Οι πρώτες κινήσεις

Από που ξεκινά η κατασκευή ενός νέου γηπέδου; Είναι τόσο πολλές και χρονοβόρες οι διαδικασίες που όλα πρέπει να γίνουν παράλληλα και τίποτα να μην αφεθεί χωρίς πρόβλεψη, προκειμένου το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί πλήρως. Γιατί αν ένα τέτοιο έργο καθυστερήσει ή -ακόμη χειρότερα- μπλοκάρει, το κόστος αλλά και ο χρόνος που θα σπαταληθούν μπορεί να αποβούν μοιραία... Το παράδειγμα της ΑΕΚ είναι διδακτικό, ενδεχομένως και να τρομάζει υποψήφιους κατασκευαστές, αλλά η Νέα Φιλαδέλφεια έχει ελάχιστα κοινά με την Τούμπα, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε.

Η Τούμπα ανήκει στον ΑΣ ως γνωστόν και τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την συμφωνία του. Είναι ευχής έργον που σε αυτό το project κανείς στην οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν έχει αντίθετη άποψη. Εφόσον στην Τούμπα γίνεται υπερσύγχρονο γήπεδο, εκεί θέλουν όλοι να γίνει! 

Ο ΑΣ του Ερασιτέχνη θα πρέπει καταρχήν να εγκρίνει την συμφωνία και την υπογραφή συμβολαίων με το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (κοινώς με το Στρατό) για τον περιβάλλοντα χώρο της Τούμπας. Σήμερα γίνεται η μετατροπή των συμβολαίων που είχαν έτσι κι αλλιώς ετοιμαστεί προς υπογραφή για την εκμετάλλευση του χώρου γύρω από το γήπεδο, αλλά τότε κρίθηκε τελικά ασύμφορο να πάρει με πολυετή δανεισμό ο ΠΑΟΚ έναν χώρο που λίγα πράγματα μπορούσε να κάνει, αν δεν προχωρούσε στην κατασκευή της Νέας Τούμπας. 

Η συμφωνία με το ΤΕΘΑ είναι λοιπόν προχωρημένη και αυτό είναι λίγο πολύ ο μόνος κοινός τόπος γηπέδου και δημοσίου. Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται χάρες ή σκανδαλώδεις μετατροπές σε νομοσχέδια για να προχωρήσει αυτόνομα. Ο περιβάλλων χώρος προορίζεται για την κατασκευή των πάρκινγκ αλλά και χώρων που θα αφορούν την ασφαλέστερη είσοδο-έξοδο των φιλάθλων από το νέο γήπεδο και θα δώσει τη δυνατότητα να οργανωθεί καλύτερα και ασφαλέστερα ένας αγώνας στο νέο γήπεδο. Το δεύτερο βήμα (και με δεδομένο ότι η συμφωνία με το ΤΕΘΑ θα περάσει από τη ΓΣ του Ερασιτέχνη), είναι η δημιουργία μιας εταιρίας ειδικού σκοπού (Τούμπα Α.Ε. για παράδειγμα, ή κάτι παρόμοιο), προκειμένου να αναλάβει την μελέτη, την σύναψη συμφωνίας με τις εταιρίες, εν συντομία την κατασκευή του νέου γηπέδου. 

Ξεχάστε τα σχέδια που κυκλοφορούν

Οι συζητήσεις με την Dimand είχαν από πέρυσι προχωρήσει και η εταιρία παραμένει στο κάδρο, παρότι τα σχέδια που η ίδια διαφήμισε πέρυσι, μάλλον πρέπει να ξεχαστούν από τον κόσμο. Γιατί τα φουτουριστικά αυτά σχέδια αφορούσαν μάλλον ένα ενδεχόμενο, παρά απόφαση από τον ΠΑΟΚ. Ήταν μια πρόταση της εταιρίας για πλήρη ανακαίνιση με την Τούμπα να περικλείεται από ένα "κουβούκλιο" που θα άλλαζε μεν την όψη της, αλλά όχι ιδιαίτερα την χρηστικότητά της. 

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η Dimand δεν είναι κατασκευαστική εταιρία, αλλά εταιρία συμβούλων. Μπορούν να τρέξουν όλες τις νομικές διευθετήσεις, την έκδοση αδειών, να προτείνουν αρχιτεκτονικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρίες, να επιβλέψουν και τέλος, να παραδώσουν το γήπεδο. 
Η σχέση του ΠΑΟΚ με την εταιρία εξακολουθεί να είναι καλή και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να είναι τελικά εκείνοι που θα τρέξουν το μεγαλόπνοο project. Σίγουρα όμως τα σχέδια του νέου γηπέδου (και όχι της ανακαινισμένης Τούμπας) θα είναι διαφορετικά και πιθανότατα ελκυστικότερα, καθώς η κατασκευή από την αρχή ενός γηπέδου δίνει απεριόριστα μεγαλύτερες δυνατότητες από την απλή ή ολική ανακαίνιση. 

Το αντιπαράδειγμα της ΑΕΚ
Μετά τις μεγάλες περιπέτειες που περνάει η ΑΕΚ εδώ και 15 χρόνια με την κατασκευή νέου γηπέδου, όλες οι ομάδες πρόσεξαν να αποφύγουν τα απρόοπτα. Γιατί όμως ο ΠΑΟΚ δεν ανησυχεί ότι η Τούμπα μπορεί να μοιάσει σε περιπέτεια με το Γεφύρι της Άρτας;

Καταρχήν το γήπεδο της Τούμπας είναι χτισμένο σε ιδιόκτητη έκταση και για να κατασκευαστεί καινούριο δεν χρειάζεται να πάρει άλλες εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο (όπως π.χ. το Άλσος δίπλα στη Νέα Φιλαδέλφεια) ή να αναγκαστεί το κράτος να κάνει μετατροπές στο οδικό δίκτυο. Μόνη εκκρεμότητα η παραχώρηση από το ΤΕΘΑ της έκτασης γύρω από την Τούμπα, που όμως έχει συμφωνηθεί ήδη. 

Επιπλέον, στον ΠΑΟΚ δεν σκοπεύουν να βγάλουν άδεια κατεδάφισης αν πρώτα δεν έχει εκδοθεί η άδεια κατασκευής.

Οι φόβοι για αρχαία και άλλες προσφυγές

Ο αστικός μύθος λέει ότι κάτω από την Τούμπα υπάρχουν αρχαία, που η ανακάλυψή τους θα καθυστερήσει την ανέγερση του γηπέδου. Αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ως σενάριο γιατί όλη η γύρω περιοχή έχει πρόσφατα "σκαφτεί" για τη δημιουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου, την ανάπλαση του δημοτικού πάρκου, αλλά και άλλες εργασίες. Πουθενά δεν διαπιστώθηκαν αρχαία ή πιθανότητα ύπαρξής τους.  Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες μετατροπές και ρυθμίσεις ή συνεννοήσεις με τον Δήμο, ώστε να κινδυνεύει με προσφυγές εναντίον τους. Δεν χρειάζεται μετατροπή του οδικού δικτύου, ή τρελές αλλαγές στις υψομετρικές και τους υπόλοιπους περιορισμούς. Ούτε λοιπόν από προσφυγές κινδυνεύει και πολύ περισσότερο από προσφυγές που μπορούν να καθυστερήσουν το έργο. 

Πότε ξεκινάει;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε πόσο χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου. Αν όλα πάνε ευνοϊκά, παράλληλα με την έναρξη της επόμενης ποδοσφαιρικής χρονιάς, ο Δικέφαλος θα αγωνίζεται στο Καυταντζόγλειο και η Τούμπα θα χτίζεται. 

Η μετακόμιση στο γειτονικό γήπεδο έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιηθεί, ώστε ακόμη κι αν λίγο καθυστερήσει, να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή της Νέας Τούμπας. Το χρονοδιάγραμμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι 18-24 μήνες από την έναρξη της κατασκευής και για το λόγο αυτό η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάνει όλες τις απαραίτητες συμφωνίες με το Καυταντζόγλειο για να του παραχωρηθεί για 2+1 χρόνια. 

πηγή : FORZA