ΠΑΟΚ: Δημοσίευμα της εφημερίδας FORZA, που ασχολείται αποκλειστικά με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, παρουσιάζει τη θέση του Δικεφάλου για το φετινό πρωτάθλημα και αναλυτικά τις οικονομικές ζημιές που θα έχει η ΠΑΕ σε περίπτωση οριστικής διακοπής.
Οι «ασπρόμαυροι» θα ήθελαν, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, να ολοκληρωθεί η χρονιά, όμως εκτιμούν πως πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο.
Αναλυτικά:
ΤΟ WORKING GROUP ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ!
Τι θα κάνει αυτή η ομάδα εργασίας, που δημιουγήθηκε στη Σούπερ Λίγκα, το προσεχές διάστημα; Βασικά και επί της ουσίας θα διερευνήσει όλα τα σενάρια που υπάρχουν για τις συνέπειες που θα διαμορφωθούν σε οικονομικό επίπεδο και φυσικά για το πώς θα προκύψει μείωση συμβολαίων. Πώς γίνεται αυτό, ποιος μπορεί να το ορίσει, πώς θα διασφαλιστούν όλες οι πλευρές; Με βάση τις πληροφορίες της FORZA η ομάδα εργασίας έχει ήδη βάλει στόχο την οριζόντια μείωση συμβολαίων σε όλη τη Λίγκα και σε ένα ποσοστό που θα φθάσει το 20%. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία μείωση που θα σχετίζεται με τους τελευταίους 2-3 μήνες οι οποίοι δεν θα παιχθούν.
Αυτό είναι πλέον το κλειδί όλων των εξελίξεων. Μπορεί μία τέτοια μείωση να αποφασιστεί και να καθοριστεί; Ποιος μπορεί να την επιβάλει; Η κάθε ομάδα; Η Λίγκα συνολικά; Η ΕΠΟ ή μήπως η Πολιτεία; Ποιος θα αποφασίσει σε περίπτωση διαφωνίας με τους παίκτες; Η FIFA ποια θέση θα πάρει;
ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τους μεγάλους να αντιλαμβάνονται ότι... αν θέλουν να υπάρχει προϊόν, αν θέλουν να υπάρχει πρωτάθλημα πολλών ομάδων και όχι τεσσάρων-πέντε, που τώρα είναι υγιείς και αντέχουν, πρέπει να κοιτάξουν προς το κάτω του μικρομεσαίους και να τους βοηθήσουν να παραμείνουν ζωντανοί. Αυτό δεν ισχύει μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Εκεί είναι το θέμα και όποιος βλέπει μπροστά μπορεί να το καταλάβει με βάση όλα όσα έρχονται σε οικονομικό επίπεδο.
Κάπως έτσι και αφού αναγκαστικά υπάρχει συναινετικό κλίμα, είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί και το βασικό θέμα της κεντρικής διαχείρισης. Οι πλατφόρμες ήδη λυγίζουν, οι ΠΑΕ το ίδιο, τα έσοδα θα καταποντιστούν και η ανάγκη για ένα νέο πλάνο διαχείρισης του βασικού εσόδου κάθε ΠΑΕ οδηγεί (φέτος ή του χρόνου) σε νέες συζητήσεις για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Η θέση του ΠΑΟΚ και οι απώλειές του
Οι μακροπρόθεσμες σκέψεις και οι όροι για να συμφωνήσουν οι ασπρόμαυροι στη διακοπή
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε στην τηλεδιάσκεψη από τον αντιπρόεδρό της Μάκη Γκαγκάτση που φυσικά ήταν από πριν έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Ο ΠΑΟΚ βασικά θα ήθελε να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες για να γίνουν οι αγώνες. Από εκεί και πέρα όμως και από τη στιγμή που υπήρχε πραγματικά κίνδυνος να καταστραφεί και η επόμενη σεζόν (θα ήταν οδυνηρές οι αγωνιστικές συνέπειες αν τα φετινά ματς τελείωναν Ιούνιο-Ιούλιο) μπήκε στη διαδικασία να συζητήσει για τη διακοπή. Με μεγάλη ευθύνη απέναντι στο ποδόσφαιρο, ο Γκαγκάτσης ζήτησε από όλους να σκεφθούν μακροπρόθεσμα και να προσπαθήσουν για μία επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θέτοντας επί της ουσίας το θέμα των εσόδων, μια και είναι ξεκάθαρο ότι έρχεται μια πολύ-πολύ δύσκολη περίοδος.
Από εκεί και πέρα έθεσε δύο σημαντικές προϋποθέσεις ώστε να μπει στη διαδικασία συζήτησης για τη διακοπή. Πρώτα απ' όλα τόνισε ότι πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων. Το γιατί είναι λίγο πολύ αυτονόητο και αφορά το ότι το θέμα πρέπει να κλείσει μέσα στα πλαίσια της φετινής αγωνιστικής περιόδου.
Από εκεί και πέρα έθεσε το θέμα του working group που θα συζητήσει με την Πολιτεία και τους φορείς τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα μιας διακοπής, έτσι ώστε να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να προκύψει δέσμη μέτρων.
Για το δευτερεύον θέμα της βαθμολογίας και της όποιας επικύρωσης, ο Γκαγκάτσης τόνισε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν γίνεται να συζητηθεί επίσημα το θέμα και να υπάρξει αποτέλεσμα. «Είμαι δεδομένο ότι οι μεγάλες ομάδες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος και θα το κάνουν. Πρέπει όμως να εξαντλήσουμε τα περιθώρια να βγάλουμε ομόφωνες αποφάσεις. Κάθε πράγμα στην ώρα του όμως».
Προσέθεσε μάλιστα ότι σε μία γενική πολιτική που αφορά το μέλλον, ο ΠΑΟΚ είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης με ταυτόχρονη κατάργηση playoff και playout.
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
O ΠΑΟΚ θα ήθελε να τελειώσει με κάποιο τρόπο αυτή η σεζόν, στην Τούμπα γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι στο χέρι τους και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει διακοπή.
Όπως για όλες τις ομάδες, έτσι και για τον ΠΑΟΚ η διακοπή σημαίνει απώλεια προγραμματισμένων εσόδων.
Το PAOK TV θα χάσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, που υπολογίζονταν να εισπράξει από τους αγώνες των πλέι οφ, αλλά τόσο θα χαθεί από τις χορηγίες και τις διαφημίσεις, ενώ λόγω των πολλών διαρκείας, μικρή θα είναι η απώλεια από τα εισιτήρια...
Επιπλέον, με δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο σταμάτησε αρχές Μαρτίου, θα πρέπει θεωρητικά και με βάση τα ισχύοντα να πληρωθούν τέσσερις μήνες συμβολαίων, δηλαδή το 1/3 των ετήσιων αποδοχών όλων, χωρίς αντίκρισμα. Αυτό βέβαια θα γίνει προσπάθεια να αλλάξει.
Την ίδια ώρα, οι ποδοσφαιριστές μένουν ανενεργοί και χάνουν την όποια υπεραξία μπορεί να έχουν στο μεταγραφικό παζάρι, με τον ΠΑΟΚ να χρειάζεται να μπει επιθετικά στο παιχνίδι των πωλήσεων για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του.