Το ημερολόγιο έγραφε 22 Σεπτεμβρίου 1997 όταν η ΑΕΚ επικρατούσε 1-0 του Ολυμπιακού μέσα στο ΟΑΚΑ, για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, χάρη σε γκολ του Νικολαΐδη. Σε αυτό το ντέρμπι όλοι θυμούνται τον Ντέμη να μπαίνει ως αλλαγή στο 52' και να σκοράρει οχτώ λεπτά αργότερα, ύστερα από ασίστ του Σαβέφσκι, πολύ περισσότερο όμως φέρνουν στο μυαλό τους και αναπολούν τη μαγική εμφάνιση του Ηλία Ατματσίδη.



Ο τερματοφύλακας της Ένωσης είχε κατεβάσει ρολά πραγματοποιώντας αξιομνημόνευτες αποκρούσεις. Δεν έβαζε με τίποτα γκολ ο Ολυμπιακός εκείνη τη βραδιά. Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής μιας αναμέτρησης, γι' αυτό και του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός του ήρωα. Αυτός όμως φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με μία δήλωση, ακριβώς μετά το ματς, η οποία για πολλούς αποτελεί ίσως την επικότερη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ήρωες. Ήρωες είναι ο Παπαφλέσσας και ο Κολοκοτρώνης, αυτοί που πολεμούσαν για την Ελλάδα. Εμείς δεν πολεμάμε για την Ελλάδα, εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο», ήταν η τοποθέτηση του παλιού γκολκίπερ της ΑΕΚ μία θέση που παραμένει επίκαιρη. Διότι μέχρι σήμερα αποδίδεται σε ποδοσφαιριστές και αθλητές αυτός ο βαρύς χαρακτηρισμός, τον οποίο φαινομενικά δεν μπορούν να τον υποστηρίξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχουν τρελαθεί στην ΑΕΚ! Ποιος Πόνσε και Αραούχο; "Πέκχαρτ" θέλει να φέρει ο Λύμπε!



Γιατί οι πραγματικοί ήρωες αφιέρωσαν τη ζωή τους για έναν κοινό ιερό σκοπό. Δεν έκαναν αθλητισμό κερδίζοντας χιλιάδες Ευρώ και προωθώντας ένα modus vivendi που δεν ταιριάζει με τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου που θυσιάζεται για το κοινό συμφέρον. Οπότε σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου αξίζει να ρίξουμε φως σε αυτή τη δήλωση, όχι μόνο για να απομυθοποιήσουν οι νέες γενιές κάποια πράγματα, αλλά και να εκπαιδευτούν και να δούνε τον αθλητισμό διαφορετικά.

«Εγώ το είπα, γιατί ένιωθα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς, είτε είναι ποδοσφαιριστής, είτε μπασκετμπολίστας ή αθλητής, να φαίνεται ήρωας. Και φυσικά ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους, ότι ήρωες είναι αυτοί που πολέμησαν για εμάς, για να ζούμε ελεύθερα στη χώρα μας. Ήθελα να τονίσω αυτό ακριβώς, οι πραγματικοί ήρωες της πατρίδας μας είναι αυτοί. Έδωσαν το αίμα και την ψυχή τους, για να απελευθερωθεί η χώρα», εξηγεί ο Ηλίας Ατματσίδης στο sportdog.

Δηλαδή οι νέοι και όλος ο κόσμος πρέπει να βλέπει το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό από άλλη οπτική γωνία; «Ακριβώς. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι χαράς όχι έχθρας. Είναι τρόπος διασκέδασης όχι άσκησης βίας», απαντά ο προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας Κ20 της Ένωσης και προσθέτει ένα σχόλιο που έχει άμεση σχέση (και) με όσα συνέβησαν στο πρόσφατο ντέρμπι των αιωνίων: «Μπορεί εγώ να υποστηρίζω την ΑΕΚ, αλλά είμαι αντίπαλος με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ μέσα σε λογικά πλαίσια. Έτσι πρέπει να είμαστε όλοι μας. Πρέπει να ξέρουμε πότε κάνουμε χιούμορ και πότε μιλάμε σοβαρά. Δεν πρέπει να γίνεται αιτία το ποδόσφαιρο να γίνονται συγκρούσεις μέσα και έξω από το γήπεδο. Εμένα επιθυμία μου ήταν και είναι να βλέπω όλους τους φιλάθλους μαζί. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω».

Ο Ηλίας Ατματσίδης είναι απόγονος Ποντίων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών στην Ακρινή, ένα χωριό πολύ γνωστό στο Νομό Κοζάνης, αφού ακόμα και σήμερα οι κάτοικοί του συνεχίζουν να μιλούν την ποντιακή διάλεκτο. Προέρχεται δηλαδή από ένα μέρος που δεν συμβιβάζεται με την ισοπέδωση και αντιστέκεται, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, στην οποία σβήνονται σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας από τα σχολικά βιβλία, στα οποία αποφεύγεται επίσης σταθερά η αναφορά στη γενοκτονία που υπέστη ο ελληνισμός της καθ'ημάς Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει «οι 'Έλληνες Μακεδόνες' δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία».

«Εγώ ως Ηλίας έτσι μεγάλωσα, διαβάζοντας ιστορία, η οποία μας δίδαξε, ότι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν μάχες για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και ωραίοι. Για τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα, αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο. Ιδιαίτερα για τον τελευταίο δεν πρέπει να βροντοφωνάξουμε αυτήν την εποχή, ότι η Μακεδονία είναι ελληνική», υπογραμμίζει ο Ηλίας Ατματσίδης και καταλήγει: «Μόνο αυτές τις εικόνες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Και με αυτά τα διδάγματα πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήταν οι πραγματικοί ήρωες. Εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε ούτε μία τρίχα της κεφαλής τους. Θα ήταν ευλογία να μπορούσαμε να τους μοιάσουμε. Δεν ξέρω αν θα βγούνε ξανά ήρωες. Μακάρι να υπάρξει κάποιος που θα μπορέσει να σηκώσει την Ελλάδα στις πλάτες του».