Σταχυολογώντας λίγο τα όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρουσιάζοντας και αναλύοντας το πλάνο του για τον ενιαίο Παναθηναϊκό και την κατασκευή των γηπέδων – ποδοσφαιρικό και μπασκετικό – στον Βοτανικό, μπορούμε να καταγράψουμε τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα λεγόμενα του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός:
Η «συμμετοχική δημοκρατία» σε αθλητικούς συλλόγους είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό, είναι επιτυχημένο σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά όσες φορές επιχειρήθηκε να έρθει αυτό το μοντέλο – έστω και σε παραλλαγές του – στην Ελλάδα, δεν είχε ανάλογη ανταπόκριση. Καλώς ή κακώς στην κουλτούρα του Ελληνα οπαδού/φιλάθλου δεν είναι το «συμμετέχω στη διοίκηση», πόσο μάλλον όταν χρειάζεται και η κατάθεση του οβολού του. Ισως γι’ αυτό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έθεσε ως ζητούμενο πρώτον τη συγκέντρωση των 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη των χρεών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και μετά, με αυτή τη βάση που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των φίλων του συλλόγου να θεσμοθετηθεί η όποια «α λα Μπαρτσελόνα» προσπάθεια.
Το θέμα των συμπαικτών για το οποίο ρωτήθηκε, αλλά ήταν λακωνικός στις απαντήσεις του. Κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως παρότι οι κινήσεις, όλες οι κινήσεις, που προβλέπονταν να γίνουν για να τεθεί το θέμα του Βοτανικού ξανά σε ισχύ, από την πλευρά του Γιαννακόπουλου έχουν γίνει. Αλλά, χειροπιαστό, ακόμη, δεν υπάρχει τίποτα. Οπότε, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλει και ο ίδιος ακόμη τουλάχιστον, να δημοσιοποίησει τα ονόματα όσων θα έχει στο πλευρό του, αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια.. Σίγουρα η αναφορά στο όνομμα του Γιάννη Βαρδινογιάννη – επιθέτου που προκαλεί μόνο με την εκφορά του τους οπαδούς του Παναθηναϊκού – δεν ήταν τυχαία και έρχεται να ενισχύσει τη φημολογία (και όχι μόνο) πως από στο, διευρυμένο, σχέδιο της διπλής ανάπλασης, ο πρώην ιδιοκτήτης και πρόεδρος του «τριφυλλιού» θα έχει (με κάποιον τρόπο) συμμετοχή. Όπως μάλιστα λέγεται στην πιάτσα, θα έχει και όφελος…
Τρίτον, είναι αυτό που πλέον «επιβεβαιώθηκε» από τα πλέον κατάλληλα χείλη – αυτά δηλαδή του ανθρώπου που θέλει να εμπλακεί στα διοικητικά της ΠΑΕ – πως το χρέος της έχει μειωθεί σε 20 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως όταν πριν δύο καλοκαίρια, ο Γιαννακόπουλος είχε προσπαθήσει και τότε να μπει στον ποδοσφαιρικό σύλλογο, οι αναφορές – πάλι δια στόματος του – ανέβαζαν το χρέος στα επίπεδα των 55-60 εκατ. ευρώ. Μέσα σε μια διετία λοιπόν, αυτό το ποσό έχει μειωθεί στα 20 εκατ. και προφανώς είναι το μόνο θετικό της «μνημονιακής» πολιτικής που εφαρμόζεται όλο αυτό το διάστημα στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα όμως, είναι και ένα ποσό «διαχειρίσιμο», εφικτό να απομειωθεί τελείως ως το ερχόμενο καλοκαίρι, όπου χρονικά τοποθετήθηκε (βάσει των δηλώσεων Γιαννακόπουλου) το deadline για την χρηματοδότηση και είσοδο στην ΠΑΕ, συνεπώς, αν κάτι τέτοιο γίνει (που έτσι φαίνεται πως πηγαίνει η κατάσταση), τότε προφανώς ο Γιάννης Αλαφούζος, έχοντας εξαλείψει το χρέος, αυτομάτως θα μπορεί να συζητήσει σε τελείως διαφορετική βάση για τις δικές του πλέον αξιώσεις για να αποχωρήσει από τον σύλλογο, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος – όπως έχει δηλώσει άλλωστε – επιθυμεί να το κάνει.
Τέταρτο. Η ατάκα του περί «καλυμμένης χρηματοδότησης» για την κατασκευή των γηπέδων. Προφανώς και επανερχόμαστε στο θέμα των συμπαικτών, προφανώς οι επαφές και οι προσπάθειες που έγιναν για το Athens Alive μπορεί δικαίως να εκτιμηθεί πως «μεταφέρονται» σε επίπεδο τεχνογνωσίας και στο σχέδιο του Βοτανικού. Μόνο απίθανο δηλαδή δεν θα είναι οι εμπλεκόμενες εταιρίες στο Athens Alive, να έχουν τελικά εμπλοκή και στο σχέδιο του Βοτανικού. Και προφανώς, για να επισημαίνει ο Γιαννακόπουλος πως οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης θα γίνουν γνωστές σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον από 1η Σεπτεμβρίου Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ίσως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κάποιας συμμετοχικής διαδικασίας μέσω των κρατικών φορέων, όπως για παράδειγμα πέτυχε η ΑΕΚ για την κατασκευή του δικού της γηπέδου, μέσω της περιφέρειας. Όπως και να ‘χει όμως, με όποιον τρόπο και αν εννοεί την χρηματοδότηση ο ιδιοκτήτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρο πως είναι ένα ζήτημα που – επί χάρτου τουλάχιστον – έχει όντως καλυμμένο και εννοείται πως είναι σε γνώση (όπως προφανώς και τα υπόλοιπα κομμάτια του σχεδίου) και του Κώστα Μπακογιάννη.