Πολύ δεν θέλει να ταξιδέψει μια φήμη. Πόσο μάλλον όταν και η πορεία της είναι κοντινή. Γράφτηκε λοιπόν την περασμένη εβδομάδα πως μεταξύ των υποψηφίων που εξετάζονται για τη θέση του τεχνικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ είναι και ο Ίβιτσα Ίλιεφ και έγινε… viral, αφού την σκυτάλη πήραν στην πατρίδα του 40χρονου Σέρβου, παρουσιάζοντας τον μάλιστα ως το ακλόνητο φαβορί για τη διαδοχική του Μάριο Μπράνκο στον «δικέφαλο».
Και φυσικά, η πληροφορία επέστρεψε στα μέρη μας, όπου μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές και στο περυσινό ταξίδι του Ιβάν Σαββίδη στο Βελιγράδι, οπότε και γνωρίστηκε με τον Ιλιεφ, αλλά και στο πάντα ισχυρό σέρβικο λόμπι που βρίσκεται στον «συμβουλευτικό» περίγυρο της διοικητικής οικογένειας του ΠΑΟΚ και φέρεται να είναι αυτό που «σπρώχνει» την υποψηφιότητα Ιλιεφ.
Αντικειμενικά, τα πεπραγμένα του πρώην τεχνικού διευθυντή της Παρτιζάν; Ανέλαβε το πόστο σχεδόν αμέσως μετά την απόσυρση του από τα γήπεδα, τον Οκτώβριο του ’15, παραμένοντας εκεί για 3,5 χρόνια ως παραίτηση του τον περυσινό Μάρτιο. Σε αυτό το διάστημα, η Παρτιζάν κέρδισε μόνο ένα πρωτάθλημα, το 2017 και τρία Κύπελλα.
Αποκλείστηκε δύο φορές σε καλοκαιρινά διεθνή προκριματικά, φτάνοντας όμως ως και τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2017-18. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, ο Ιλιεφ άλλαξε 5 προπονητές (χωρίς να συνυπολογίζονται οι κατά καιρούς υπηρεσιακοί) και πέραν της σεζόν 2016-17, οπότε και οι «γκρόμπαρι» κατέκτησαν το νταμπλ, αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία από τους οπαδούς οι οποίοι έβλεπαν την απόσταση από τον Αστέρα ολοένα και να μεγαλώνει.
Άλλοθι του Ιλιεφ πως ανέλαβε μια ομάδα με πολλά και πολυεπίπεδα προβλήματα. Προσπάθησε μάλιστα να δώσει λύση στο οικονομικό, όμως παρότι το καλοκαίρι του ’17 έφερε στα ταμεία συνολικά παραπάνω από 13 εκατ. ευρώ (με πωλήσεις παικτών όπως του Μιλένκοβιτς στη Φιορεντίνα, του Λεονάρντο στην Αλ Αχλί και του Τζούρτζεβιτς στον Ολυμπιακό) εν τούτοις και πάλι κατηγορήθηκε από τους οπαδούς πως «διέλυσε την ομάδα του νταμπλ».
Στις τρεις πλήρεις σεζόν, που δηλαδή διαχειρίστηκε τόσο την καλοκαιρινή όσο και τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, η Παρτιζάν έκανε συνολικά 47 (!) προσθήκες, με το 1/5 αυτών να προέρχονται από… εξωτικές αγορές, κυρίως από την αφρικανική ήπειρο, με ποδοσφαιριστές όμως που «βγήκαν» στην ομάδα και δημιούργησαν μεταπωλητική αξία (Ταβάμπα, Σούμαχ), παρότι όχι στα επίπεδα που στο παρελθόν είχε συνηθίσει την ποδοσφαιρική Ευρώπη η Παρτιζάν ή έστω ακόμη και σε αυτά που ο αιώνιος αντίπαλος της, ο Ερυθρός Αστέρας μπορούσε να πουλάει (και φυσικά και να αγοράζει).
Επίσης, το παράδοξο για το παρελθόν της Παρτιζάν είναι πως στα χρόνια του Ιλιεφ ήταν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ποδοσφαιριστές που απέκτησαν ρόλο στο rotation της ομάδας και προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου.
Διφορούμενα λοιπόν – στην καλύτερη – τα συμπεράσματα της παρθενικής ενασχόλησης του Ιλιεφ ως τεχνικού διευθυντή και μάλλον αυτό το επίρρημα (διφορούμενα…) δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ τη δεδομένη στιγμή και σίγουρα δεν είναι αυτό που (θα πρέπει να) ψάχνουν οι επιτελείς του «δικεφάλου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγάλη νίκη Μαρινάκη κόντρα σε Σαββίδη – «Χουνέρι» σε Ιβάν, θα αντιδράσει;