Ήταν κάποτε ένα γήπεδο το οποίο είχε μια μαγική ικανότητα. Έκανε 30.000 κιτρινόμαυρες καρδιές να χτυπούν ταυτόχρονα στο άκουσμα της ιδέας με τα τρία γράμματα: ΑΕΚ...
Το γήπεδο γκρεμίστηκε το 2003 και στα συντρίμμια του θάφτηκαν τα όνειρα των οπαδών της και οι ελπίδες για το ευρωπαϊκό μέλλον του συλλόγου. Χωρίς γήπεδο, η ομάδα-σύμβολο του ξεριζωμένου ελληνισμού, έγινε πρόσφυγας ξανά.
Για αρκετά χρόνια, το σκοτάδι ήταν βαθύ, χωρίς αχτίδα φωτός. Μέχρι που τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ορθώνει υπερήφανο την «κορμοστασιά» του, ακριβώς εκεί που βρισκόταν το ιστορικό «Νίκος Γκούμας».
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφτηκε το εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου τα 2020 -εάν όλα πάνε καλά- θα εγκαινιαστεί η «Αγιά Σοφιά», ζωντανεύοντας το όνειρο των φίλων της Ενωσης. Το νέο όνομα του γηπέδου, θα ανταμώσει με τις παλιές συνήθειες, με τα «βρώμικα» της πλατείας, με την βόλτα στην Εκκλησία και το πεζοδρομημένο «μονοπάτι» που θα οδηγεί στην παλιά «σκεπαστή».
Ένας χώρος που ξυπνά αναμνήσεις επτά δεκαετιών για τον Στέλιο Σεραφείδη, τον άνθρωπο που πρωτοφόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ το 1950. Συγκλονίζει ο πρόεδρος των Παλαιμάχων της ΑΕΚ όταν ομολογεί στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει φοβηθεί ποτέ τον θάνατο, παρά μόνο όταν σκέφτεται την περίπτωση να τον πάρει μακριά πριν προλάβει τα εγκαίνια της «Αγιάς Σοφιάς»...
Επίσης, ο Νίκος Παναγιωτίδης, εκπρόσωπος της εταιρίας Dimand που έχει το management του έργου, αναλύει διεξοδικά την πορεία των έργων από τον Μάρτιο του 2018 όταν τοποθετήθηκε η πρώτη πλάκα, μέχρι σήμερα που τα πάντα είναι έτοιμα εν αναμονή του στεγάστρου. Παράλληλα, θέτει αυστηρό όριο αποπεράτωσης το φθινόπωρο του 2020, διευκρινίζει ότι η χωρητικότητα θα είναι λίγο κάτω από τους 31.000 θεατές και περιγράφει όλους τους βοηθητικούς χώρους.
Η περιήγηση στα «ιερά χώματα», στη φυσική έδρα της ΑΕΚ παρέα με έναν θρύλο της ομάδας, ξεκινά. Παρακολουθήστε το σχετικό video και το φωτορεπορταζ.