Είναι από τις ανακαλύψεις που δίνουν αξία στο διαδίκτυο. Αποτελεί ένα από τα κανάλια του youtube που μία επίσκεψη δεν φτάνει. Προσέλκυσε μέσα σε μία βραδιά πάνω από 100 χιλιάδες θεάσεις εξαιτίας ενός συνθήματος που τραγουδήθηκε με ακουστική κιθάρα. Λίγο αργότερα όμως το βίντεο κατέβηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς politically ήταν... incorrect.
Δεν πτοήθηκε καθόλου όμως. Η έμπνευση του καλλιτέχνη παρέμεινε και κέρδισε πολλούς followers! Για τον Μιχάλη Γκουρατζά ο λόγος, ο οποίος έχει τρελάνει τους πάντες με τα συνθήματα των ομάδων που παίζει στην κιθάρα του και την όλη αισθητική με την οποία περιβάλλει τα βίντεό του, τα οποία όσοι είναι θαμώνες των ελληνικών γηπέδων θα τα αγαπήσουν, γιατί πολύ απλά απευθύνονται στην αγάπη για την ομάδα τους και όλη την καψούρα που τους διακατέχει.
Δεν καταπιάστηκε όμως μόνο με αυτά, αφού στο ρεπορτόριό του μπήκε και ένα τραγούδι για τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τον ενέπνευσε με τις καθημερινές του εμφανίσεις. Ακολούθησαν πολλά βίντεο με οπαδικά συνθήματα του Άρη, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και άλλων ελληνικών ομάδων.
Είναι 33 χρονών, έχει πανκ και χέβι μέταλ επιρροές και του αρέσει η κοινωνική πλευρά των οπαδικών συνθημάτων. Το Sportdog επικοινώνησε με τον Μιχάλη Γκουρατζά, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, λίγο πριν γυρίσει το βίντεο για τον Μπιν Λάντεν, το γνωστό σύνθημα των οπαδών της ΑΕΚ.
Στη συζήτηση που είχαμε υποστήριξε, ότι τα γηπεδικά συνθήματα έχουν κοινωνικό ενδιαφέρον, ανέλυσε την άποψή του γύρω από την κουλτούρα της μεταφοράς τους στην ακουστική κιθάρα και έδωσε μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Γιατί συνθηματάρες δεν έχουν μόνο οι μεγάλες ομάδες. Κρύβουν και οι μικρότερες άλλων κατηγοριών διαμάντια. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:
Η πρώτη ερώτηση είναι αναμενόμενη. Ποια ομάδα υποστηρίζεις;
«Δεν είμαι τίποτα. Δεν είμαι οπαδός καμίας ομάδα. Μου αρέσει όμως το ποδόσφαιρο».
Πως προέκυψε η ιδέα με τα ακουστικά συνθήματα;
«Μου αρέσει να παίζω πράγματα στην ακουστική κιθάρα, σχεδόν ότι και να κάνω ξεκινάει εκεί. ή μπορεί να καταλήξει εκεί. Αφ'ενός είναι διαχρονικά κλασσικό το ακουστικό στυλ, αν το προσεγγίσεις με τη σωστή αισθητική. Οι μόδες έρχονται και φεύγουν, αλλά ένα καλό τραγούδι πάντα θα αναδεικνύεται παιγμένο και μόνο με μια ακουστική κιθάρα. Αφ'εταίρου τα ευρηματικά συνθήματα έχουν πολύ ιδιαίτερη χροιά και σημασία. Αυτό που κάνω είναι περισσότερο κοινωνική παρατήρηση παρά ποδοσφαιρική».
Γιατί γουστάρεις από κοινωνικής άποψης το να φέρνεις τα συνθήματα στα μέτρα σου;
«Γιατί δείχνει την ψυχοσύνθεση των οπαδών κάθε ομάδας. Του Ολυμπιακού τα συνθήματα έχουν συγκεκριμένη ψυχοσύνθεση. Του ΠΑΟΚ είναι πιο σουρεάλ, πιο τρελά. Του Άρη είναι πιο ερωτικά. Είναι σαν να τραγουδάνε για τον έρωτα της ζωής τους. Νομίζω, ότι αντικατοπτρίζουν το dna κάθε ομάδας. Γι'αυτό μου αρέσουν τα οπαδικά συνθήματα από κοινωνικής πλευράς. Ένα άλλο συστατικό που μου αρέσει είναι η σχολικού επιπέδου υβρεολογία. Είναι πολύ αστεία, μου φαίνεται παιδική, και αυτό γίνεται ακόμα εμφανέστερο όταν της αφαιρείς τα Decibel του γηπέδου και την ακοής απογυμνωμένη, με συνοδεία κιθάρας, σαν νανούρισμα».
Τι σου αρέσει στα οπαδικά συνθήματα;
«Όπως προείπαμε, τα αγαπημένα μου στοιχεία είναι οι όρκοι αιώνιας αγάπης, και το παιδικό υβρεολόγιο. Απο εκεί και πέρα έρχεται το πικάρισμα του αντιπάλου και τα αντισυνθήματα. Λέγανε κάποτε οι Ολυμπιακοί "Εκεί ψηλά στο Delle Alpi..." και ήρθε η απάντηση "Δεν ήταν ο Filippo Inzaghi, δεν ήτανε ο Zinedine Zidane...". Δημιουργείται στιχομυθία που δίνει πάλμο. Τα αντισυνθήματα είχαν βέβαια μεγαλύτερη αξία στην εποχή που ήταν οπαδοί και των δύο ομάδων μέσα στο γήπεδο και μπορούσαν να απαντήσουν η μία στην άλλη πλευρά, όταν έπρεπε να τα σκεφτούνε γρήγορα. Κάτι σαν Rap Battle.».
Ποιες πόλεις στην Ελλάδα βγάζουν τα καλύτερα οπαδικά συνθήματα
«Δύσκολη ερώτηση, και γενική, αλλά προσωπικά θα ξεχωρίσω τη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, διότι πάντα με εντυπωσιάζουν τα σουρεαλιστικά όπως προείπα ΠΑΟΚτσήδικα, ή το πόσο σπιρτόζικες είναι οι ατάκες των Αρειανών, στη φάση κι έτσι».
Τί άλλο να περιμένουμε από συνθήματα;
«Καινούρια συνθήματα, ύμνους, συνθήματα μικρότερων ομάδων, όπως και διεθνή που έχω ξεχωρίσει. Έχει πολύ ψωμί η υπόθεση. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω σε συνθήματα ομάδων που παλεύουν να ανέβουν κατηγορία... Λέει ένα σύνθημα της Δόξας Δράμας :
“Δόξα σε γουστάρω, για σένα θα σαλτάρω.
Όπου και να παίζεις θα'μαι εκεί.
Δόξα πάνω απ' όλα
Και γ@μησέτ@ όλα
Να σε δω στην Α' Εθνική”.
Γιατί όσο υπάρχουν αυτοί που ονειρεύονται να πάρουν Champions League υπάρχει και αυτός που πονάει να δει την ομάδα του Α' Εθνική. Παράλληλα με όλα αυτά θα κυκλοφορώ και μη-ποδοσφαιρικό υλικό, όπου επίσης οι ιδέες είναι πραγματικά ατέλειωτες. »
Τα ακούσματά σου ποιά είναι;
«Τα ακούσματα μου είναι πολύ ετερόκλητα και υπερβολικά πολλά για να τα αναφέρουμε σε λίγες σειρές. Σε πολύ γενικές γραμμές τα κυριότερα ακούσματα μου διαχρονικά ήταν Punk Rock και παλιό Heavy Metal, αλλά συνεχώς αλλάζουν και εξελίσσονται... Όσον αφορά τη δική μου μουσική ασχολούμαι με την Punk μουσική πολλά χρόνια, παίζω και έχω παίξει σε πολλά συγκροτήματα, έχοντας ασχοληθεί και με το τεχνικό κομμάτι της παραγωγής σε αρκετούς δίσκους.
Γκουρατζάς να φανταστούμε, ότι είναι προσωνύμιο και όχι κανονικό επίθετο;
«Είναι λογοπαίγνιο που μου κόλλησαν ως παρατσούκλι από το σχολείο. Η ιστορία του πως βγήκε είναι σουρεαλιστική».
Με Τσιόδρα πώς και ασχολήθηκες;
«Μα τι γλυκιά μορφή είναι αυτή; Δύσκολα να βρεις στην τηλεόραση τέτοιες φιγούρες ανθρώπων. Έχουμε συνηθίσει άλλες προσωπικότητες. Έχουμε συνηθίσει στη μη ύπαρξη αξιοκρατίας. Να βγαίνει και να μιλά κάποιος κομματικά ταγμένος. Ο Τσιόδρας μου βγάζει κάτι πιο αυθεντικό. Ό,τι κάνω έχει ταυτόχρονα αρκετό χιούμορ και υπερβολή με διάσπαρτες δόσεις πραγματικότητας. Το κατα πόσο θα το πάρει κάποιος τοις μετρητοίς ή όχι είναι δικό του θέμα. Είναι στην κρίση του καθενός πως θα το αξιολογήσει. Μου αρέσει να έχει και ο ακροατής μία αντίληψη για να το αναλύσει. Δεν είναι μασημένη τροφή, υπάρχει μέσα έντονα το στοιχείο του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού».
Στην καραντίνα τί έκανες;
«Κλεισμένος σπίτι ήμουν. Πού να πάω; Πήγαινα μόνο για τρέξιμο και κανένα σούπερ μάρκετ. Είναι θέμα υπευθυνότητας.».
Φρίκαρες καθόλου;
«Εμένα η καραντίνα μου έχει κάνει καλό. Όλη τη μέρα έπαιζα κιθάρα. Μου έρχονταν πολλές ιδέες και τις συνέθετα. Πριν λόγω δουλειάς δεν είχα χρόνο ή όρεξη να κάνω κάτι μουσικά. Με τα μέτρα, μου έσκασαν όλες οι ιδέες σαν φωτοβολίδες. Μου ήρθε πολλή έμπνευση, μετά από πολλά χρόνια. Το οικονομικό κομμάτι είναι εκ διαμέτρου αντίθετο βέβαια, αλλά αυτό ισχύει για όλους μας λίγο πολύ».
Για την οικονομική κρίση έχεις γράψει τίποτα;
«Το να γράψεις ένα τραγούδι στοχευμένα μου φαίνεται τετριμμένο και ανέμπνευστο... Έχω γράψει τραγούδια εμπνευσμένα απο τις κοινωνικές προεκτάσεις που φέρνει αυτή η κατάσταση, κυρίως όμως υπό το ανθρώπινο/προσωπικό πρίσμα. Προτιμώ να κάνω αυτό που δεν θα κάνει κάποιος άλλος, κάτι καινούργιο και πρωτότυπο, και νομίζω τα ακουστικά συνθήματα είναι μια διαφορετική ιδέα, γι αυτό και έχει τύχει τέτοιας αποδοχής. Δεν μου αρέσει να γράφω στοχευμένα τραγούδια, δεν μ'αρέσει να λαϊκίζω ούτε να δίνω όπως προείπα μασημένη τροφή. Θέλω το υλικό μου να έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και να το εκλαμβάνει ο καθένας με δικό του τρόπο, να είναι αφ'ενός μαζικά προσβάσιμο, αλλά αφ'εταίρου να ανταμείβει αυτόν ή αυτήν που κάνει τον κόπο να εμβαθύνει περαιτέρω.».
Δηλαδή τα κοινωνικά προβλήματα δεν σε αγγίζουν;
«Πως είναι δυνατόν να μην με αγγίζουν?. Αυτά τα προβλήματα έχουν στιγματίσει τη ζωή μου βαθύτατα. Ανήκω στη γενιά που έχει επηρεαστεί απο την κρίση ενδεχομένως πιο σκληρά και μαζικά απ' όλους. Εμείς που είμαστε γύρω στα 30 ζήσαμε το απόλυτο αδιέξοδο, δουλεύοντας ανασφάλιστοι και χωρίς να μπορούμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Προσωπικά όλη η οικογένεια και ο κοινωνικός μου κύκλος ανεξαιρέτως, μέσα σε αστραπιαίο χρονικό διάστημα βρέθηκε στα όρια της φτώχειας, και έζησε την ανεργία. Το γεγονός πως δεν με εμπνέει προσωπικά να γράψω ένα τραγούδι για το γεγονός οτι πέρασα π.χ. για μήνες χωρίς ρεύμα δεν σημαίνει οτι δεν το έζησα ή πως δεν με απασχολεί. Ο καθένας καλό είναι να δημιουργεί και να γράφει για ότι τον εμπνέει, και όχι για το τι θέλουν οι άλλοι να ακούσουν. Υπάρχουν ορισμένοι ταλαντούχοι Rappers που τα λένε καλύτερα απο ότι θα τα έλεγα εγώ πάνω σε αυτά τα θέματα.»
Ακολουθήστε τον Μιχάλη Γκουρατζά στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.facebook.com/batsignalband
https://www.youtube.com/BatSignalBand
https://batsignalband.bandcamp.com
https://www.youtube.com/watch?v=YTCHgRgeH_4