έπαιξε και στο καμπιονάτο με την Κάλιαρι. Στο Καζακστάν μετακόμισε τον προηγούμενο Ιούνιο και υπέγραψε για 2,5 χρόνια, ενώ από τον προηγούμενο Φεβρουάριο επέλεξε να πάρει σλοβενική υπηκοότητα.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, μια σύνδεση με την Ελλάδα θα τη βρεις. Ή στην προκειμένη περίπτωση με την Κύπρο. Ο Στάνιμιρ Στοίλοφ, που βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2014 στον πάγκο της Αστάνα, διετέλεσε προπονητής της Ανόρθωσης το 2011. Ανέλαβε λίγο πριν το τέλος της σεζόν 2010-11, πήρε την έγκριση να ξεκινήσει και την επόμενη, αλλά σύντομα απομακρύνθηκε. Ο Βούλγαρος τεχνικός είχε σπουδαία καριέρα στη χώρα του ως μέσος και κρέμασε τα παπούτσια του το 2003. Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές χρίστηκε ομοσπονδιακός τεχνικός το 2010 και απέτυχε παταγωδώς και η Αστάνα είναι το πικ της καριέρας του.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ: Εδώ, σε αντίθεση, με τις περισσότερες ομάδες θα έπρεπε να υπάρχει ολόκληρη ανάλυση. Το πρωτάθλημα στο Καζακστάν δεν ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες, ούτε καν πριν ένα μήνα, αλλά έχει συμπληρώσει 24 αγωνιστικές! Η Αστάνα βαδίζει προς την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου, αφού τερμάτισε στην κορυφή με 59 βαθμούς (19 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες) σε ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτώβρη. Το σύστημα στο πρωτάθλημα του Καζακστάν προβλέπει ένα έξτρα πρωτάθλημα με τις πρώτες έξι ομάδες, το οποίο τώρα βρίσκεται εν εξελίξει και θα κρίνει τον τίτλο.
Στην Ευρώπη, η Αστάνα έχει εκμεταλλευτεί την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται αγωνιστικά για να ρίξει στο καναβάτσο τους αντιπάλους της. Απέκλεισε τη Ζαλγκίρις χωρίς να ηττηθεί στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League, όμως αποκλείστηκε από τη Σέλτικ (1-1 και 2-1 στη Σκωτία). Έπαιξα στα πλέι οφ του Europa League, όμως με 2-0 νίκη στο Καζακστάν και 2-2 ισοπαλία στη Λευκορωσία απέκλεισε τη Μπάτε Μπορίσοφ.
ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ
Η ομάδα της Βέρνης τερμάτισε δεύτερη στο περσινό πρωτάθλημα Ελβετίας (με διαφορά 14 βαθμών από την Βασιλεία), είδε το όνειρο των ομίλων του Champions League να ζωντανεύει μετά τον αποκλεισμό της Σαχτάρ, αλλά η ηχηρή σφαλιάρα από την Γκλάντμπαχ με δύο βαριές ήττες, την έφερε στο δρόμο του Ολυμπιακού και για πρώτη φορά στο δρόμο ελληνικής ομάδας.
Θα συμμετάσχει για τέταρτη φορά σε ομίλους του Europa League, έχοντας πάρει μάλιστα δύο φορές την πρόκριση στους «32», κάτι που αποτελεί μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό της ταβάνι.
Ομάδα με ιδιαίτερα επιθετική φιλοσοφία, αρκετά γνωστά ονόματα από την μέση και κάτω (Οαρό, Γκερντ, Σουλεϊμάνι), με έντονο το εγχώριο στοιχείο και κόσμο που διψάει για μία υπέρβαση που περιμένει για δεκαετίες ολόκληρες, όμως χωρίς βαριά φανέλα και με την λογική όσα φάμε κι όσα βάλουμε…
Η ΕΔΡΑ: Χτισμένο στα ερείπια του παλιού Wankdorf, το μοντέρνο «Σταντ ντε Σουίς» που κατασκευάστηκε το 2001, έχει χωρητικότητα 32.000 θέσεων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ελβετία. Ένας μοντέρνος πολυχώρος που φιλοξενεί επίσης μεγάλες συναυλίες, μέχρι και αγώνες χόκεϊ επί πάγου! Οι εξέδρες είναι κοντά στον αγωνιστικό χώρο, όμως το κοινό της Γιουνγκ Μπόις δεν μπορεί να συγκριθεί σε θερμότητα με το ελληνικό.
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Μίραλεμ Σουλεϊμάνι έκανε μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον Άγιαξ, όμως ο Σέρβος εξτρέμ αποδείχθηκε μία… φούσκα. Γι’ αυτό και το πιο βαρύ όνομα των Ελβετών είναι ο σχεδόν δίμετρος Γάλλος φορ, Γκιγιόμ Οαρό (με την πολυετή θητεία στην προ Αράβων Παρί Σεν Ζερμέν), ο οποίος την διετία που έχει δέσει στην Βέρνη μετρά 41 γκολ σε 62 επίσημα παιχνίδια με την φανέλα της Γιουνγκ Μπόις.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ένας Αυστριακός βρίσκεται από πέρυσι στον πάγκο της ελβετικής ομάδας με τον 46χρονο Άντολφ «Άντι» Χούτερ να οδηγεί την Γιουνγκ Μπόις από το καλοκαίρι του 2015. Παιδί της Σάλτσμπουργκ, όπου πέρασε σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και την πρώτη ομάδα (2014-15), πέρασε επίσης από τους πάγκους των Άλταχ και Γκρόντιχ πριν μεταναστεύσει για την Γιουνγκ Μπόις πέρυσι το καλοκαίρι και να την οδηγήσει στην δεύτερη θέση πίσω από την Βασιλεία.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΥΡΟ: Έκανε το πολύ μεγάλο μπαμ στον τρίτο προκριματικό γύρο, όταν ανέτρεψε το 2-0 του Ντόνετσκ και με το ίδιο σκορ στον επαναληπτικό (4-2) στα πέναλτι κατάφερε να αφήσει την Σαχτάρ εκτός Champions League. Η κλήρωση με την Γκλάντμπαχ ήταν εκ προοιμίου δύσκολη, με τους Ελβετούς να φεύγουν με δύο πολύ βαριές ήττες (3-1 και 6-1) που χάλασαν λίγο την φετινή της εικόνα.
ΑΠΟΕΛ:
Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στα πρωταθλήματα και κύπελλα της οποίας συμμετέχει ανελλιπώς, με εξαίρεση την περίοδο 1973-74 που συμμετείχε στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής και την περίοδο 1974-75 που συμμετείχε ανεπίσημα. Η ομάδα έχει 75 συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία Κύπρου, όντας στην πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη.
Ο ΑΠΟΕΛ συμμετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου από την περίοδο 1963-64. Σημαντικότερο επίτευγμα του είναι η συμμετοχή στα προημιτελικά του Champions League την περίοδο 2011-12, που είναι και το σπουδαιότερο επίτευγμα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Συνολικά ο ΑΠΟΕΛ έχει συμμετάσχει 3 φορές στους ομίλους του Champions League και δύο φορές στους ομίλους του Europa League. Είναι η κυπριακή ομάδα με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς αγώνες και τις περισσότερες προκρίσεις.
Η ΕΔΡΑ
Ιδιαίτερα φανατική η ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο ΓΣΠ της Λευκωσίας οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ. Δεν αποτελεί φυσικά καθόλου εύκολη έδρα, η οποία είναι χωρητικότητας 22.859 θεατών.
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Ο Γιάννης Γιαννιώτας είναι το μεγάλο αστέρι του ΑΠΟΕΛ και η σημαντικότερη φετινή καλοκαιρινή μεταγραφή της κυπριακής ομάδας. Έφυγε από τον Ολυμπιακό καθώς δεν βρήκε μια θέση στο ρόστερ από τον Μάρκο Σίλβα.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο Τόμας Κρίστιανσεν είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, διεθνής με την Ισπανία αλλά γεννημένος στη Δανία, τόπο καταγωγής του πατέρα του.
Αγωνίστηκε σε διάφορες ισπανικές ομάδες: Χιχόν, Οσασούνα, Σανταντέρ, Ρεάλ Οβιέδο, Βιγιαρρεάλ ΚΦ. Επίσης, έπαιξε για λίγο στην Ελλάδα στην Α΄ Εθνική με τoν Πανιώνιο, στη Δανία και έξι σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με την Μπόχουμ και το Ανόβερο.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός στην Αλ Τζαζίρα και στη συνέχεια κάθισε για μια διετία στον πάγκο της ΑΕΚ Λάρνακας (2014-16). Το φετινό καλοκαίρι διαδέχτηκε τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ.