Το Παγκόσμιο Κύπελλο γίνεται αφορμή για την επίδειξη μεγαλύτερου σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενόψει της συνάντησης του Συμβουλίου της FIFA, που έχει προγραμματιστεί στο Μαϊάμι στις 14 και 15 Μαρτίου, η Διεθνής Αμνηστία και ένας συνασπισμός ΜΚΟ, συνδικάτων, ποδοσφαιριστών και φιλάθλων, ζήτησαν από τον πρόεδρο της FIFA, Tζιάνι Ινφαντίνο να επιβεβαιώσει ότι «κάθε χώρα που είναι θα φιλοξενήσει από κοινού με το Κατάρ, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, θα πρέπει να σεβαστεί τα νέα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει θέσει η FIFA».

«Η αύξηση των χωρών υποδοχής θα συνοδευόταν από προφανείς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά την πιθανή μαζική εκμετάλλευση της μεταναστευτικής εργασίας για την κατασκευή εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών στο Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε ο Στέφεν Κόκμπουρν, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος, της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι ΜΚΟ ζητούν από τη FIFA να επιβεβαιώσει ότι κάθε υποψήφια χώρα θα εξεταστεί σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλείται να προετοιμάσει αξιόπιστα σχέδια για την πρόληψη παραβιάσεων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όπως είναι γνωστό, η πιθανή αύξηση των ομάδων από 32 σε 48 ήδη από το Μουντιάλ του 2022, θα απαιτούσε συν-διοργανώτριες χώρες μαζί με το Κατάρ.

Όπως ανέφερε πρόσφαατα το πρακτορείο ειδήσεων Associated Pres, φαίνεται να προκρίνονται, το Ομάν και το Κουβέιτ. Πρόκειται για δύο χώρες που επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Το Κατάρ είναι η μικρότερη χώρα που φιλοξενεί τους τελικούς, με την απόσταση μεταξύ των δύο πιο μακρινών πόλεων να είναι μόλις 72 χιλιόμετρα.

Το τουρνουά διάρκειας 27 ημερών, θα αρχίσει στις 21 Νοεμβρίου 2022 με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος για τις 18 Δεκεμβρίου.