Στις 10 Ιανουαρίου του 1990, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο αγώνας στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία να χάνει τον έλεγχο. Στις εξέδρες γινόταν χαμός και ο απολογισμός ήταν 56 τραυματίες, ανάμεσά τους 36 αστυνομικοί και πάμπολες συλλήψεις.. Για την ιστορία ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Λαγωνίδη στο 13ο λεπτό, ωστόσο το αποτέλεσμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Όπως αναφέρει το αφιέρωμα του Γιώργου Χρονόπουλου στο sport-retro.gr «...η κατάσταση μύριζε μπαρούτι από την αρχή, αλλά εκείνη την εποχή η διακοπή ενός ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, πολλώ δε μάλλον ενώπιον 27.000 θεατών, πιθανώς θα έκανε χειρότερη την κατάσταση. Η έναρξη του αγώνα καθυστέρησε, καθώς έπεφταν βροχή οι πέτρες προς την εστία που υπερασπιζόταν ο Ηλίας Ταληκριάδης, ο οποίος είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά στη Θύρα 4.

Αυτό το φαινόμενο φυσικά δεν ήταν πρωτότυπο, αλλά παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του ματς σταματούσε, ειδικά αν η γηπεδούχος ομάδα προηγείτο νωρίς, όπως έγινε στην περίπτωση εκείνου του αγώνα. Εκείνη η ημέρα, όμως, ήταν διαφορετική, αφού όσο περνούσε η ώρα η ρίψη αντικειμένων αυξανόταν, με αποτέλεσμα μία διμοιρία των ΜΑΤ να σπεύσει πίσω από την εστία του Ταληκριάδη.

Η παρουσία της εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι άρχισαν να σκαρφαλώνουν στα κιγκλιδώματα για να τα γκρεμίσουν. Στο δεύτερο ημίχρονο, προς απογοήτευση του δύσμοιρου Ταληκριάδη, το σκηνικό επαναλήφθηκε από την απέναντι πλευρά του γηπέδου, αφού οι ομάδες άλλαξαν εστίες.

Όπως είπε μετά ο Θωμάς Βουλινός, έκανε έκκληση στην αστυνομία να μην μετακινηθεί καλού-κακού η διμοιρία που είχε παραταχθεί μπροστά στη θύρα 4, ωστόσο στο 57′ του αγώνα συνέβη το αδιανόητο.

Με την κατάσταση να έχει ηρεμήσει αρκετά εκείνη τη χρονική στιγμή,μία δεύτερη διμοιρία, η οποία κανείς δεν έμαθε ποτέ από ποιον πήρε εντολή, επιχείρησε έφοδο στην κερκίδα των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ.

Ο λόγος ήταν πως η ρίψη αντικειμένων είχε μειωθεί μεν αλλά δεν είχε σταματήσει, με αποτέλεσμα σε δύο περιπτώσεις να διακοπεί προσωρινά το ματς, αφού οι αστυνομικοί οπισθοχωρούσαν και έμπαιναν στη μεγάλη περιοχή του Γιάννη Γκιτσιούδη.

Με την εμφάνιση της διμοιρίας στην είσοδο της Θύρας 4 επικράτησε πανικός, το ξύλο που έπεσε ήταν ανελέητο, καθώς άλλοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και άλλοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου βρήκαν κι άλλη διμοιρία μπροστά τους.

Εν τω μεταξύ, στο απέναντι πέταλο η προσπάθεια λιθοβολισμού του πολύπαθου Ταληκριάδη συνεχιζόταν κανονικά, όπως και το ματς άλλωστε!

Η πόρτα της Θύρας 4 έκλεισε και οι οπαδοί έβαλαν φωτιά μπροστά της, προκειμένου να κρατήσουν έξω την αστυνομία και να ασχοληθούν με τη διμοιρία που έστεκε εντός του αγωνιστικού χώρου.

Οι μάχες συνεχίζονταν ως το 86′, όταν τελικά τα κάγκελα κατέρρευσαν και οι οπαδοί ήρθαν στα χέρια με τα ΜΑΤ εντός του γηπέδου, ενώ στον αγωνιστικό χώρο διεξαγόταν κανονικά το ματς.

Αν δηλαδή θεωρούνται κανονικά όσα λεπτά κύλησαν με διμοιρίες από τις δύο πλευρές να βρίσκονται στο κόρνερ και… μέσα στις μεγάλες περιοχές.

Μία Τούμπα… Βηρυτός

Με την ατμόσφαιρα πνιγμένη στα δακρυγόνα και καπνούς από φωτιές να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καθώς τα επεισόδια μαίνονταν και εκτός γηπέδου, ο Γιώργος Κουκουλάκης διέκοψε το ματς στο 86′, αλλά δεν έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια.

Μετά από 8 λεπτά διαβουλεύσεων με τον παρατηρητή της ΕΠΟ κ. Θωμαΐδη, πήρε έγκριση να συνεχίσει και να τελειώσει τον αγώνα κανονικά και, πράγματι, μόλις… 40 δευτερόλεπτα αργότερα σφύριξε τη λήξη.

«Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποφύγουν τη βάναυση στάση της αστυνομίας. Δεν επιτέθηκαν σε παίκτες ή παράγοντες», δήλωσε αργότερα ο κ. Θωμαΐδης.

«Είκοσι επτά χρόνια στα γήπεδα, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Ευχαριστώ τις ομάδες που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τελειώσει το ματς κανονικά. Ήταν πραγματικά μία μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο όσα έγιναν σήμερα», δήλωσε ο διαιτητής της αναμέτρησης.

Τα επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και αστυνομίας συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα μετά τη λήξη, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνοσπόρ» και τα δελτία ειδήσεων της εποχής, επεκτάθηκαν σε απόσταση ως και δύο χιλιομέτρων μακριά από το γήπεδο της Τούμπας.

Η γύρω περιοχή θύμιζε Βυρητό, όπως έγραφε στον τίτλο του και το αθλητικό ένθετο, με σκοπό να αποτυπώσει το πολεμικό κλίμα που επικράτησε εκείνο το απόγευμα.

Kαμμένα περιπολικά, αμέτρητες καταστροφές και 56 τραυματίες (36 αστυνομικοί), εκ των οποίων οι 7 χρειάστηκαν νοσηλεία, ήταν ο θλιβερός απολογισμός μαζί φυσικά με πολλές συλλήψεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο οποίος συγκάλεσε τότε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΠΑΕ αφού δήλωσε πως σκεφτόταν την παραίτηση (σ.σ. τελικά παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το 1996), κατηγόρησε την αστυνομία ως υπεύθυνη για τα έκτροπα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του παρατηρητή διαιτησίας κ. Βαμβακόπουλου, ο οποίος αρκέστηκε να πει: «Οι άντρες με τα άσπρα κράνη και μόνο, φταίνε για όσα είδαμε σήμερα».

Η ΕΛ.ΑΣ με επίσημη ανακοίνωση δήλωσε πως ήταν αναγκαία η επέμβασή της με μέσα που επηρέασαν και αθώους πολίτες, καθώς απειλείτο η τέλεση του αγώνα από τη συμπεριφορά των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα, πάντως, με το ρεπορτάζ της εποχής, στο οποίο τονίζεται φυσικά η ευθύνη των οπαδών αλλά στηλιτεύεται πρώτα κυρία η κακή διαχείριση της κατάστασης από την ΕΛ.ΑΣ, γίνεται αναφορά στην απαγόρευση που επιβλήθηκε στους δημοσιογράφους περί προσέγγισης του Ζ’ Αστυνομικού Τμήματος της Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκαν αρκετά περιστατικά αστυνομικής βίας, όπως και η ανώνυμη μαρτυρία ενός άνδρα των ΜΑΤ, ο οποίος είπε: «Εμείς δεχόμαστε εντολές που δεν μπορούμε να παρακούσουμε. Δόθηκε εντολή επέμβασης και λειτουργήσαμε αναλόγως. Την ευθύνη της εντολής πρέπει να την ψάξετε στους ανωτέρους μας».

Η κακή διαχείριση της κατάστασης από την ΕΛ.ΑΣ στηλιτεύτηκε γενικώς από όλους και το οι μεγάλες ευθύνες που τις επέρριψαν τα ΜΜΕ και όσοι διοικητικοί παράγοντες έδωσαν το παρόν στο γήπεδο ίσως είναι και ο λόγος που δεν υπήρξε κάποια βαριά τιμωρία για τον «δικέφαλο του Βορρά».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα επεισόδια ήταν προϊόν της απέχθειας των οπαδών προς τη διοίκηση και συγκεκριμένα προς το πρόσωπο του αείμνηστου προέδρου Θωμά Βουλινού. Το γενικότερο κλίμα της εποχής, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Δείτε το βίντεο: