Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση ανακαλύψαμε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Πόντος» για τον Ιβάν Σαββίδη. Το κείμενο αναφέρεται στον τόπο καταγωγής του ηγέτου ΠΑΟΚ, ο οποίος όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα είδε το μέρος απ'το οποίο κρατά η σκούφια του, πριν από 12 χρόνια.
Ο εκδότης του περιοδικού, δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης γράφει μεταξύ άλλων: «Στο ταξίδι που οργανώσαμε τον περασμένο Αύγουστο στην αγαπημένη μας γη του Πόντου επισκεφθήκαμε την πανέμορφη Σάντα γνωστή για τους αγώνες της για την ελευθερία, περιοχή καταγωγής των προγόνων του γνωστού μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας αλλά οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού αυτού του είχαν μεταναστεύσει εκεί από την περιοχή του ιστορικού Πόντου.
Το χωριό Σάντα της Τσάλκας, λοιπόν, ιδρύθηκε από Έλληνες κατοίκους που μετανάστευσαν εκεί από την ηρωϊκή Σάντα του Πόντου και έδωσαν στο νέο χωριό το όνομα της πατρίδας τους στον Πόντο.
Ο Ιβάν Σαββίδης, θέλοντας να βρει τις βαθύτερες ρίζες του στον Πόντο, επισκέφθηκε την Επτάκωμη Σάντα του Πόντου για να αναζητήσει τον τόπο καταγωγής του σύμφωνα με τις μνήμες και διηγήσεις των προγόνων του. Η πρώτη του επίσκεψη έγινε το Καλοκαίρι (Αύγουστος) του 2007 με την συνοδεία του γιατρού Ερωτόκριτου Σαββίδη, μέλους της ίδιας πολυμελούς οικογένειας των Σαββιδάντ (Σαββιδαίων). Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη έρευνα του Ερωτόκριτου Σαββίδη το χωριό καταγωγής των Σαββιδαίων είναι η ενορία Πινιατάντων της Σάντας, την οποία επισκέφθηκαν. Ετσι ο Ιβάν Σαββίδης εκείνη την χρονιά έκανε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο της ζωής του, να βρεί τον τόπο καταγωγής των προγόνων του μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης με δύσκολες καιρικές συνθήκες στα απρόσιτα βουνά της Σάντας».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό που αντίκρυσε ο Σαββίδης ήταν μπροστά του ερείπια της Σάντας, καθώς η περιοχή καταστράφηκε από τον τουρκικό στρατό το φθινόπωρο του 1921!
Δεδομένα αυτή η στιγμή στιγμάτισε τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ, ο οποίος, όπως όλοι οι απόγονοι των Ποντίων προσφύγων που διέφυγαν στη Σοβιετική Ένωση, σέβεται πολύ τις ρίζες του.