Δικαιότερο μοίρασμα των εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ώστε να μειωθεί η «ψαλίδα» μεταξύ μεγάλων και μικρότερων συλλόγων, αλλά και κατάργηση της απευθείας πρόκρισης τεσσάρων ομάδων από τα ισχυρότερα πρωταθλήματα στους ομίλους του Champions League, ζητά από την UEFA η ένωση των ευρωπαϊκών λιγκών. Ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν τον Δεκέμβριο και αφορούν τον επόμενο τριετή κύκλο (2021-2024), η EL εκφράζει παράλληλα την υποστήριξή της στο σχέδιο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας για τη δημιουργία μίας τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης, με παράλληλη μείωση από 48 σε 32 των ομάδων που συμμετέχουν στους ομίλους του Europa League.
«Θεμελιώδης αρχή μας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικής ισορροπίας στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, ώστε να προστατεύσουμε το απρόβλεπτο των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της ολλανδικής λίγκας, Γιάκο Σβαρτ. «Το ζήτημα είναι να κοιτάξουμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω, και να έχουμε ελκυστικές διοργανώσεις», πρόσθεσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της λίγκας της Δανίας, Κλάους Τόμσεν.
Σε σχέση με τις αλλαγές που τέθηκαν φέτος σε ισχύ, για την τριετία 2018-2021, η EL ζητά την επανεξέταση της απευθείας πρόκρισης στους ομίλους του Champions League τέταρτης ομάδας από τα τέσσερα ισχυρότερα πρωταθλήματα (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία) και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους και μία στα πλέι-οφ). Διεκδικεί επίσης την αλλαγή του κανονισμού που λαμβάνει υπόψη την ιστορική πορεία κάθε συλλόγου, στον υπολογισμό του διαμοιραζόμενου ποσοστού απο τα έσοδα των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Πρόκειται για έναν κανονισμό που ευνοεί, πέραν των παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γ.), και ομάδες με ένδοξη ιστορία, αλλά όχι αντίστοιχα καλή πορεία τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η Μίλαν και η Ίντερ.
Ο Γιάκο Σβαρτ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην πρόταση του ιδιοκτήτη της Γιουβέντους και προέδρου της ένωσης συλλόγων (ECA) Αντρέα Ανιέλιι, περί αύξησης του αριθμού αγώνων στις διεθνείς διοργανώσεις, με ταυτόχρονη μείωση στα εθνικά πρωταθλήματα, ή στον ορισμό ευρωπαϊκών αναμετρήσεων τα Σαββατοκύριακα.