Στο τρέχον Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η χρήση των τριών βιντεοδιαιτητών έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους.
Από εκεί που το ποδόσφαιρο αρνούνταν κάθε αλλαγή που θα το έφερνε πιο κοντά στη μοντέρνα πραγματικότητα της εικόνας και της τεχνολογίας, δηλαδή πριν από μόλις μερικά χρόνια, έχουμε φτάσει σήμερα στο άλλο άκρο, που οι αλλαγές προτείνονται και έρχονται με τον ρυθμό των… τερμάτων του Μέσι και του Ρονάλντο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τις πολύ προχωρημένες προτάσεις του διεθνούς οργάνου των κανονισμών, της IFAB, που περιλαμβάνουν τη μετατροπή του 90λεπτου σε 60λεπτο αλλά με διακοπές σαν του μπάσκετ;
Αφότου ανέλαβε επικεφαλής της IFAB ο πρώην διεθνής Αγγλος διαιτητής Ντέιβιντ Ελερεϊ, οι καινοτόμοι έως και ρηξικέλευθες προτάσεις πέφτουν βροχή στο όργανο, που απαρτίζεται από τέσσερις εκπροσώπους της FIFA και από έναν εκπρόσωπο καθεμιάς εκ των τεσσάρων ομοσπονδιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλλία και Βόρεια Ιρλανδία).
Ετσι μετά την καθιέρωση της τεχνολογίας γραμμής τέρματος (κατόπιν δεκαετιών άρνησης της FIFA) και την εφαρμογή σε εκτεταμένο βαθμό της χρήσης βίντεο για τη διαλεύκανση αμφισβητούμενων φάσεων, η Διεθνής Ομοσπονδία Κανονισμών Ποδοσφαίρου (IFAΒ) προχωρεί σε μια σειρά προτάσεων που υποτίθεται ότι σκοπό έχουν την καταπολέμηση της… ζαβολιάς στο άθλημα, αλλά κυρίως την αύξηση της εμπορικότητάς του.
Στις προτάσεις προς εξέταση της προσεχούς πενταετίας περιλαμβάνονται, λοιπόν, οι ιδέες να σταματά ο διαιτητής το ρολόι του στα πέντε τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου και στα δέκα του αγώνα και της παράτασης όποτε παρατηρείται σκόπιμη καθυστέρηση (πράγμα που όντως φαντάζει χρήσιμο) ή να διαρκεί 30 λεπτά καθαρού χρόνου κάθε ημίχρονο, με το ρολόι να σταματά όποτε δεν παίζεται η μπάλα, σχεδόν όπως στο μπάσκετ. Το χρονόμετρο του γηπέδου θα είναι σε σύνδεση με αυτό του διαιτητή και οι θεατές (και τηλεθεατές) θα έχουν άμεση εικόνα του διατρέξαντος χρόνου.
Αυτό μήπως σημαίνει ότι τα τηλεοπτικά κανάλια δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν πότε θα λήξει ένας αγώνας, όπως γίνεται στο μπάσκετ; Μάλλον δεν θα γκρινιάξουν γι’ αυτό: Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει καθιερωθεί ακόμη κάτι τέτοιο, αλλά στο εξωτερικό είναι συνήθης πρακτική τα μη συνδρομητικά κανάλια που μεταδίδουν ποδοσφαιρικούς αγώνες να βάζουν διαφημιστικές σφήνες στη διάρκεια του αγώνα όταν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Αυτό δε συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις διακοπής για τραυματισμό ή αλλαγή παίκτη (ή και στο νεόφερτο «διάλειμμα δροσιάς» όταν έχει πολλή ζέστη), αλλά ακόμη και σε στιγμές που η μπάλα έφυγε άουτ. Ας φανταστούμε λοιπόν τι… πεδίο δόξης λαμπρό παρέχεται στα τηλεοπτικά κανάλια για διαφημιστικά μηνύματα με τις ιδέες της IFAΒ περί «νόμιμης» καθυστέρησης στα ματς.
Μεταξύ των άλλων προτάσεων της IFAΒ που παρουσιάζουν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται το πρόστιμο ή η αφαίρεση βαθμών από ομάδες που οι παίκτες τους περικυκλώνουν τον διαιτητή για διαμαρτυρία, καταλογισμός γκολ εάν αμυνόμενος κόψει την μπάλα πάνω στη γραμμή με το χέρι, αποβολή παίκτη που σκοράρει με το χέρι (αντί κίτρινης σήμερα), μη συνέχιση της φάσης αν ο τερματοφύλακας αποκρούσει πέναλτι ή βρει η μπάλα στο δοκάρι, και εκτέλεση του ελεύθερου από τον τερματοφύλακα χωρίς να στήνει την μπάλα.
Βιντεοδιαιτητής και… καθυστερήσεις
Η αλλαγή για την οποία μιλούν όλοι είναι η –χρησιμότατη– καθιέρωση του βιντεοδιαιτητή, λόγω της πειραματικής εφαρμογής του στο τρέχον Κύπελλο Συνομοσπονδιών.
Σε αντίθεση με προηγούμενες δοκιμές του συστήματος χρήσης των τηλεοπτικών ριπλέι για την εξακρίβωση των κρίσιμων φάσεων, στο τουρνουά που γίνεται στη Ρωσία η καθυστέρηση που προκαλεί η εφαρμογή θυμίζει το «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει».
Δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο οι βιντεοδιαιτητές που ελέγχουν το βίντεο του αγώνα και ενημερώνουν τον διαιτητή, αλλά τρεις. Μέχρι να δουν την αμφισβητούμενη φάση, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν, άλλος παίκτης έχει χάσει την όρεξη να πανηγυρίσει, άλλος έχει δυσφορήσει που δεν του κατακύρωσαν ακόμη το τέρμα που πέτυχε, άλλος φωνάζει ότι πρέπει να δουν ξανά το βίντεο οι διαιτητές κ.ο.κ.
Επειτα από ένα γκολ που πέτυχαν με το Καμερούν και κακώς τους ακυρώθηκε από τους βιντεοδιαιτητές ως οφσάιντ, κι ένα άλλο που αρχικά τους ακυρώθηκε αλλά μετά ορθά κατακυρώθηκε, οι Χιλιανοί διεθνείς δεν ήξεραν αν έπρεπε να πανηγυρίσουν το γκολ του Αλέξις Σάντσες την Πέμπτη κόντρα στη Γερμανία. Ελπίζουμε, λοιπόν, σε άμεση επιτάχυνση του συστήματος.
*Πηγή: kathimerini.gr