Η αγωνιστική δράση επέστρεψε στη Super League μετά τη διακοπή λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής Ελλάδας στο Nations League. Η 7η αγωνιστική επιφυλάσσει στο φιλοθεάμον κοινό ένα ντέρμπι από τα παλιά. Πως και πως περιμένει η Θεσσαλονίκη να βιώσει ένα Άρης-ΠΑΟΚ, μετά από τόσα χρόνια. Το ίδιο και οι ποδοσφαιρόφιλοι από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.

Λόγω της αντιπαλότητας όμως ο κόσμος των δύο ομάδων βλέπει τον αγώνα από άλλη οπτική γωνία. Αυτό φαίνεται από το ύφος δύο κορυφαίων ρεπόρτερ, που είναι από αυτούς που διαμορφώνουν άποψη στην καθημερινότητα των δύο λαών. Ο ένας Αρειανός, ο έτερος ΠΑΟΚτσής, είναι από τις πιο γνωστές υπογραφές και φωνές της συμπρωτεύουσας.

Μάλιστα για κάποιο διάστημα έκαναν μαζί εκπομπή στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 και έσπαγαν ταμεία. Ήταν αχτύπητο δίδυμο, το οποίο παρά την επιτυχία του, δεν είχε μέλλον. Γιατί τέτοιες εκρηκτικές συνταγές μπορεί να φέρνουν ακροματικότητα και νούμερα, αλλά ξεσηκώνουν τα πάθη. Οι έριδες φουντώνουν.

«Εμείς μπορούσαμε να διαχειριστούμε την ένταση. Ο κόσμος όμως δεν μπορούσε. Μετά την εκπομπή γινόταν χαμός. Μας περίμεναν κάτω από τον σταθμό οι μεν και οι δε», εξομολογείται ο Χρύσανθος Τσαλτίδης, διευθυντής του allaboutaris.com, ενώ ο Σταύρος Κόλκας, διευθυντής του paok24.com, ούτε που θέλει να θυμάται εκείνη την εποχή.

Οι δύο συμπολίτες μίλησαν στο Sportdog για το Άρης-ΠΑΟΚ και οι απόψεις τους ήρθαν σε σύγκρουση. Αμφότεροι κλήθηκαν να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις, χωρίς όμως να γνωρίζει την απόκριση του άλλου. Έτσι με έναν μαγικό τρόπο ο ένας απαντά στον άλλον σε διαφορετικά σημεία των συνεντεύξεων, τα οποία έχουν φοβερό ζουμί. Τα... σπάνε με τις ατάκες τους.

Από τα λόγια τους φαίνεται ξεκάθαρα, ότι οι δύο λαοί βλέπουν τον αγώνα πολύ διαφορετικά, λόγω της απουσίας του Άρη για πολλά χρόνια από τη Super League. Ο κίτρινος ρεπόρτερ φαίνεται να διψά για την αναμέτρηση, ενώ ο ασπρόμαυρος προσπαθεί να το υποβαθμίσει. «Δεν μιλάω με Αρειανούς για μπάλα, πάνω απ'όλα η ψυχική ηρεμία», λέει.

Υπάρχουν όμως σημεία που οι γνώμες τους μαλακώνουν και αποφεύγεται η έκρηξη. Τόσο ο Αρειανός όσο και ο ΠΑΟΚτσής δείχνουν την εκτίμησή τους σε παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Πως βλέπουν το παιχνίδι; Τι σημαίνει η ήττα για τον καθένα και πως σκιαγραφούν ο ένας τον στόχο του άλλου; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο sportdog:

Ποιες μνήμες ξυπνά αυτό το ντέρμπι;

Χ.Τ.: «Πολλές. Υπάρχουν δύο ειδών μνήμες, αυτές που αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι και αυτές που έχουν να κάνουν με παιχνίδια που το σκορ διαμορφώθηκε από εξωγενείς παράγοντες. Θυμάμαι ένα 4-0 με Τεννέ προπονητή ο Άρης και Μπάγεβιτς ο ΠΑΟΚ. Ήταν αξέχαστο. Σκόραραν Κυπαρίσσης, Κούτσης, Κολτσίδας και Χαριστέας. Ένα παιχνίδι που σίγουρα έμεινε στην ιστορία ήταν το 2-0, με τα δύο γκολ του Κάμπορα, στο οποίο ο Άρης είχε 80%-60% κατοχή, ο ΠΑΟΚ είχε μία ευκαιρία με τον Ίβιτς και το ματς έπρεπε να λήξει 5-0. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε περάσει το κέντρο και οι παράγοντές του φώναζαν για μία κάρτα στο 2'. Όχι για πέναλτι, ούτε για τις δύο αποβολές που ήταν καθαρές. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτό.


Διαιτητικά είναι άπειρες οι σφαγές του Άρη σε ματς με τον ΠΑΟΚ, με αποκορύφωμα εκείνο το ματς στην Τούμπα με τον Γεωργιάδη και τον Καράμπελα. Η φάση έγινε μπροστά στον Σαραϊδάρη που ήταν βοηθός και είναι γνωστό ότι είναι στέλεχος του ΠΑΟΚ σήμερα και τον 4ο, τον Καλόπουλο. Πάει ο Γεωργιάδης χτυπά τον Καράμπελα και δίνει πλάγιο υπέρ του ΠΑΟΚ ο Σαραϊδάρης. Σε εκείνο το ματς έπρεπε να κερδίσει ο ΠΑΟΚ, γιατί αν έχανε έπεφτε. Ήταν ματς ορόσημο για τη σωτηρία του, γιατί είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι».

Σ.Κ.: «Δεν ξέρω! Πέρασαν πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι τίποτα. Έχω ξεχάσει πως είναι».

Ο ΠΑΟΚ το παιχνίδι του Κυπέλλου το είδε κάπως υπεροπτικά και ο Άρης πήρε ισοπαλία με αποτέλεσμα να υπάρξει γκρίνια στην Τούμπα. Έτσι δεν είναι;

Χ.Τ.: «Για αυτούς που ήξεραν τον Άρη περίμεναν κάτι τέτοιο. Θα σας πω τι συμβαίνει. Ο φίλος του ΠΑΟΚ δεν έχει αντιληφθεί, ότι ο Άρης επέστρεψε φέτος, αλλά θα υπάρχει και του χρόνου. Έχει την αίσθηση, ότι είναι ο Άρης των τελευταίων δύο ετών στη Super League. Η ομάδα των... χωριών, της Γ'και της Β' Εθνικής. Είναι ένας άλλος Άρης που δεν έχει δείξει ακόμα ούτε το μισό από αυτό που μπορεί να δείξει. Γιατί είναι μία τελείως νέα ομάδα. Η υπεροψία ξεκινούσε από εκεί. Εγώ νομίζω, ότι σε καμία περίπτωση η ομάδα του ΠΑΟΚ να έπαιξε υπεροπτικά. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ το διαχειρίστηκε έτσι. Αυτό φαίνεται στον πανηγυρισμό του Πέλκα στο γκολ που πέτυχε και σε αυτόν του Λουτσέσκου. Επίσης φαίνεται από τις δύο αλλαγές του Ρουμάνου στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου. Μπήκαν Μάτος, Μπίσεσβαρ και στη συνέχεια ο Πρίγιοβιτς.

Στην ουσία του πράγματος άφησαν και οι δύο ομάδες έξω 2-3 παίκτες. Μην ξεχνάμε, ότι η διαφορά του μπάτζετ είναι τεράστια. Επίσης στο χρονικό σημείο που έγινε το ματς, παίκτες κλειδιά για τον Άρη έκαναν ντεμπούτο, όπως ο Μάβραϊ, ενώ για τον Σιώπη ήταν το δεύτερό του ματς. Δέκα λεπτά είχε παίξει στο προηγούμενο ματς στα Γιάννινα. Ο Σόουζα έκανε ντεμπούτο επίσης. Ο ΠΑΟΚ ήταν μία ομάδα που είχε παίξει ήδη 15 παιχνίδια πριν αντιμετωπίσει τον Άρη. Άρα για ποια υπεροψία μιλάμε; Απλά δεν ήρθε το αποτέλεσμα που ήθελαν. Δεν είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη ομάδα με μπάτζετ και βάθος στο ρόστερ, να μην μπορεί να αλλάξει δύο παίκτες, όταν έχει να παίξει τρία παιχνίδια μέσα σε μία εβδομάδα. Εδώ έχει τον Χατσερίδη που κοστίζει 1,5 εκατ.Ευρώ. Δεν μπήκε ο Πούγγουρας που παίζει δανεικός στον Παναθηναϊκό. Δεν μπήκε το παιδί από την Κ19 να παίξει. Τι έγινε με τον Βερνμπλουμ για τον οποίο έγινε χαμός το καλοκαίρι; Κάποιοι από αυτούς θα παίξουν και την Κυριακή. Τώρα χτύπησε ο Μαουρίσιο. Ποιος θα παίξει;

Τώρα βέβαια είναι άλλο ματς. Αν έχανε τότε ο Άρης κανείς δεν θα έλεγε τίποτα. Εντάξει, ο οπαδός θα έλεγε. Θα υπήρχε κριτική. Τώρα η πίεση είναι στον Άρη. Ο ΠΑΟΚ έρχεται περισσότερο ελεύθερος. Τον βοήθησε και η ισοπαλία στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει να αντιμετωπίσει άλλη πίεση, αυτή του κόσμου. Το γήπεδο θα είναι τίγκα. Θα έχει πάρει πολύ αντιπαλότητα. Είναι ένα ντέρμπι τοπικό, το θέλουν και οι δύο. Σε αυτά τα παιχνίδια παίζουν πάρα πολλοί παράμετροι ρόλο. Φυσικά ρόλο θα παίξει και ο διαιτητής».

Σ.Κ.: «Ο ΠΑΟΚ ήθελε απλά να φύγει το ματς, γιατί ουσιαστικά η σημαντικότητά του ήταν μηδενική μπροστά στα παιχνίδια που είχε. Ξόδεψε τεράστια ενέργεια και σε αυτά που είχαν προηγηθεί, αλλά και σε αυτά που ακολουθούσαν και ήταν πολύ δυνατά. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν ότι αναγκάστηκε να φορμαριστεί πολύ γρήγορα, γιατί έπρεπε είναι έτοιμος με τη Βασιλεία. Έπαιξε έξι παιχνίδια πολύ υψηλής έντασης για τα προκριματικά του Champions League, είχε δύσκολα ματς πρωταθλήματος στο ξεκίνημα, ήρθε και ο αγώνας με την Τσέλσι και έπρεπε ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά να διαχειριστεί περισσότερο το έλλειμμα ενέργειας και εμμέσως να διαλέξει παιχνίδια.

Αυτό με τη μικρότερη σημαντικότητα ήταν το ΠΑΟΚ-Άρης για το Κύπελλο. Η γκρίνια που υπήρχε ήταν για την απόδοση κάποιων παικτών. Όταν ξοδεύεις κάποιο ποσό για τον Χατσερίδη και κάνει τέτοια λάθη ήταν λογικό να υπάρξει κάποια γκρίνια. Η γκρίνια όμως στον ΠΑΟΚ στον ποδοσφαιρικό είναι ουσιαστική. Είναι πολύ ρεαλιστικό το περιβάλλον πλέον. Όλοι αντιλαμβανόντουσαν ότι η ομάδα έπρεπε να πάρει ανάσα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Μετά ακολουθούσε ο αγώνας με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Ήταν παιχνίδι έξι βαθμών στον βασικό στόχο της ομάδας. Δεν είναι κάτι που θα έφευγε απαρατήρητο. Γι'αυτό και έγινε το απαιτούμενο rotation».

Ποιες μονάδες της αντίπαλης ομάδας αρέσουν στον καθένα;

Χ.Τ.: «Θα σας πω ποιους παίκτες θα ήθελα στον Άρη. Αυτόν που θα ήθελα σε κάθε περίπτωση, παρόλο που στον Άρη θα είχε πολύ περισσότερες κόκκινες, αφού δεν θα απολάμβανε της ίδιας ανοχής, αλλά τον θεωρώ εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, είναι ο Μάτος. Υπό κανονικές συνθήκες θα είχε 50 κόκκινες. Η ανοχή που δείχνουν οι διαιτητές στις αγκωνιές του δεν υπάρχει. Μάλιστα διάβασα πρόσφατα συνέντευξή του που έλεγε, ότι κάποιοι πέφτουν και ζητούν πέναλτι. Αποδεδειγμένα παίζει πολύ βρώμικα. Παίζει όμως έτσι γιατί υπάρχει ανοχή. Η διαφορά ξέρετε που φαίνεται; Στην Ευρώπη. Ο Μάτος σε όλα τα ευρωπαϊκα του ΠΑΟΚ στο 10' έχει κίτρινη. Με τη Μπενφίκα στην Τούμπα αποβλήθηκε. Στην Ελλάδα δεν θα κοκκινιζόταν. Έχει φοβερή ανοχή, αλλά είναι με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Από εκεί και μετά, μου αρέσει ο Μαουρίσιο. Είναι πολύ θετικό για τον Άρη ότι λείπει. Είναι καλός παίκτης και κομβικός. Ο Βιεϊρίνια στην καλή του μέρα μπορεί να πάρει και ένα παιχνίδι μόνος του, αλλά στην Ελλάδα παρατηρώ, ότι έχει και πολλές κακές μέρες. Δεν έχει σταθερότητα».

Σ.Κ.: «Είναι καλός ο Ματέο Γκαρσία, με ουσία. Έχει γκολ-ασίστ. Και ο Γκάμα είναι καλός, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νούμερα. Γενικά είναι μία ομάδα που για το χρονικό διάστημα, δηλαδή μία ομάδα τριμήνου, παίζει πάνω από τις προσδοκίες των Αρειανών. Αλλά στο ποδόσφαιρο η διάρκεια μετράει, όχι αυτό που συμβαίνει στην αρχή, δηλαδή η ορμή και ο ενθουσιασμός. Το δύσκολο είναι να το διατηρήσεις αυτό το πράγμα».

Ο καθένας σας βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία την ομάδα του συμπολιτή. Θέλω να μου απαντήσει ο καθένας για την ομάδα του άλλου, αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει φέτος το πρωτάθλημα και αν ο Άρης έχει προοπτική να πρωταγωνιστήσει...

Χ.Τ.: «Είναι δυνητική ερώτηση, όλοι μπορούν. Θεωρητικά και ο Άρης μπορεί. Αυτήν τη στιγμή θεωρώ, ότι ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό θα είναι οι δύο ομάδες που θα το διεκδικήσουν. Έχει πάρει διπλό μέσα στο Καραϊσκάκη. Αντί να χάσει 5-0 κέρδισε. Ο ΠΑΟΚ σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει ο ίδιος δημιουργήσει τις προοπτικές, για να φτάσει κοντά στον στόχο του. Όσο και αν υπάρχει ένα παιχνίδι εντυπώσεων, για το ποιος είναι ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη, η δική μου άποψη είναι, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο λόγος που δεν έχουμε έναν χαλίφη είναι γιατί ακριβώς πολλοί διεκδικητές του τίτλου. Υπάρχουν τρεις πόλοι. Οι συμμαχίες άλλαξαν. Άλλη συμμαχία υπήρχε πριν από τρία χρόνια, άλλη πέρσι και άλλη φέτος. Η συμμαχία δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Η συμμαχία έχει ξεφύγει. Απλά όλοι αυτοί οι υποψήφιοι χαλίφηδες αλλού τα έχουν βρει και αλλού τα έχουν σπάσει, κάτι που βγαίνει και στο ποδόσφαιρο».

Σ.Κ.: «Το ταβάνι του Άρη είναι η Ευρώπη. Ο Άρης έχει συγκεκριμένα κουσούρια σαν μηχανισμός. Δεν έχει κάνει ποτέ αυτοκριτική. Γιατί έπεσε τρεις φορές; Ποιος είναι ο λόγος; Φταίνε οι παράγοντες; Φταίει η νοοτροπία, η μη ποδοσφαιρική προσέγγιση, η διαχείριση ανάποδων αποτελεσμάτων; Τι φταίει. Τι έχω λάθος ως οργανισμός και πρέπει να το διορθώσω, για να μη συμβεί ξανά το ίδιο; Όταν έχεις πέσει τρεις φορές, είναι μεγάλος αριθμός για τον Άρη, κάνεις την ανάλυση σου. Στον Άρη ποτέ δεν το έκαναν αυτό. Αυτό είναι το βασικό τους κουσούρι. Αν μπορέσουν να ωριμάσουν και να μην ασχολούνται με τους άλλους, δεν μπορεί να φταίνε οι άλλοι για τα πάντα, τότε ίσως μπορέσει η ομάδα τους να πρωταγωνιστήσει και να μονιμοποιηθεί στις θέσεις της Ευρώπης. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι οπαδοί ποτέ είναι, ότι χρειάζεται συνέπεια, όπως κάνει ο Αστέρας Τρίπολης που εμφανίστηκε πριν 12-13 χρόνια. Με ξεκάθαρο πλάνο κατάφερε να γίνει μία ομάδα που κινείται στο στάτους που κινείται ο Άρης. Άρα δεν μπορείς να ζεις με την αύρα του παρελθόντος. Πρέπει να δημιουργήσεις τις βάσεις για να υποστηρίζεις την ιστορία σου στο παρόν και στο μέλλον».

Τι σημαίνει οποιαδήποτε αποτέλεσμα εκτός της νίκης για κάθε ομάδα;

Χ.Τ.: «Και αδιάφορο να είναι το παιχνίδι, ο Άρης αυτά τα παιχνίδια θέλει να τα κερδίσει. Βαθμολογικά θέλει να κερδίσει για να μείνει στο γκρουπ της πρώτης πεντάδας. Ακόμα και η ισοπαλία δεν θα έλεγα, ότι τον απομακρύνει. Επειδή ακολουθούν όμως τα ματς με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, πρέπει να πάρει βαθμούς. Η ήττα θα είναι πολύ κακό αποτέλεσμα για το γόητρο. Θα είναι γεμάτο το γήπεδο με κόσμο του Άρη. Είμαστε στην πόλη. Ο Άρης θέλει τη νίκη και για άλλους λόγους. Λείπαμε τόσα χρόνια. Λείπει από την πόλη αυτή η μάχη. Ο Αρειανός θέλει τη νίκη για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο ΠΑΟΚτσής θέλει να νικήσει για επιβεβαίωση. Καταλαβαίνετε όμως, ότι αν χάσει τελειώνει αυτό. Επίσης ο Άρης έχει μία παράδοση επί του ΠΑΟΚ. Άσχετα αν μας λένε “λείπατε”, ακόμα και όταν ήμασταν εδώ ανύπαρκτοι, πριν από 5 χρόνια, με την ομάδα έτοιμη να πέσει, δεν χάσαμε από αυτούς. Αυτό είναι σημαντικό. Η τελευταία φορά που κέρδισε ο ΠΑΟΚ ήταν το 1-3 με τον Μίετσελ το 2004-2005. Είναι τη χρονιά που έπεσε ο Άρης. Αντιστρόφως η τελευταία φορά που κέρδισε ο Άρης μέσα στην Τούμπα ήταν με Χαβίτο».


Σ.Κ.: «Τίποτα δεν σημαίνει. Είναι πολύ νωρίς. Απλά αν βάλουμε τα κουκιά και τα μετρήσουμε, είναι 3-4 συγκεκριμένες έδρες που ο ΠΑΟΚ θέλει να περάσει, για να πάρει το πρωτάθλημα. Πέρασε από το Καραϊσκάκη. Έφυγε με το διπλό από Πανιώνιο και ΟΦΗ που παραδοσιακά δυσκολεύεται και ο ΠΑΟΚ έχει αρνητικό πρόσημο. Αν περάσει και από το Χαριλάου ουσιαστικά του απομένει το ΟΑΚΑ και μετά η Τρίπολη. Δεν είναι, ότι για τον ΠΑΟΚ κρίνονται πολλά».

Πώς ζει ο κόσμος των δύο ομάδων αυτό το ντέρμπι;

Χ.Τ.: «Είναι ένα τοπικό ντέρμπι. Ο Αρειανός το ζει όπως το ζούσε πάντα. Είναι ένα κλασσικό ματς με τις ιδιαιτερότητες του τοπικιστικού στοιχείου. Παίζουμε με τους ανθρώπους με τους οποίους ζούμε. Ακόμα και ο ΠΑΟΚτσής που το υποτιμά, σε ποιον θα κάνει καζούρα; Στον ΑΕΚτζή; Στον Ολυμπιακό; Σε ποιον θα κάνει χαβαλέ στο απέναντι γραφείο, στη δουλειά του ή στον διπλανό του, στο σχολείο; Βία να μην υπάρχει και καζούρα όσο γουστάρει ο καθένας. Η βία είναι θέμα παιδείας. Υπάρχουν καλοί και κακοί στο οπαδικό κίνημα, στη δημοσιογραφία, στην αστυνομία. Εγώ έχω φίλους ΠΑΟΚτσήδες. Θα μου κάνουν καζούρα, θα τους κάνω καζούρα. Πίνουμε τις ρετσίνες μας, θα παίξουμε και 5Χ5, θα βγούμε με τα παιδιά μας βόλτα. Υπάρχουν άνθρωποι που καλώς ή κακώς βλέπουν τον άλλον ως εχθρό ή αυτόν, στον οποίο πρέπει να του κάνουν κακό. Δεν είναι έτσι όμως το σύνολο. Απλά προβάλλονται αυτοί, αντί του 90-95%, οι οποίοι αποτελούν την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης. Η πόλη εδώ και δύο εβδομάδες για αυτό το ματς μιλά. Αυτό περιμένει».

Σ.Κ.: «Τώρα μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο ΠΑΟΚτσής δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον Αρειανό. Εγώ έχω φίλους Αρειανούς και δεν μιλώ μαζί τους για μπάλα, το αποφεύγω. Υπάρχει τέτοια απόσταση στη νοοτροπία που δεν έχει να πει κάποιος κάτι για τον άλλον. Πάντα αν κάνει κάποιος το λάθος και αρχίσει να μιλάει δημιουργείται ένταση. Γιατί οι opinion leaders του Άρη έχουν κάνει το εξής ατόπημα. Έστησαν αντιπαοκτσήδικο μένος, το οποίο ουσιαστικά έχει δημιουργήσει ένα κοινό. Το τελευταίο με τη σειρά του έπλασε έναν κόσμο που πιστεύει, ότι για όλα φταίει ο ΠΑΟΚ. Άρα λοιπόν ο ΠΑΟΚτσής δεν μπορεί να ανεχτεί αυτήν την διαδικασία. Εδώ τολμούν να πούνε μετά τα φετινά και τα περσινά, ότι υπάρχει ασπρόμαυρη παράγκα. Μόνο αν έχεις φτιάξει έναν κόσμο δικό σου μπορείς να πεις ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, όταν έχω χάσει ένα πρωτάθλημα, έτσι όπως το έχασα. Ο ΠΑΟΚτσής αρνείται να μιλήσει με τον Αρειανό και καλά κατά τη γνώμη μου. Πάνω απ' όλα η ψυχική ηρεμία».