Αν έχετε στην κατοχή σας κάποιο από τα πολλά αλμανάκ με τους αγώνες της Εθνικής, θα διαπιστώστε ότι πριν από ακριβώς 60 χρόνια έδωσε δύο αγώνες την ίδια ημέρα. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Πράγματι, λόγω της παροιμιώδους ανοργανωσιάς της η ΕΠΟ είχε προγραμματίσει δύο αγώνες σε δύο διαφορετικές… ηπείρους, για τις 14 Οκτωβρίου 1951!

Αρχικά είχε κλειστεί το φιλικό με τη Β’ ομάδα της Γαλλίας στη Μασσαλία και στη συνέχεια προέκυψε και ο αγώνας με τη Συρία για τους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο. Ο δεύτερος αγώνας ήταν πιο επίσημος, αλλά η πρόκληση μίας αναμέτρησης κόντρα στους Γάλλους ήταν μεγάλη. Συν τοις άλλοις, χρωστούσαμε την παρουσία μας στη Μασσαλία, μια και οι Γάλλοι είχαν έρθει για φιλικό στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1950.

Κοινώς, δεν υπήρχε δυνατότητα αναβολής. Και στην ΕΠΟ δεν τέθηκε καν θέμα να μην κατέβουμε σε κάποιον από τους δύο αγώνες. Ποια λύση βρέθηκε λοιπόν; Να συγκροτηθούν δύο διαφορετικές ομάδες, μία για κάθε παιχνίδι! Τόσο απλά. Και επειδή ως λαός είμαστε και περήφανοι, στόχος της ΕΠΟ ήταν να είναι και οι δύο ομάδες εξίσου δυνατές, ώστε να διεκδικήσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ύστερα από πρόταση της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», αποφασίστηκε η ομάδα που θα πήγαινε στη Μασσαλία θα είχε ως βάση τις ομάδες της Αθήνας και εκείνη της Αλεξάνδρειας τον Ολυμπιακό. Για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη ομοιογένεια για κάθε σχήμα. Στην πορεία παρουσιάστηκαν κι άλλα προβλήματα, μια και υπήρχε διαφωνία για το ποιος θα ήταν ο προπονητής της ομάδας που θα αντιμετώπιζε τη Συρία. Γρήγορα όμως ξεπεράστηκαν και μάλιστα το πρόγραμμα προετοιμασίας των δύο ομάδων περιελάμβανε και μεταξύ τους φιλικό, στο οποίο η Εθνική που είχε ως βάση τον Ολυμπιακό νίκησε με 3-2.

Όλα κύλησαν ομαλά μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και η ιστορία γράφτηκε. Στη Μασσαλία, η Εθνική μας υπέκυψε στην ανωτερότητας της Β’ ομάδας της Γαλλίας χάνοντας με 1-0. Στην Αλεξάνδρεια, η άλλη Εθνική μας ομάδα είχε σαφώς πιο εύκολο έργο, όπως αποδεικνύεται και από την άνετη νίκη της με 4-0. Και στην ΕΠΟ, όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Και οι δύο ομάδες είχαν παρουσιάσει το καλύτερό δυνατό πρόσωπο!

Στα αξιοσημείωτα των δύο αγώνων, ήταν ότι στη Μασσαλία έκανε τη μοναδική του συμμετοχή με το εθνόσημο ο σπουδαίος μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, Γιάννης Κανάκης, ο οποίος μέχρι τότε ήταν στη σκιά του μεγάλου Γιώργου Δαρίβα (έπαιξε κανονικά στην Αλεξάνδρεια). Ντεμπούτο έκανε στη Γαλλία και ο Κώστας Νεστορίδης, ο οποίος ήταν ακόμα παίκτης του Πανιωνίου. Στην Αλεξάνδρεια, τέλος, μπορεί η ομάδα μας να είχε ως βάση τον Ολυμπιακό, αλλά την παράσταση έκλεψε ένας παίκτης του Εθνικού. Ο Νίκος Λεκατσάς, ο οποίος στην πρώτη διεθνή συμμετοχή του σημείωσε χατ-τρικ!


Β’ Γαλλίας - Ελλάδα 1-0
(20’ Σονιέ)

Β’ Γαλλίας: Νταρουί, Γκανεσί, Μαρς, Ντομίνγκο, Μορίς, Μαρσέλ, Μπεγιό, Μπουρί, Σονιέ, Στρικάν, Μεανό.

Ελλάδα: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Παπαθεοδώρου, Μουρατίδης, Πούλης, Βάβουλας, Νεστορίδης, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Γ. Παπαντωνίου, Φυλακτός.

Συρία- Ελλάδα 0-4
(18’, 23’, 71’ Λεκατσάς, 75’ πέν. Μουράτης)

Συρία: Ντέρντερι, Μαρούνι, Ταβίλ, Χαβέζ, Κασάβ, Ενάνι, Αβριάν, Ζερκά, Ταβίλ ΙΙ, Γκάρμπι, Μασρί.
Ελλάδα: Κουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Λινοξυλάκης, Μουράτης, Ιωάννου, Κοτρίδης, Ραδίτσας, Δαρίβας, Λεκατσάς, Μπέμπης, Δρόσος.

ΠΗΓΗ: sday.gr