Σε απομόνωση έχει τεθεί ο παγκόσμιος αθλητισμός λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, αφού τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 150.000 και μέχρι στιγμής μετράμε πάνω από 6.000 θανάτους.
Γι' αυτό έχουν παρθεί μέτρα σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση αυτής της νέας... απειλής για την ανθρωπότητα, η οποία στο παρελθόν έχει βιώσει παρόμοιες καταστάσεις όπως η Ισπανική Γρίπη (1918-19), η Ασιατική γρίπη (1957-58), η Γρίπη του HONG – KONG (1968), Ρωσική γρίπη (1977-78), η Γρίπη των Πτηνών (2003-2004) και η Γρίπη των χοίρων (2009).
Ποτέ όμως δεν είχε παρατηρηθεί η λήψη τόσο σοβαρών μέτρων στον αθλητισμό παγκοσμίως, κάτι που σύμφωνα με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, με τον οποίο επικοινώνησε το sportdog, οφείλεται στο πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα που προκύπτει εξαιτίας του κορωνοϊού.
Στο NBA το πρωτάθλημα διακόπτεται για έναν μήνα, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και η Ευρωλίγκα. Στο ποδόσφαιρο αναβλήθηκαν προσωρινά μεταξύ άλλων τα πρωταθλήματα της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα αναβλήθηκαν προσωρινά τα πλέι οφ στη Super League
Η UEFA πήρε νωρίτερα απ' ότι αρχικά είχε σχεδιάσει την απόφαση για τη διακοπή σε Champions και Europa League. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς πιέζεται να μεταφέρει το Euro 2020 για του χρόνου σύμφωνα με την L’ Equipe. Πρόβλημα προκύπτει και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ήδη κυκλοφορούν σενάρια για μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Οι διοργανωτές βέβαια λένε πως δεν υπάρχει θέμα, αλλά στελέχη αναφέρουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσει ο Απρίλιος με τα κρούσματα.
Το sportdog ζήτησε τη γνώμη ενός ειδικού λοιμωξιολόγου προκειμένου να σχολιάσει τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί στον αθλητισμό. «Η διακοπή είναι στα πλαίσια των γενικών οδηγιών που υπάρχουν παγκοσμίως. Η αποφυγή πρόσβασης σε χώρους με συνωστισμό πολύ μεγάλου αριθμού ατόμων είναι βασική. Η συνάθροιση είναι εκείνο το οποίο πρακτικά αποφεύγεται. Αυτή είναι η λογική επιδημιολογικά αυτού του τύπου των μέτρων. Στα γήπεδα μιλάμε για προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων, οπότε το κλείσιμό τους είναι το πρώτο μέτρο που συνήθως λαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις», αναφέρει ο Γιώργος Ξυλωμένος, Παθολόγος της Α' Παθολογικής Κλινικής του «ΓΝΑ Γεώργιος Γεννηματάς».
Κρούσματα του κορωνοϊού υπάρχουν και στους αθλητές. Δύο ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους, οι Ντιμπάλα και Ρουγκάνι, έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, όπως και ο προπονητής της Αρσεναλ, Μίκελ Αρτέτα με αποτέλεσμα όλη η ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, να βρίσκεται σε καραντίνα. Στο NBA δύο παίκτες των Γιούτα Τζαζ, oi Ρούντι Γκομπέρ και Ντόνοβαν Μίτσελ είναι φορείς, ενώ πέντε ομάδες είναι σε απομόνωση και αναμένεται να μπουν κι άλλες τις επόμενες ημέρες.
Οι αθλητές είναι πιο ανθεκτικοί στον ιό: «Όσο σε καλύτερη γενική κατάσταση είναι ένας ασθενής τόσο πιο θετική θα είναι η ανταπόκριση σε οποιοδήποτε νόσημα τέτοιου τύπου. Δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν συγκεκριμένα για τους αθλητές ότι αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις λοιμώξεις. Είναι προφανές όμως, ότι μιλάμε για ανθρώπους απολύτως υγιείς από τη στιγμή που ασχολούνται με τον αθλητισμό και κατά κανόνα είναι νέας ηλικίας. Άρα μιλάμε, ότι έχουνε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν την καλύτερη δυνατή ανοσιακή απάντηση για τη γρηγορότερη εξάλειψη της νόσου», απαντά.
Οι ειδικοί πάντως είναι καθησυχαστικοί για τον κορωνοϊό και συνιστούν να μην υπάρχει πανικός. Απλά τα μέτρα πρόληψης επικεντρώνονται στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Ποιες είναι αυτές; «Πρόκειται για ηλικιωμένοι και όσους έχουν προβλήματα υγείας, είτε αυτοί είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε έχουν κλινικά προβλήματα ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Απ' ότι φαίνεται οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που προσβάλλονται συχνότερα πέραν όλων των υπολοίπων κατηγοριών πληθυσμού και περισσότερο οι ηλικιωμένοι με άλλα προβλήματα υγείας», καταλήγει ο Γιώργος Ξυλωμένος μιλώντας στο sportdog.