Μετά την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, για GREXIT το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Ο κ. Χούμπελ εισηγήθηκε αποκλεισμό χωρίς περίοδο χάριτος και χωρίς να υπάρχει εξαίρεση για τις Εθνικές ομάδες. Το μόνο παρήγορό είναι ότι η εισήγησή του δεν θα πάει στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, αλλά στην Επιτροπή Ομοσπονδιών-Μελών και θα συζητηθεί το Μάιο ή τον Ιούνιο. Επομένως, δίνεται λίγος χρόνος για άμεσες αλλαγές.
Διαβάστε επίσης...
Πάμε να δούμε, όμως, τι σημαίνει το ενδεχόμενο GREXIT για τις ομάδες:
- Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, όπως και στο Nations League.
- Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες βγουν στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.
- Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προετοιμασίες των ελληνικών ομάδων, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σοβαρά τεστ.
- Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε ξένος αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.
Σε οικονομικό επίπεδο:
- Τα κανάλια και οι χορηγοί θα πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και γενικότερα η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βοηθούσαν σημαντικά στην επιβίωσή τους.
- Όσον αφορά στην ΕΠΟ, "καρπώνεται" ετησίως 5.000.000 ευρώ απ' την UEFA και τη FIFA, ενώ συνολικά ο τζίρος κυμαίνεται στα 20.000.000 με 22.000.000 ευρώ, αφού πέρα απ' τα ευρωπαϊκά έσοδα, υπάρχουν τα χρήματα που λαμβάνει για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου (2.500.000 ευρώ), καθώς και τα έσοδα απ' τους χορηγούς, τη Λίγκα, αλλά κι απ' τα πρόστιμα των ομάδων. Χοντρικά, τα έσοδα ανέρχονται στα 10.000.000 ευρώ το χρόνο.
Για την ΕΠΟ:
- Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA
- Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA
- Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA
- Δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία της FIFA, της UEFA, καθώς και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές
- Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA
- Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.