Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το Sportdog τιμά τα 353.000 θύματα φιλοξενώντας δηλώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών με ποντιακή καταγωγή, οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα.
Η οικογένεια του Σάββα Κωφίδη μεταφέρθηκε στο Καζακστάν μετά τη Γενοκτονία. Στον Πόντο ζούσε στα Κοτύωρα (Ορντού). Όταν ήλθε στην Ελλάδα από τη Σοβιετική Ένωση θυμάται ότι μιλούσαν μόνο ποντιακά και ρωσικά. Η συνεννόηση στην νεοελληνική ήταν πολύ δύσκολη. Ο ίδιος είναι πολύ δραστηριοποιημένος πολιτικά και δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για αυτήν τη μέρα.
«Πρέπει να θυμίζει σε όλη την ανθρωπότητα τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των λαών με τη μορφή της γενοκτονίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ξανά καμία γενοκτονία σε κανένα λαό», τονίζει ο Σάββας Κωφίδης μιλώντας στο Sportdog.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ήρθε στην Ελλάδα το 1989 από την πρώην Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα από την περιοχή του Γκαγκάριν στο Ουζμπεκιστάν. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την Τραπεζούντα και από της μητέρας του από τα Κοτύωρα.
«Η γενιά μας ακούσαμε για τη γενοκτονία από τους παππούδες μας και πληροφορηθήκαμε περισσότερα πράγματα διαβάζοντας. Από μικρός θυμάμαι τη γιαγιά μου να μοιρολογά. Μέχρι σήμερα αυτή η συνήθεια δεν έχει σβηστεί. Τραγουδά και μοιρολογά για εκείνα τα μέρη», λέει.
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έλκει την καταγωγή του από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα. Το ποντιακό στοιχείο είναι πολύ έντονο στα Θεοδόσια Κιλκίς, που είναι το χωριό του. Παππούδες και γιαγιάδες μιλούν στα ποντιακά, όπως και οι γονείς του. Έχει δηλαδή τα ανάλογα βιώματα.
«Αυτή η ημερομηνία είναι ημέρα μνήμης για τους προγόνους μας. Και εγώ είμαι ένα παιδί-απόγονος των γενοκτονηθέντων. Όσοι ήλθαν άντεξαν τις κακουχίες και βρισκόμαστε στο σήμερα, όπου ο ελάχιστος φόρος τιμής είναι να θυμόμαστε και να παλεύουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ελπίζω κάποια στιγμή να έλθει η δικαίωση για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές».