Οι απαντήσεις σε πέντε φλέγοντα ερωτήματα που «γέννησε» η τιμωρία της Σίτι, σύμφωνα με το england365.gr
Η ένωση ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών ανακοίνωσε πως οι «πολίτες» δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για τις σεζόν 2020-21 και 2021-22 λόγω παραβίασης κανονισμών που αφορούν το Financial Fair Play.
Η 5η θέση της φετινής Premier League αποκτά... άλλη αίγλη σε περίπτωση οριστικοποίησης της «καμπάνας» αλλά ας ρίξουμε μια ματιά και στα υπόλοιπα μέτωπα που άνοιξε η χθεσινή εξέλιξη…
1. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ CAS;
Είναι δεδομένο πως εντός των επόμενων ημερών η διοίκηση της Σίτι θα έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Το δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση σε δεύτερη βαθμό είναι το CAS, το οποίο μεταφράζεται σε Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο και είναι αρμόδιο για επίλυση νομικών διαφορών στο χώρο του αθλητισμού.
Το εν λόγω σώμα αναμένεται να έχει αποφανθεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί παράταση, η Μάντσεστερ Σίτι συγκεντρώνει πιθανότητες συμμετοχής στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και η τιμωρία θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο αργότερα, αν βέβαια η απόφαση του CAS δεν είναι αντίθετη με αυτή της UEFA.
2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΒΑΘΜΩΝ ΣΤΗΝ PREMIER LEAGUE;
Είναι αυτονόητο πως σε περίπτωση επαλήθευσης των κατηγοριών, οι «πολίτες» θα αποκτήσουν πρόβλημα και εντός των συνόρων. Οι κανονισμοί του FFP υφίστανται και στην Premier League και η παραβίασή τους προβλέπει από μείωση βαθμών μέχρι και υποβιβασμό στην League Two!
3. ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ;
Το σενάριο αυτό δεν υπάρχει στο κάδρο! Η συγκεκριμένη ποινή επιβάλλεται σε περίπτωση που κάποια ομάδα παραβιάζει κανονισμούς αγοράς ανήλικων ποδοσφαιριστών για τα τμήματα υποδομής και ο φάκελος-Σίτι δεν έχει σχέση με τις πρόσφατες περιπτώσεις που κατέληξαν με μεταγραφικά «εμπάργκο» σε Τσέλσι (2018), Μπαρτσελόνα (2015), Ρεάλ (2016) και Ατλέτικο Μαδρίτης (2016).
4. ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η «ΚΑΜΠΑΝΑ» ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΤΙ;
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως η οικονομική ζημιά είναι τεράστια. Αρκεί μια ματιά στα έσοδα από τη φετινή συμμετοχή των «citizens» στο Champions League, τα οποία έχουν ήδη φτάσει τα 80 εκ. ευρώ! Πέρα λοιπόν από τα 30 εκατομμύρια του προστίμου, η διετής απουσία της ομάδας από το Champions League συνεπάγεται με απώλεια εσόδων που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς μέσα σε αυτό το νούμερο να συμπεριλαμβάνεται η «κατρακύλα» που πρόκειται να σημειωθεί από χορηγούς, τηλεοπτικά κ.τ.λ.
5. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ;
«Ποιοι θα μείνουν» θα έπρεπε να είναι το ερώτημα. Ήδη η «Telegraph» με σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει πως ο Πεπ Γκουαρντιόλα ετοιμάζεται… να την κάνει σε περίπτωση που η κατάσταση δεν αλλάξει δραματικά ενώ το ίδιο -φανταζόμαστε- ισχύει και για όλους τους «αστέρες» της ομάδας, τους οποίους είναι δύσκολο να πείσει κανείς να απέχουν από τ’ αστέρια για δύο χρόνια!
Οι κανονισμοί της UEFA σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ξεκάθαροι. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος Ν, την τιμωρημένη ομάδα αντικαθιστά ο ηττημένος φιναλίστ. Συνεπώς στο Super Cup η Σίτι αποκλείται να παρευρεθεί ενώ μάλλον το ίδιο θα ισχύσει και για το Παγκόμσιο Κύπελλο Συλλόγων, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο το τοπίο στη δεύτερη περίπτωση...