Μίλαν: Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληρώσει ακριβότερα τις τραγικές συνέπειες του κορωνοϊού. Μέχρι τη Δευτέρα (23/3) η γειτονική χώρα κατέγραψε 6.077 θανάτους από την αρχή της επιδημίας. Η μόνη αχτίδα ελπίδας για επιβράδυνση της πανδημίας φαίνεται στο γεγονός, ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώθηκε σε 4.789, έναντι 6.557 το Σάββατο.
Ωστόσο την Τρίτη (24/3) καταγράφηκε νέα αύξηση με 743 άτομα να χάνουν τη ζωή τους και τα νέα κρούσματα να ανέρχονται στα 3.612 επιβεβαιώνοντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών (σ.σ δήλωση του προέδρου του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουσαφέρο στον ραδιοσταθμό Radio2 του Rai), οι οποίες είχαν καλέσει τους πολίτες της χώρας «να μην έχουν ψευδαισθήσεις» και είχαν ζητήσει να σεβαστούν περισσότερο από ποτέ τους κανόνες ασφαλείας.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, έστειλε μήνυμα ενότητας σε τελετή κατά την οποία τίμησε τα θύματα της ναζιστικής σφαγής του 1944 στην περιοχή Φόσε Αρντεατίνε της Ρώμης, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την τρομερή αυτή κρίση.
Το μεγαλύτερο πλήγμα στη χώρα έχει δεχτεί ο ιταλικός βορράς και η περιοχή της Λομβαρδίας, με 28.761 κρούσματα και 3.776 καταγεγραμμένους θανάτους μέχρι το πρωί της Τρίτης (24/3).
Τα μέτρα που έχουν παρθεί στον ιταλικό Βορρά για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι δρακόντεια. Από τη νύχτα του Σαββάτου(21/3), την ημέρα που η Ιταλία είχε σχεδόν 800 θανάτους, ανακοινώθηκαν νέοι κανόνες, όπως η απαγόρευση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης εκτός οικίας, ακόμα και ατομικά, χρήση αυτόματων μηχανών πώλησης, ενώ σταμάτησαν οι εργασίες στα εργοτάξια εκτός από εκείνες σε νοσοκομεία, δρόμους και σιδηρόδρομους. Λουκέτο μπήκε και σε εβδομαδιαίες αγορές.
«Εμείς οι γιατροί αντιστεκόμαστε, αλλά βρισκόμαστε κοντά στην ψυχολογική κατάρρευση από την κούραση και το άγχος και γιατί χάνουμε τα πια αγαπημένα μας άτομα» είχε δηλώσει μια χειρουργός του νοσοκομείου του Τρεβίλιο ανάμεσα στο Μιλάνο και το Μπέργκαμο.
Το ηθικό είναι πεσμένο και στους πολίτες, κάτι που φαίνεται από το γράμμα που έγραψε στο Sportdog, Ιταλός συνάδελφος, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Μιλάνο. Ο λόγος για τον Σιμόνε Νομπιλίνι, ο οποίος είναι δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν. Ήδη όπως έχετε ενημερωθεί, ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι ο τεχνικός διευθυντής και θρύλος του συλλόγου, Πάολο Μαλντίνι, αλλά και ο γιος του Ντανιέλ, παίκτης της ομάδας, είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Το κείμενό του συγκλονίζει! Ο ίδιος περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται, από το σπίτι πλέον, καθώς έχουν απαγορευτεί τα πάντα. Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί. «Όσο λιγότερο βγαίνεις έξω τόσο λιγότερο μολύνει ανθρώπους αυτός ο καταραμένος ο κορωνοϊός», λέει με σπαρακτική αγωνία και συμπληρώνει: «Ζούμε σαν να είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός φαντάσματος».
Διαβάστε την επιστολή του:
«Ακριβώς τώρα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναγκαστήκαμε να μείνουμε σπίτι. Μας επιτρέπεται να βγούμε έξω μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, να αγοράσουμε φαγητό, φάρμακα ή να πάμε στη δουλειά. Βέβαια επικρατεί η τηλεργασία. Ζούμε κάτι που δεν περιμέναμε να ζήσουμε. Δεν πιστεύαμε στην αρχή, ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι τόσο κρίσιμη.
Όσο περνάει ο χρόνος όμως, μέρα με τη μέρα, τόσο πολύ βλέπουμε χιλιάδες κόσμους να προσβάλλεται από τον ιό. Έχουμε ένα υπερβολικό βαθμό θυμάτων που έχει σοκάρει όλη τη χώρα και την Ευρώπη.
Η ιταλική κυβέρνηση, εβδομάδα με την εβδομάδα προσπαθεί να βρει νέες λύσεις, για να σταματήσει η πανδημία.
Όλα είναι στο χέρι των πολιτών. Πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και να μη βγαίνουν έξω για ανόητους λόγους. Όσο λιγότερο βγαίνεις έξω τόσο λιγότερο μολύνεις ανθρώπους αυτός ο καταραμένος ο κορωνοϊός. Αργά αλλά ευτυχώς σταματά να υπάρχει.
Δουλεύω από το σπίτι από τις 9 Μαρτίου και παραδέχομαι, ότι είναι λίγο περίπλοκο να μην έχεις ένα απλό διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως να πάρεις μία ανάσα κάνοντας βόλτα στο δρόμο, για παράδειγμα.
Βγήκα 4 φορές σε 2 εβδομάδα, μόνο για να ψωνίσω και δέχτηκα επίθεση από πολύ κόσμο που ανησυχούν μην τελειώσει το φαγητό ή το νερό τις επόμενες ημέρες. Είναι μία πολύ περίεργη κατάσταση, αλλά θέλω να σεβαστώ όλους τους κανόνες που μας δίνει η κυβέρνηση.
Υπακούοντας τους κανόντες, ελπίζω η κατάσταση να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται. Πρέπει να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και να συμπεριφερθούμε κατάλληλα. Αυτή είναι η μόνη φυσιολογική οδός για να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή. Νιώθω τόσο άσχημα για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας.
Πρόκειται για ανθρώπους για τους οποίους δεν θα γίνει καν κηδεία και δεν θα τους αποχαιρετήσουν οι αγαπημένοι τους, επειδή μολύνθηκαν από κάτι απαίσιο.
Ζούμε σαν να είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός φαντάσματος. Ελπίζω αυτός ο εφιάλτης για τον καθένα μας να τελειώσει γρήγορα.
Αλλά πρέπει όλοι να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι».