Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί η υπόθεση της μεταγραφής του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ κατέθεσε προσφυγή και αποκάλυψε ένα νέο στοιχείο στην ιστορία, το οποίο είναι και το δυνατό χαρτί στην υπερασπιστική γραμμή των «κιτρινόμαυρων».
Όπως έχετε ενημερωθεί, στον Δικέφαλο ισχυρίζονται, ότι ο Έλληνας άσος είχε αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού από τη Βερόνα για δύο χρόνια, ενώ υπήρχε οψιόν αγοράς που είχε εκπληρωθεί κανονικά από την πρωταθλήτρια Ελλάδας. Την ίδια ώρα, στον Ολυμπιακό δεν προέκυψε κάποια διαρροή για το θέμα, δείχνουν όμως και πάλι να μην ανησυχούν.
Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση έχει γίνει περίπλοκη. Γι'αυτό το sportdog.gr ζήτησε την εκτίμηση της Πέννυ Κονιτσιώτη, η οποία είναι εξειδικευμένη δικηγόρος του αθλητικού δικαίου και στο παρελθόν υπήρξε νομικός της ΠΑΕ ΑΕΚ.
«Εγώ δεν έχω χαρτιά της υπόθεσης στα χέρια μου. Οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω, τα στοιχεία που έχει η ΑΕΚ», ξεκαθάρισε αρχικά η νομικός και συνέχισε λέγοντας: «Έχω πληροφορηθεί ότι έχει κάνει προσφυγή η Ένωση. Είχα καταθέσει εξ αρχής την άποψή μου. Αυτές οι νομικές ενέργειες έχουν ρίσκο. Το να υπογράφεις δηλαδή μελλοντικά συμβόλαια. Είναι μία τακτική που γίνεται πολλά χρόνια»
Η κυρία Κονιτσιώτη επέμεινε ότι η υπόθεση έχει νομικό ρίσκο. «Από τη στιγμή που έπρεπε να υπογραφτούν συμπληρωματικά έγγραφα τον Ιούλιο του '18. Δεν είναι δυνατόν να τα υπέγραφε ο Λάζαρος, οπότε δεν καταχωρήθηκε το συμβόλαιο με την ΑΕΚ αλλά ένα άλλο με τον Ολυμπιακό», αναφέρει.
Όσον αφορά τα νέα στοιχεία που επικαλούνται στην ΑΕΚ, η δικηγόρος είναι ξεκάθαρη. «Θεωρεί η ΑΕΚ ότι επειδή άσκησε οψιόν αγοράς με τη Βερόνα έχει συμβόλαιο με τον παίκτη. Ο παίκτης όμως αν δεν συναινεί με την άσκηση της οψιόν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Δεν ξέρουμε βέβαια τους όρους της οψιόν, αν υπέγραψε δηλαδή και ο Χριστοδουλόπουλος και συναίνεσε σε όλο αυτό. Γιατί γίνεται πιο περίπλοκο. Για να ολοκληρωθεί όμως οποιαδήποτε μεταγραφή, πρέπει να συμφωνεί και ο παίκτης», τονίζει και συμπληρώνει:
«Η αρχή της Fifa και ο κανονισμός των δικαιοδοτικών οργάνων που εφαρμόζουν το αθλητικό δίκαιο, προσανατολίζεται πάντα στην ελεύθερη επιλογή του ποδοσφαιριστή για το αν θα υπογραφτεί το συμβόλαιο ή όχι. Με βάση λοιπόν την αρχή αυτή που είναι πολύ βασική και έχει καταχωρηθεί από το παρελθόν λόγω της υπόθεσης Μπόσμαν, αποδίδεται δικαιοσύνη. Αν ο παίκτης δεν έχει συναινέσει σε αυτό, αν δεν έχει υπογράψει πλήρως το συμβόλαιο της μεταγραφής του, τους όρους απόκτησής του δεν ολοκληρώνεται η μετακίνηση».
Στην ΑΕΚ ισχυρίζονται, ότι ο παίκτης έχει υπογράψει το συμβόλαιο για τη σεζόν 2018-2019. Σύμφωνα με την Πέννυ Κονιτσιώτη αυτό δεν είναι αρκετό. «Δεν έχει υπογράψει την αίτηση μεταβολών που εκδόθηκε τώρα, για τη σεζόν 2018-2019. Αυτό το συμβόλαιο που υπέγραψε η ΑΕΚ με τον Λάζαρο έγινε πριν δύο χρόνια. Αυτό δεν είναι αρκετό λοιπόν για την ανανέωση του δελτίου. Άρα δεν έχουν γίνει όλες οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται. Και εφόσον ο παίκτης αρνείται να υπογράψει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, τότε μετά τίθενται κανονισμοί που προανέφερα περί ελεύθερης επιλογής του παίκτη και οι οποίοι είναι πάντα υπέρ αυτού», υπογραμμίζει η νομικός.
Μπορεί ένα δικαστήριο να αποφασίσει το πάγωμα μίας μεταγραφής, προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία; «Θα μπορούσε να γίνει, αλλά εφόσον το θέμα έχει διεθνή διάσταση. Στην προκείμενη περίπτωση έχουμε εγχώρια διένεξη. Έχουμε τα εγχώρια όργανα της ΕΠΟ. Θα μπορούσε να συμβεί αν η υπόθεση αφορούσε ξένο παίκτη ή δύο ομάδες από το εξωτερικό που διεκδικούν το ίδιο δελτίο», απαντά η νομικός.
Η υπόθεση Χριστοδουλόπουλου αναμένεται να έχει περισσότερα επεισόδια, αφού θα κριθεί στα δικαστήρια. Τελεσιδικούν όμως γρήγορα αυτές οι ιστορίες; «Κανονικά, έτσι πρέπει. Όταν μιλάμε για έκδοση δελτίου, απελευθέρωση παίκτη ή για σύναψη συμβολαίου, αυτές οι υποθέσεις έχουν προτεραιότητα. Δεν μιλάμε για διεκδίκηση δεδουλευμένων, για τα οποία περνούν μήνες για να βγει μία απόφαση. Η έκδοση δελτίου πρέπει να έχει ταχύτατη επίλυση γιατί έχει να κάνει με την καριέρα του ποδοσφαιριστή. Οπότε θα πρέπει να λυθεί άμεσα», κατέληξε η Πέννυ Κονιτσιώτη.