Το life story του Τζιάνι Ινφαντίνο δεν έχει αποδειχθεί ως τα σήμερα ελκυστικό για το Hollywood προκειμένου να γίνει ταινία. Δεν υπήρξε σταρ στην προηγούμενη ζωή του, προτού γίνει πρόεδρος της FIFA τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν προκαλεί με το life style του, δεν υπήρξε σημαντικός οπουδήποτε αλλού προτού ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ως παράγοντας. Η ιστορία που γράφει όμως στη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών έχει χωρίς συζήτηση αξία σεναρίου για μια ταινία που θα γνώριζε μεγάλη απήχηση σε όσους νοιάζονται να αντιληφθούν πώς λειτουργεί η διοίκηση ποδοσφαίρου και όσους λατρεύουν τις ταινίες της πολιτικής και επιχειρηματικής ίντριγκας.

Αν σου άρεσε το “House of Cards”, δεν θα έχανες επεισόδιο μιας “πώς το 'κανε ο Ινφαντίνο” σειράς, ή θα παρακαλούσες να μην τελειώσει μια ομότιτλη ταινία. Διότι ο τρόπος και ο δρόμος του 46χρονου σήμερα Ελβετού δικηγόρου για να γίνει αυτό που είναι, ο ισχυρότερος άνθρωπος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι μια ξεχωριστή ιστορία, όσο μοναδικό είναι άλλωστε και το επίτευγμά του.

Ο Ινφαντίνο, ο οποίος μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν το νούμερο 2 της UEFA ως “δεξί χέρι” του Μισέλ Πλατινί, θα γίνει μεθαύριο ο πρώτος πρόεδρος της FIFA που θα έχει καταφέρει να εκλέξει τον υποψήφιο της προτίμησής του στην προεδρία της UEFA παρ' ότι ο νόμος ορίζει ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας οφείλει να μην παρεμβαίνει και να μην επηρεάζει τις εκλογές στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Το φαβορί για την προεδρία της UEFA με θητεία μέχρι το 2019, όταν έληγε η θητεία του καρατομημένου Πλατινί, είναι ο Σλοβένος Αλεξάντερ Σεφερίν. Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Σεφερίν και ποιος ο ποδοσφαιρικός του βίος, θα αναρωτηθείτε. Και γιατί να πείσει την πλειοψηφία των 55 εθνικών ομοσπονδιών – ψηφοφόρων ότι είναι κατάλληλος;

Ναι, έχει πίσω του μια επιτυχημένη 5ετία ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σλοβενίας, κατά της οποίας τη διάρκεια το πρωτάθλημα επέστρεψε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας, έκλεισε καλύτερες εμπορικές συμφωνίες και κατάφερε να προσελκύει πλέον περισσότερο κόσμο στα γήπεδά του. Ναι, εγκαινίασε τον περασμένο Μάιο το νέο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Σλοβενίας.

Είναι όμως μόνο αυτά αρκετά εφόδια και εχέγγυα για έναν υποψήφιο, ο οποίος μέχρι και πριν από μια 5ετία δεν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο και χρειάστηκε μια γνωμοδότηση Πανεπιστημίου σχετικά με το αν μια 6μηνη θητεία του στο διοικητικό συμβούλιο ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου ήταν αρκετή προκειμένου να ξεπεραστεί το καταστατικό εμπόδιο του κριτηρίου της τουλάχιστον 5ετούς θητείας σε σύλλογο προκειμένου να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σλοβενίας;

Το δαχτυλίδι από τον Ινφαντίνο

Δίχως καν να γίνει πρόεδρος της UEFA και να φορέσει το δαχτυλίδι ο Ινφαντίνο, ο οποίος πήδηξε αυτή την πίστα και πήγε κατευθείαν στη θέση του προέδρου της FIFA, παρέδωσε το δαχτυλίδι στον Σέφεριν. Αυτό συνέβη τον περασμένο Μάιο στο Μιλάνο, πριν από τον τελικό του Champions League. Ο Νορβηγός Κιέτιλ Σιέμ, ο οποίος τον καιρό εκείνο εγκατέλειπε τη θέση του γενικού γραμματέα της Νορβηγικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να αναλάβει τη θέση του Διευθυντή Στρατηγικής της FIFA και να γίνει επισήμως το “δεξί χέρι” του Ινφαντίνο, συγκέντρωσε τον Μάιο στο Μιλάνο, μια μέρα πριν από τον τελικό, τους προέδρους των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών της Σκανδιναβίας, όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα το νορβηγικό περιοδικό Josimar σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ – μεγαλείο ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Στη συνάντηση αυτή ήταν παρόντες οι πρόεδροι των ΠΟ των Σουηδίας, Δανίας, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Νήσων Φερόε, Φινλανδίας. Και σε αυτό το ραντεβού ο Σιέμ, ο οποίος χάρη στην τριετή θητεία του ως CEO του πρωταθλήματος της Νοτίου Αφρικής κατάφερε να εξασφαλίσει την στήριξη αρκετών αφρικανικών χωρών προς την υποψηφιότητα του Ινφαντίνο για τη FIFA, τους παρουσίασε τον Σέφεριν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Josimar, ο Σιέμ παρουσίασε τον Σλοβένο “ως αυτόν που υποστηρίζει ο Ινφαντίνο για την προεδρία της UEFA”. Ο Σιέμ πάντως δήλωσε στο νορβηγικό περιοδικό ότι περιορίστηκε να εκδηλώσει την προσωπική του προτίμηση. Λες και η προσωπική προτίμηση του νέου διευθυντή Στρατηγικής της FIFA θα μπορούσε να διαφέρει από την προτίμηση αυτού που τον προσέλαβε διευθυντή Στρατηγικής στη FIFA. Εξι μέρες μετά, τέσσερις από τις έξι σκανδιναβικές ομοσπονδίες πρότειναν τον Σέφεριν για την προεδρία της UEFA προτού καν ο ίδιος ο Σλοβένος δηλώσει υποψηφιότητα και προτού εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων και γίνουν γνωστοί αυτοί που θα διεκδικήσουν τη θέση του Πλατινί.

Πέντε μέρες μετά από αυτό, ο υπουργός των Σπορ της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο που είναι και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ρωσίας και αυτός που εξασφάλισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία μαζί με ακόμη 11 εθνικές ομοσπονδίες θέλουν τον Σέφεριν για πρόεδρο της UEFA.

Διότι πέντε μέρες μετά το σκανδιναβικό λόμπινγκ στο Μιλάνο, ο Σέφεριν πήγε στη Μόσχα όπου ο Μούτκο είχε συγκεντρώσει τους επικεφαλής των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ελλάδας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, FYROM, Ρουμανίας, Σερβίας, Τουρκίας. Και οι έντεκα πρόεδροι δήλωσαν στήριξη προς την υποψηφιότητα του Σλοβένου. Κι όλα αυτά τα γεγονότα, της στήριξης αυτών των ομοσπονδιών μετά από τα συγκεκριμένα ραντεβού, έχουν επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Σέφεριν σε συνεντεύξεις του.

Προτού καν αρχίσει η προεκλογική περίοδος, προτού καν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, προτού παρουσιάσει ο Σέφεριν το μανιφέστο του, είχε ήδη την ανοικτή υποστήριξη 16 ομοσπονδιών. Ακολούθησαν, ως περίπου φυσικό επακόλουθο, οι δηλώσεις στήριξης και από άλλες ομοσπονδίες, όπως αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ολες οι “μεγάλες” ομοσπονδίες έχουν ταχθεί στο πλευρό του Σλοβένου, με εξαίρεση την Ολλανδία, από την οποία κατάγεται ο έτερος υποψήφιος Μίκαελ Φαν Πράαγκ και την αγγλική ομοσπονδία, η οποία επέλεξε να υποστηρίξει τον Ολλανδό.

Η έρευνα του Josimar καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του Σέφεριν έγινε από τον Ινφαντίνο και τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αμφότεροι ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι ο νέος πρόεδρος της UEFA δεν θα εναντιωθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και δεν θα κάνει αντιπολίτευση στην ρωσική διοργάνωση. Και επέλεξαν τον Σέφεριν, έναν εκ των κορυφαίων ποινικολόγων της Σλοβενίας, του οποίου ο πατέρας είχε ιδρύσει μια δικηγορική εταιρεία στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και είχε έντονη νομική δράση στη Ρωσία (το website της εταιρείας του λειτουργεί μέχρι σήμερα και στην ρωσική γλώσσα).

Ο Σέφεριν έχει έρθει τόσο κοντά στον Ινφαντίνο (ο πρόεδρος της FIFA έκοψε τον περασμένο Μάιο την κορδέλα των εγκαινίων του προπονητικού κέντρου που έφτιαξε ο Σλοβένος για την εθνική της πατρίδας του) που ο Ελβετός εμπιστεύθηκε τον Σέφεριν για να του προτείνει τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA. Οταν κατάφερε να ελέγξει πλήρως το Κογκρέσο της FIFA τον περασμένο Μάιο και να εξασφαλίσει στον εαυτό του το δικαίωμα να αλλάξει τους πάντες και τα πάντα χωρίς να χρειάζεται συναίνεση, ο Ινφαντίνο “έφαγε” τον πρόεδρο της Επιτρροπής Δεοντολογίας της FIFA Ντομένικο Σκάλα. Και έβαλε στην θέση του τον Σλοβένο Τόμαζ Βέσελ, μετά από τη σχετική σύσταση του Σέφεριν, ο οποίος το παράδεχθηκε αόριστα, δηλώνοντας ότι “κάποιος από την FIFA μου ζήτησε συστάσεις για τον Βέσελ”.

Οπως ήταν φυσιολογικό, αυτή η αποκάλυψη του νορβηγικού περιοδικού έκανε έξαλλο τον έτερο υποψήφιο Μίκαελ Φαν Πράαγκ, ο οποίος προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για να πείσει τους μεθαυριανούς ψηφοφόρους ότι πρέπει να προτιμήσουν εκείνον και όχι τον εκλεκτό αυτής της διαπλοκής. Προσέξτε όμως, ο Ολλανδός δεν έκανε καμιά επίθεση προς τον Ινφαντίνο, και φυσικά τα media διεθνώς δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε ένα τόσο άρτια τεκμηριωμένο ερευνητικό ρεπορτάζ. Με απλά λόγια, δεν άνοιξε μύτη και ο Σέφεριν παρουσιάζεται ως το ακλόνητο φαβορί των εκλογών.

Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα

Τι θα σημαίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την προοπτική του η εκλογή του Σέφεριν στη θέση του προέδρου της UEFA; Προτού προχωρήσω στην ανάλυση, μια επισήμανση: το γεγονός ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο γίνεται ο ισχυρότερος άνθρωπος του ποδοσφαίρου παγκοσμίως κρύβει στη σκιά του το γεγονός ότι ένας Ελληνας, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης γίνεται ουσιαστικά ο 2ος ισχυρότερος άνθρωπος του ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

Κι αυτό είναι το παράσημο που μοιράζονται ο Ελβετός και ο Ελληνας: πριν από έναν χρόνο, όταν κατέρρεε ο Πλατινί, η ευρωπαϊκή κοινότητα των παρατηρητών & αναλυτών της UEFA προέβλεπε ότι η πτώση του Γάλλου θα παρέσυρε και τους “αξιωματικούς” του. Σήμερα οι δύο αξιωματικοί έχουν καταφέρει να γίνουν πιο ισχυροί από όσο είχε διανοηθεί ότι θα γίνει, ή ετοιμαζόταν να γίνει ο στρατηγός τους. Αν δεν είχε πέσει, ο Πλατινί θα διοικούσε σήμερα τη FIFA. Ο Ινφαντίνο και ο Θεοδωρίδης διοικούν σήμερα την FIFA και την UEFA μαζί.

Το νέο καθεστώς στην UEFA εξασφαλίζει στην ελληνική κυβέρνηση και στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή ότι θα συνεχίσει να έχει προϋποθέσεις και βάσεις για καλή επικοινωνία με τις διεθνείς Συνομοσπονδίες. Εχει γνωρίσει και συνεργαστεί με τον Ινφαντίνο, γνωρίζεται και συνεργάζεται με τον Θεοδωρίδη, θα γνωρίσει και θα συνεργαστεί με τον Σέφεριν.

Η ενδιαφέρουσα διάσταση όμως είναι αυτή που βάζει στο παιχνίδι τον Ιβάν Σαββίδη. Χάρη στη ρώσικη επιρροή και την υποστήριξη που έχει από την Ρωσία το φαβορί των εκλογών, λογικά το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου θα ισχυροποιήσει πάρα πολύ τη θέση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο οποίος θα μπορεί με πολύ μεγάλη άνεση να εξασφαλίσει ένα ραντεβού με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Και μένει να δούμε πώς θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα δύναμη που θα έχει από μεθαύριο στα χέρια του. 

Πηγή: gazzetta.gr