Μετά τον Δημήτρη Κολοβό, ο Παναθηναϊκός είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίηση μίας ακόμα μεταγραφής από την Κύπρο. Το Τριφύλλι είναι κοντά σε συμφωνία για τον δανεισμό του Γκαγιάς Ζαχίντ από τον ΑΠΟΕΛ. Ο 24χρονος Νορβηγός είναι ο διακαής πόθος του Γιώργου Δώνη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί τη σεζόν 2017-2018.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος προέρχεται από τις υποδομές της Βαλερένγκα απ' όπου τον απέκτησε η κυπριακή ομάδα, με την οποία διήνυσε δύο γεμάτες χρονιές. Πριν ταξιδέψει για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Σίτι, με τον Πέπε Γουαρδιόλα να παρακολουθεί στενά και με ενθουσιασμό την περίπτωσή του, δεν άναψε όμως το πράσινο φως για την απόκτησή του.

Την πρώτη σεζόν στον ΑΠΟΕΛ με τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού στον πάγκο έπαιξε σε 39 ματς στο κυπριακό πρωτάθλημα και στο Champions League, σκόραρε 10 γκολ και μοίρασε 17 ασίστ. «Ήταν ο ποδοσφαιριστής που με μια του ενέργεια καθόριζε ολόκληρο αγώνα», έγραφε η διαδικτυακή έκδοση της Καθημερινής της Κύπρου για τον Πακιστανό, του οποίου η οικογένεια, πριν γεννηθεί και μεταναστεύσει στο Όσλο, ζούσε στη Λαλαμούσα του βορειοανατολικού Πακιστάν. Εξαιτίας των εμφανίσεών του, βρέθηκε τον Γενάρη του 2018 στο στόχαστρο της Μπασάκσεχιρ.

Γιατί τον αποκάλεσε πιτσαδόρο ο Δώνης;

Οι Τούρκοι προσέφεραν 3 εκατ. ευρώ, ποσό εξαπλάσιο από το μισό εκατομμύριο που είχαν πληρώσει οι Κύπριοι στη Βαλερένγκα, για να τον ντύσουν στα γαλαζοκίτρινα. Η ρήτρα αποδέσμευσής του άγγιζε τα 4 εκατ.Ευρώ. Και πάλι όμως ο Ζαχίντ δεν έκανε τη μεγάλη μεταγραφή.

«Πως είναι δυνατόν να δώσει μια ομάδα 3-4 εκατομμύρια για ένα πιτσαδόρο;», είχε δηλώσει τότε με χιούμορ ο Γιώργος Δώνης αναφερόμενος στην κριτική που είχε δεχθεί αρχικά ο Πακιστανός. Τη δεύτερη χρονιά υπό τις οδηγίες του Ιταλού Πάολο Τραμετσάνι η απόδοσή του δεν ήταν τόσο ικανοποιητική. Μέτρησε λιγότερες συμμετοχές (26), λιγότερα γκολ (3) και λιγότερες ασίστ (14).

Ωραία όλα αυτά! Αλλά τί παίκτης είναι ο Ζαχίντ; Γιατί το ελληνικό κοινό δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα του ποδοσφαιριστή. Ο Τάκης Αντωνίου μιλώντας στο Sportdog ανέλυσε τον 24χρονο πολυσύνθετο μέσο, επισήμανε τα θετικά του στοιχεία και υπογράμμισε τις αδυναμίες του.

Καλλιτεχνικός παίκτης με τρεξίματα

«Ο Ζαχίντ είναι παίκτης ψυχολογίας. Όταν τον εμπιστευτείς γίνεται πολύ καλός. Γιατί οι ταχύτητές του είναι στο όριο. Αν δεν του δώσεις εμπιστοσύνη χάνει την αυτοπεποίθηση του», σχολιάζει αρχικά ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, πρώην μέλος του ΔΣ του ΑΠΟΕΛ και προπονητής.

«Την πρώτη του χρονιά ήταν κορυφαίος. Τη δεύτερη έχασε το ενδιαφέρον του. Δεν είχε διάθεση να το παλέψει. Φαινόταν όμως ότι ακόμα όταν δεν ήταν στα καλά του πως είναι καλός παίκτης», προσθέτει.

Ποια είναι η θέση του; «Με τη σύγχρονη ποδοσφαιρική ορολογία τον αποκαλείς οχταροδεκάρι. Ο Δώνης ξέρει καλύτερα πως να τον χρησιμοποιήσει», απαντά και αναλύει τα χαρακτηριστικά του.

«Έχει όλα τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας επιθετικός χαφ για να εκμεταλλευτεί τους συμπαίκτες του. Βλέπει γήπεδο, διαθέτει τεχνική. Δεν έχει όμως το σουτ για γκολ. Τα γκολ που θα βάλει είναι από πλασέ. Δεν μπορεί να σκοράρει εκτός περιοχής. Δεν έχει δύναμη στα πόδια του για να μπει στα καρέ, να σπρώξει τον αντίπαλο και να εκβιάσει το γκολ. Είναι όμως καλλιτεχνικός παίκτης. Έχει τον τρόπο να γυρίζει και να αδειάζει τον αντίπαλο με την ντρίπλα του. Δεν χάνει χρόνο. Έχει τρεξίματα. Στο Champions League ήταν στους τρεις πρώτους σε αυτά. Έτρεχε πάνω από 12 χλμ. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτει χώρους», αναφέρει και συμπληρώνει:

Γι'αυτό δεν τον πήρε η Σίτι

«Όταν τον εμπιστεύεσαι γίνεται πολύ δημιουργικός. Κουβαλά μπάλα. Δεν του την παίρνεις ποτέ. Γιατί είναι έξυπνος. Μόλις τον κλείσουν θα βρει τρόπο να μην τη χάσει. Δεν είναι όμως το δεκάρι που θα αναστατώσει άμυνες. Είναι σαν την αλεπού. Όταν τρυπώνει θα φτιάξει τους συμπαίκτες του, θα δώσει πάσες».

Ο παλαίμαχος άσος έχει εξήγηση για το γεγονός, ότι δεν τον πήρε η Σίτι τον Φλεβάρη του 2017, η οποία άλλαξε απόφαση για τον παίκτη δύο ημέρες πριν κλείσουν οι μεταγραφές, όπως είχε δηλώσει με απογοήτευση ο ίδιος για το ναυάγιο. «Αν είχε 15 % παραπάνω ταχύτητα και δύναμη θα έπαιζε στο υψηλότερο επίπεδο. Εξ ου και τον παρακολουθούσε ο Γκουαρδιόλα. Αυτά του έλειπαν και δεν τον πήρε η Σίτι», αναφέρει και εξηγεί γιατί ο Ζαχίντ αποτελεί διακαή πόθο του προπονητή του Παναθηναϊκού.

«Ο Δώνης κατάλαβε καλά τι παίκτης είναι. Τον χρησιμοποιούσε κυρίως επιθετικά επειδή είχε τα τρεξίματα να καλύψει χώρους», καταλήγει ο Τάκης Αντωνίου μιλώντας στο Sportdog.