Δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία για νέο προπονητή
Πλέον η κουβέντα έχει ατονήσει μετά το διπλό, αλλά η δική μου πληροφόρηση λέει πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία στον Ολυμπιακό για νέο προπονητή. Ευχαριστημένοι στον Ολυμπιακό από το σχέδιο και τις ποδοσφαιρικές ιδέες του Μπέντο δεν είναι, αλλά το θέμα θα πήγαινε για τις γιορτές ακόμα και με ήττα από τα Γιάννενα. Η ήττα δεν ήρθε οπότε, προς το παρόν δεν υπάρχει και συζήτηση. Είναι σημαντικό όμως να θυμηθούμε το κλίμα που πήγε ο Ολυμπιακός να παίξει το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο Πετράκης άφησε στον πάγκο το "όπλο" του
Θέλω να ξεκινήσω από την ομάδα της Ηπείρου. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο που ο συμπαθής τεχνικός, Γιάννης Πετράκης, δεν ξεκίνησε το "όπλο" του. Ο ΠΑΣ έδινε έναν αγώνα που ουσιαστικά του έδινε την ευκαιρία να συστηθεί σε όλη την Ελλάδα. Να δείξει το ποδόσφαιρο που φέτος εφαρμόζει με επιτυχία. Η σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ καλά, ο ΠΑΣ από την αρχή είναι ψηλά στην βαθμολογία, βρίσκει σε μία περίεργη κατάσταση τον ισχυρό του πρωταθλήματος, σε ένα παιχνίδι που θα το παρακολουθήσει πολύς κόσμος που δεν έχει δει τον ΠΑΣ το προηγούμενο διάστημα. Ποια η λογική να μείνει έξω ο πρώτος σκόρερ της ομάδας; Τα στόπερ του Ολυμπιακού έχει αποδειχτεί πολλές φορές πως δεν είναι καλοί στην αντιμετώπιση καθαρών φορ και ο Κόντε είναι ελαφρύ κορμί, που του ταιριάζει να ψάχνει χώρους και την λάθος τοποθέτηση των αμυντικών, κινούμενος έξω από την περιοχή. Μόνο 15 λεπτά αγωνίστηκε και με τον τρόπο που ο ίδιος κινείται, διαβάζει την άμυνα αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν τα στόπερ του Ολυμπιακού, βρήκε δύο καθαρές φάσεις για γκολ.
Δεν θέλω να τον αδικήσω, ο Πετράκης κάνει μία θαυμάσια δουλειά και όσο η ομάδα του έπαιζε με έντεκα, έβγαζε επιθετικότητα και από τις πίσω γραμμές κάτι που είναι και πολύ σημαντικό και δείχνει πως υπάρχει καθημερινή δουλειά και σχέδιο.
Η λανθασμένη κάρτα που αλλοίωσε την εικόνα του αγώνα
Ο Ολυμπιακός, παίζει άθλια αλλά έχει μεγάλη ρέντα. Τυχαίνει και μία συγκυρία, μια λεπτομέρεια για την οποία ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή, να πηγαίνουν έτσι τα πράγματα και να κρίνει το ματς.
Ο διαιτητής, χάνει μία φάση στο 38ο λεπτό και δίνει ανάποδα το φάουλ και κίτρινη κάρτα στον Λίλα. Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, έτυχε και στον Σιδηρόπουλο με τον Ζέκα, έλα όμως που 3 λεπτά αργότερα τυχαίνει φάση που αυτή η λανθασμένη απόφαση αλλοιώνει εντελώς, την εικόνα του παιχνιδιού. Προσέξτε, δεν θέλω να παρεξηγηθώ, από την συνολική διαιτησία του ο Παπαπέτρου, δεν έδειξε πρόθεση να ευνοήσει τον Ολυμπιακό, απλά στον Μπέντο κάθισε η συγκυρία.
Είχαμε άλλο παιχνίδι μέχρι το 41ο λεπτό και τελείως διαφορετικό μετά την αποβολή του Λίλα. Δεν είναι μόνο η αριθμητική απώλεια αλλά και το μέγεθος της χρησιμότητας του Λίλα. Ο Αλβανός διεθνής παίζει μπροστά από την τριάδα της άμυνας στην τακτική του Πετράκη και είναι κομβικός. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις και είναι σκάνδαλο το πώς γίνεται να βρίσκεται στον ΠΑΣ από το 2011 και να μην τον έχει αποκτήσει κάποια από τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Οι γηπεδούχοι μπήκαν να παίξουν και να αναδείξουν αδυναμίες του Ολυμπιακού. Χωρίς τον Λίλα περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο.
Βρήκε εύκολη κατοχή που την μετέτρεπε σε σέντρες
Ο Ολυμπιακός χωρίς να είναι δημιουργικός, είχε μπάλα και εύκολη κατοχή. Κατοχή που δεν ήξερε πώς να την μετατρέψει σε ευκαιρία αλλά υπήρχε.
Χαρακτηριστικό της αδυναμίας που υπάρχει στα άκρα στην ατομική ενέργεια, είναι πως βάση τακτικής, στην κάθε πλευρά του ΠΑΣ υπήρχε μόνο ένας ποδοσφαιριστής, Μπουκουβάλας από αριστερά, Κούτρης από τα δεξιά. Βοήθειες έδιναν οι Ακόστα, Κοζορώνης, αλλά σε καλύψεις διαγώνια, το μαρκάρισμα στα άκρα ξεκίναγε αναγκαστικά χαμηλά.
Οι ακραίοι του Ολυμπιακού παρότι δεν έβρισκαν πίεση ψηλά και έφταναν στο ύψος της περιοχής με μεγάλη συχνότητα ποτέ δεν δοκίμαζαν να πάνε μέχρι μέσα για να δοκιμάσουν ρήγμα. Τον Ρέτσο τον διαβάσαμε για όλες της ομάδες της Ευρώπης, παίζοντας σε έναν ρόλο που επιθετικά δεν μπορεί να δώσει το παραμικρό. Και αφήνω τον Ρέτσο, που είναι παιδί και μπορεί να παίξει και στόπερ. Ο απέναντι μπακ με την πιπιλιά; Για μένα είναι κανόνας, όταν βλέπετε ποδοσφαιριστή με τατουάζ φιλάκι στο λαιμό, μακριά. Το ίδιο πρόβλημα και τα εξτρέμ. Τρεις χρησιμοποιήθηκαν μία ντρίπλα δεν έκαναν.
Το ερώτημα
Αυτά είναι γνωστά όμως και στερούν από τον Μπέντο και επιλογές. Εδώ πρέπει να εξετάσουμε αν το ρόστερ εγκλωβίζει τον Μπέντο και τον οδηγεί σε ένα αντιτουριστικό ποδόσφαιρο με σέντρες και μακρινά σουτ, ή ο Πορτογάλος τεχνικός δεν γνωρίζει να διδάσκει τίποτα άλλο. Υπάρχουν δηλώσεις του, επιλογές και αποφάσεις του μέσα στα παιχνίδια που τον εκθέτουν, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχει και πρόβλημα ποιότητας.
Προστέθηκε άλλο ένα βαρετό παιχνίδι
Για το παιχνίδι με τον ΠΑΣ, δεν θα κάναμε κουβέντα για τον τρόπο που προσπάθησε να ανοίξει την άμυνα ο Ολυμπιακός, αν δεν υπήρχε πίσω μία πληθώρα παιχνιδιών που το σχέδιο ήταν ακριβώς ίδιο. Δεν πιστεύω να βρίσκεται με ευκολία ομάδα, που θα παίξει δύο κολλητά παιχνίδια με Λεβαδειακό και Κέρκυρα και σε τρία ημίχρονα δεν θα σκοράρει και θα κάνει μιάμιση καθαρή ευκαιρία. Όταν σκόραρε από πεντακάθαρη θέση οφσάιντ ο Ιντέγε, ήταν δεδομένο πως τον Λεβαδειακό σε λογική να προσπαθεί να ανεβάσει τις γραμμές, μπορεί να τον ανοίξει εύκολα.
Στους "Ζωσιμάδες" υπάρχει το άλλοθι του κακού αγωνιστικού χώρου. Σε ένα τέτοιο γήπεδο, το να πας στην λύση της σέντρας και του γεμίσματος της αντίπαλης περιοχής είναι και νομοτελειακή επιλογή. Το πρόβλημα είναι πως ήρθε και προστέθηκε άλλο ένα παιχνίδι, που ο Ολυμπιακός δεν βλεπόταν.
Το σύστημα του σταυρού
Το μοναδικό που μπορούσε να κάνει, είναι να ακουμπήσει την μπάλα στα πλάγια, να γεμίσει την περιοχή και να γίνει σέντρα. Το πατροπαράδοτο σύστημα του σταυρού, που όσο λιγότερο έχεις δουλέψει συνεργασίες και όσο λιγότερο ταλέντο υπάρχει, με τόσο μεγαλύτερη συχνότητα εφαρμόζεται. Ο Ολυμπιακός του Μπέντο το έχει σαν πρώτη επιλογή, η μπάλα στους Ρέτσο, Σεμπά, Φιγκέιρας, Σεμπά κλείνουμε τα μάτια μας κάνουμε μια σέντρα, τον σταυρό μας και παρακαλάμε να χτυπήσει κάπου και να την δούμε στα δίχτυα.
Με τον ΠΑΣ με δέκα, και σε αυτό το γήπεδο ήταν πιο εύκολο να αποδώσει. Χώρος στα πλάγια για μία καλή επιλογή σέντρας υπήρχε και η απόφαση του Μπέντο με βάση την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου αλλά και τον τρόπο που παίζει ο Ολυμπιακός, να πάει σε δίδυμους πύργους λογική. Αυτή η απόφαση έφερε και την νίκη, με τον μοναδικό τρόπο που μπορούσε να απειλήσει και έψαχνε το γκολ ο Ολυμπιακός.
Η ομάδα της κυβέρνησης
Η κλήρωση με την Οσμάνλισπορ δίνει μία προοπτική. Αν δεν επενδύσεις σε αυτήν, θα αποδειχτεί μπούμερανκ. Ο Ολυμπιακός έχει αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια, ότι σε αυτό το επίπεδο εύκολος αντίπαλος δεν υπάρχει. Για να είσαι στα νοκ-άουτ του Europa κάτι κάνεις καλά. Και η Οσμάνλισπορ είναι μία πολύ γυμνασμένη ομάδα. Δεμένη ομάδα που έχει πειθαρχία και στην επίθεση μαύρους που τρέχουν. Για την ιστορία η Οσμάνλισπορ θεωρείται ως ομάδα της κυβέρνησης. Ιδιοκτήτης είναι ο γιος του Δημάρχου της Άγκυρας, Σαντίκ Ντικ, και οι οπαδοί της, φανατικοί του Ερντογάν. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα η συγκεκριμένη κλήρωση, αυτά όμως θα τα δούμε εκείνη την εποχή.
Η κλήρωση βάζει την διοίκηση προ των ευθυνών της
Η κλήρωση δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση του Ολυμπιακού να επενδύσει στην προοπτική διάκρισης στην διοργάνωση. Είναι και θέμα πρεστιζ, είσαι Ολυμπιακός, θες να βρείς έναν χώρο κάτω από τις world class ομαδες της Ευρώπης, δεν γίνεται να αποκλείεσαι με όποιον συναντάς. Υπάρχει ένα σερί αποκλεισμών στους 32 με Λεβάντε, Ντνίπρο, Άντερλεχτ.
Δηλαδή με ομάδες, που θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να μπορεί να τις αποκλείσει. Θα είναι άσχημο να προστεθεί και η Οσμάνλισπορ και είναι βέβαιο πως αν δεν γίνουν σωστές κινήσεις θα προστεθεί. Ο Ολυμπιακός, χρειάζεται ποιότητα στο κέντρο άμυνας, στα άκρα της άμυνας και στα άκρα της επίθεσης. Πιθανότατα να χρειάζεται και προπονητή με διαφορετικό σχέδιο, απλά αφήνω ένα μικρό παράθυρο στο ενδεχόμενο να έχει εγκλωβιστεί και ο Μπέντο από την ποιότητα του ρόστερ του.
Πηγή: sport24.gr