Παναγιώτης Κόρμπος: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών βράβευσε χθες (12/2) τους κορυφαίους της περασμένης αγωνιστικής περιόδου (2017-18), σε μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές του λαοφιλέστερου σπορ. Στο περιθώριο της λαμπερής βραδιάς ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Παναγιώτης Κόρμπος, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σταχυολογώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές του αθλήματος, όταν οι προβολείς σβήνουν...
-Ποια είναι η σημασία αυτής της γιορτής για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ελλάδα;
«Σημαίνει πολλά, καθώς ξεφεύγει από την καθημερινότητα, τις βαριές προπονήσεις, ίσως από κάποια αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και το να μην αγωνίζεται στην ομάδα του. Κυρίως όμως, όσοι βραβεύονται έχουν ηθική ικανοποίηση, γιατί βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να ανταμείβονται».
-Πως είναι η κατάσταση σήμερα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Υπάρχει βελτίωση;
«Σίγουρα έχει βελτιωθεί, αλλά και πάλι υπάρχουν αρκετά σοβαρά προβλήματα, τα οποία πιστεύω ότι μόνο μέσα από το συλλογικό διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε».
-Τα σημαντικότερα;
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν το Σύνδεσμο την τελευταία τετραετία είναι το εγγυητικό ταμείο, το οποίο διαρκεί εδώ και 6-7 χρόνια και η ασφάλεια της Football League. Κάθε καλοκαίρι τα παιδιά στην προετοιμασία είναι ανασφάλιστα και γίνεται αγώνας για να ασφαλιστούν. Για να είμαι δίκαιος, η Football League δεν έχει τα έσοδα της Super League. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορείς να έχεις έναν εργαζόμενο πάνω στο βουνό και να μην τον ασφαλίζεις».
-Τα μεγάλα προβλήματα, λοιπόν, βρίσκονται στις μικρότερες κατηγορίες...
«Σίγουρα, εκεί είναι τα πραγματικά προβλήματα. Η Super League έχει στραμμένα πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και διαθέτει τα απαραίτητα έσοδα για να καλύψει το οτιδήποτε. Στη Football League τα προβλήματα μας έρχονται είτε από χειρουργεία, είτε από ατυχήματα και είναι πολλά, αλλά αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του συνδέσμου: να είναι δίπλα στον ποδοσφαιριστή ασχέτως ονόματος, ασχέτως χρώματος, ασχέτως κατηγορίας».
-Το θέμα με το εγγυητικό ταμείο που βρίσκεται; Κάθε χρόνο συζητείται, υποτίθεται πως είναι στα «προαπαιτούμενα» για το πρωτάθλημα, αλλά...
«Μια απεργία και μια αποχή εύκολα την αποφασίζεις, αλλά το θέμα είναι πως έτσι θα κάνουμε κακό στον εαυτό μας, στο προϊόν, στον κόσμο. Εμείς θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο, γιατί υπάρχει κι άλλος κόσμος που ζει απ΄ αυτό. Υποσχέσεις έχουμε κάθε χρόνο συνέχεια, υλοποίηση δεν βλέπουμε αλλά πιστεύω κάποια στιγμή να γίνει, γιατί υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 οικογένειες».
-Βρισκόμαστε σε έτος αναδιάρθρωσης, θεωρητικά τουλάχιστον. Οι ομάδες αποφάσισαν, οι ποδοσφαιριστές τη θέλουν; Χάνονται πολλές θέσεις εργασίας, αν τελικά ισχύσει.
«Δεν είναι κάτι που μας αφορά 100%, αλλά σαφώς και μας ενδιαφέρει. Κάπως έτσι χάσαμε σε ένα βράδυ την παλιά Γ΄ Εθνική και πολλοί ποδοσφαιριστές βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, γιατί έγιναν ερασιτέχνες και δεν ίσχυε κανένα συμβόλαιο. Θέλουμε ό,τι είναι καλύτερο για το ποδόσφαιρο, τις ομάδες αλλά και τους παίκτες. Τα παιδιά στη Γ΄ Εθνική μπορεί να είναι ερασιτέχνες, αλλά είναι όλοι με συμβόλαια. Να βρεθεί λοιπόν τρόπος να πληρώνουν το φόρο τους, να είναι ασφαλισμένοι, να έχουν τα ένσημά τους... Πιστεύω πάντως ότι το ποδόσφαιρο θα ζήσει καλύτερες ημέρες».