Παρά τις αμυντικογενείς τακτικές των δύο προπονητών, την κακή μέρα αρκετών «αστέρων» των δύο ομάδων (κυρίως του Ολυμπιακού) ο κυριότερος λόγος για το κάκιστο θέαμα που παρακολουθήσαμε ήταν ο «άρχων» του αγώνα, κύριος Κωνσταντινέας. Το overlap.gr επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση του χθεσινού αγώνα ελπίζοντας να βάλει ένα, έστω και μικρό, λιθαράκι στην αλλαγή του ελληνικού ποδοσφαίρου προς το καλύτερο.
Ο κύριος Κωνσταντινέας «κλειδί» της αναμέτρησης
Βαλβέρδε: «για να κάνουμε το παιχνίδι μας θα πρέπει να βρούμε ρυθμό και σε ένα ματς που είχε τόσες πολλές διακοπές είτε για φάουλ είτε για κάρτες, μία ομάδα δεν μπορεί να βρει ρυθμό»
Ουρμπάιθ: » η μπάλα ήταν τον περισσότερο καιρό… ακίνητη στο χορτάρι, κάτι που δεν μας βοήθησε«.
Οι δηλώσεις των Βαλβέρδε και Ουρμπάιθ είναι χαρακτηριστικές για την αγωνιστική ποιότητα του ντέρμπι. Ένα παιχνίδι που είχε 48!!! φάουλ, 9 κίτρινες κάρτες, 2 κόκκινες κάρτες, 2 αποβολές από τους πάγκους δεν μπορεί με ευκολία να μπει στην λίστα των αγώνων… σύγχρονου ποδοσφαίρου και σαφέστατα δεν μπορεί να χρήζει βαθιάς τακτικής ανάλυσης. Με μία αριθμητική προσέγγιση του… μπακάλη μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι μόνο τα φάουλ και οι κάρτες είναι τουλάχιστον 25-20 λεπτά αγωνιστικού χρόνου. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τον φυσιολογικό νεκρό χρόνο μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης οδηγείται σε προφανή, αρνητικά συμπεράσματα. Δεν παίχθηκε ποδόσφαιρο, τουλάχιστον όχι αυτό που αναμένουμε και προσμένουμε από δύο ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή στην χώρας μας.
Η ποδοσφαιρική Ευρώπη παίζει το «αληθινό» ποδόσφαιρο
Την ίδια ώρα σε, ενδεικτικά, 7 παιχνίδια από πολύ μεγαλύτερα και προηγμένα πρωταθλήματα η αγωνιστική εικόνα στο χορτάρι ήταν εντελώς διαφορετική εξαιτίας των επιλογών και τακτικών του διαιτητή της αναμέτρησης. Παιχνίδια με ένταση, πάθος και θέληση για την νίκη. Παιχνίδια όπου οι προσπάθειες παικτών και προπονητών δεν ανακόπτονται από «ρεσιτάλ δημοσίων σχέσεων και ναρκισσισμού» του διαιτητή.
Αριθμητική απεικόνιση φάουλ και καρτών από 7 ευρωπαϊκά παιχνίδια του Σαββάτου
Όποιος είδε το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – αναμέτρηση που δεν συγκρίνεται σε κανένα επίπεδο με το ντέρμπι του ΟΑΚΑ – μπορεί να καταλάβει ότι η επιλογή του διαιτητή να σφυρίξει μόλις 19!!! φάουλ έδωσε άλλη μορφή στην αναμέτρηση και νόημα στην τακτική μάχη των Νταγκλίς/Φέργκιουνσον.
Η διάταξη των δύο ομάδων
Αναφορικά με την τακτική παρουσία των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, ήταν προφανές ότι οι δύο προπονητές επέλεξαν αμυντικογενείς τακτικές με σκοπό την αποφυγή της ήττας – κάτι που θα ευνοούσε τους σκοπούς τους. Από την μία ο Κωστένογλου θα έκανε θετικό ντεμπούτο στον πάγκο της ΑΕΚ απέναντι σε έναν ξεκάθαρα πιο ποιοτικό αντίπαλο την ώρα που ο Βαλβέρδε θα έπαιρνε έναν βαθμό σε μία δύσκολη έδρα και σε momentum που δεν ευνοούσε ρίσκα (αλλαγή προπονητή στην ΑΕΚ, παιχνίδι με Ντόρτμουντ την Τετάρτη). Ο Κωστένογλου σε αυτή του την προσπάθεια επέλεξε:
συχνά και σκληρά φάουλ στον άξονα του Ολυμπιακού
μείωσε το πλάτος της ομάδας του εν συγκρίσει με τον Χιμένεθ
φόρτωσε τα φτερά της ομάδας του με σκοπό το ντουμπλάρισμα των ακραίων επιθετικών του Ολυμπιακού, ενώ
δεν επέτρεψε στους παίκτες του να αναλάβουν ρίσκα και πρωτοβουλίες – πλην των Λεονάρντο και Βάρκας (εξαιρετική εμφάνιση).
Από την άλλη ο Βαλβέρδε επέλεξε μία πιο συντηρητική τακτική προσέγγιση που παρέπεμπε στις περσινές του επιλογές στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας:
Η πίεση στον αντίπαλο μετατοπίστηκε προς το κέντρο του γηπέδου
οι επελάσεις των πλάγιων μπακ περιορίστηκαν,ενώ
η ένταση στην διεκδίκηση της μπάλας ήταν πιο μειωμένη με τον Ισπανό να ποντάρει περισσότερο στην ατομική ποιοτική ανωτερότητα των παικτών του.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κάκιστη αγωνιστική ημέρα του «εγκεφάλου» Ιμπαγάσα και το πάθος της ΑΕΚ, δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να επιβάλει τον ρυθμό του.
Συμπέρασμα
Κωστένογλου και Βαλβέρδε παρέταξαν τις ομάδες τους με σκοπό την αποφυγή της ήττας. Ο Κωστένογλου έδωσε εντολές για σκληρό και συνετό παιχνίδι γνωρίζοντας ότι οι παίκτες του υστερούν σε ατομική ποιότητα των αντιπάλων τους. Η ΑΕΚ παρουσίασε συνοχή στις γραμμές με τις επιθετικές της αδυναμίες να παραμένουν φανερές. Από την άλλη ο Βαλβέρδε «φοβήθηκε» το παιχνίδι και επέλεξε να παρατάξει τον Ολυμπιακό με πιο αμυντικούς προσανατολισμούς από ότι συνηθίζει, θεωρώντας ότι ο βαθμός της ισοπαλίας δεν είναι άσχημος σε μία έδρα που πέρυσι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε και όπου λίγοι συνδιεκδικητές του τίτλου θα πάρουν θετικό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω ήρθαν να επισκιαστούν από την κάκιστη διαιτησία του κύριου Κωνσταντινέα που επέλεξε την διπλωματική ελληνική τακτική «μοιράζω το καρπούζι στα δύο και παίζω για την… βολική ισοπαλία». Το αποτέλεσμα γνωστό και αποκρουστικό για τα μάτια των ποδοσφαιρόφιλων σε ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία για τα δύο υπέροχα τέρματα των Μιραλάς/Λεονάρντο.
Υ.Γ Ζητούμε συγνώμη για την ιδιαίτερη ανάλυση του ντέρμπι. Θεωρούμε ότι με τα παραπάνω λόγια προσφέρουμε ένα λιθαράκι ακόμα προς την καλυτέρευση του εγχώριου ποδοσφαιρικού προϊόντος. Προσκαλούμε τους φίλους του overlap.gr να συνδράμουν με τα σχόλια τους στην τακτική ανάλυση/συζήτηση περί του αγώνα.
Υ.Γ 1 and the oscar goes to Mr. Petros Konstadineas!!!!
ΠΗΓΗ: overlap.gr