Η έλευση του Ρομάν Αμπράμοβιτς στον προεδρικό θώκο της Τσέλσι, το 2003, επρόκειτο ν’ αλλάξει μία και καλή το ρου της ιστορίας των Λονδρέζων. Μόνο που τότε δεν το γνώριζε κανείς.

Οι «Μπλε», εκείνη τη χρονιά, τερμάτισαν στην 4η θέση του αγγλικού πρωταθλήματος, νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τη Λίβερπουλ με 2-1, χάρη σε γκολ των Gronkjaer και Desailly. Η σπουδαιότητα του εν λόγω «τρίποντου» ήταν μεγάλη, καθώς, μ’ αυτό το αποτέλεσμα, η ομάδα του Λονδίνου εξασφάλισε, στο νήμα, τη συμμετοχή της στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League της νέας σεζόν.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, σε συνδυασμό με τα μέτρια οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, έδιναν την αίσθηση πως το update της Τσέλσι θα ερχόταν μόνο αν το διοικητικό καθεστώς άλλαζε σελίδα.

Εν τέλει, η αλλαγή ήρθε από Ρωσία μεριά, συνοδευόμενη μάλιστα από πολύ χρήμα. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δαπάνησε και δαπανά, ανά τα έτη, εκατομμύρια σε επιθετικούς, μετατρέποντας σταδιακά την Τσέλσι από την «άπορη» του Νησιού, στην «πριγκίπισσά» του.

Οι «από αποτυχία σε… αποτυχία»

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ υποστήριξε ότι «επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου». Στην περίπτωση του Αμπράμοβιτς το συγκεκριμένο γνωμικό ταιριάζει γάντι. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, επενδυτής και πολιτικός, γνώριζε πως δεν θα αγοράσει εν μία νυκτί το ποδοσφαιρικό Έβερεστ, απλώνοντας απλά χρυσάφι στα πόδια του.

Αυτό δεν τον «ξενέρωσε». Ο Αμπράμοβιτς ασήμωνε strikers και περίμενε, κάθε χρόνο, μέχρι να του κάτσει η ζαριά. Πριν όμως γίνει αυτό, είδε σ’ αρκετές περιπτώσεις τα λεφτά του να κάνουν φτερά.

22. Ματέγια Κέζμαν – 7,5 εκατ. ευρώ από Αϊντχόφεν – 41 συμμετοχές, 7 γκολ, 2 ασίστ

21. Πάτρικ Μπάμφορντ – 1,8 εκατ. ευρώ από Νότιγχαμ Φόρεστ – 0 συμμετοχές – γκολ – ασίστ

20. Λούκας Πιαζόν – 7,5 εκατ. ευρώ από Σάο Πάολο – 3 συμμετοχές, 0 γκολ, 2 ασίστ

19. Φράνκο Ντι Σάντο – 4,5 εκατ. ευρώ από Άουδαξ Ιταλιάνο – 16 συμμετοχές, 0 γκολ, 1 ασίστ

18. Ραδαμέλ Φαλκάο – δανεικός έναντι 7 εκατ. ευρώ από Μονακό – 12 συμμετοχές, 1 γκολ, 0 ασίστ

17. Αντριάν Μούτου – 19 εκατ. ευρώ από Πάρμα – 38 εμφανίσεις, 10 γκολ, 9 ασίστ

16. Ρομελού Λουκάκου – 15 εκατ. ευρώ από Άντερλεχτ – 15 συμμετοχές, 0 γκολ, 1 ασίστ

15. Λοΐκ Ρεμί – 13,2 εκατ. ευρώ από Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς – 47 συμμετοχές, 12 γκολ, 3 ασίστ

14. Ντάνιελ Στάριτζ – 7,25 εκατ. ευρώ από Μάντσεστερ Σίτι – 96 συμμετοχές, 24 γκολ, 9 ασίστ

13. Ολιβιέ Ζιρού – 17 εκατ. ευρώ από Άρσεναλ – 76 συμμετοχές, 21 γκολ, 13 ασίστ

12. Αντρέι Σεβτσένκο – 43,88 εκατ. ευρώ από Μίλαν – 77 συμμετοχές, 22 γκολ, 11 ασίστ

11. Μίτσι Μπατσουαγί – 39 εκατ. ευρώ από Μαρσέιγ – 77 συμμετοχές, 25 γκολ, 6 ασίστ

Απολογισμός! Περίπου 183 εκατ. ευρώ για 12 επιθετικούς, οι οποίοι συνολικά πρόσφεραν 122 γκολ (περίπου 10 τέρματα ο καθένας) και 57 τελικές πάσες (περίπου 5 ασίστ ο καθένας). Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Βρετανοί, «not worth the investment».

*** Άξιες αναφοράς, στην εν λόγω λίστα, είναι και οι περιπτώσεις των Κλαούδιο Πισάρο και Αλεσάντρε Πάτο. Ο Αμπράμοβιτς δεν ξόδεψε cent για να τους φέρει στο Λονδίνο, με τον πρώτο να έρχεται ως ελεύθερος (32 συμμετοχές, 2 γκολ, 4 ασίστ) και τον δεύτερο ως δανεικός (2 συμμετοχές, 1 γκολ, 0 ασίστ) από την Κορίνθιανς.

Οι «value for money»

Ο κύκλος των χαμένων επιθετικών κλείνει. Ανοίγει εκείνος των top-10 περιπτώσεων, οι οποίοι δικαιολόγησαν το «χαρτζιλίκι» τους, σκορπώντας πολλά «goaaaal» στις εξέδρες – και όχι μόνο – του «Stamford Bridge», αλλά και ένα διαρκές πλατύ χαμόγελο στο φωτεινό πρόσωπο του Ρομάν.

10. Άλβαρο Μοράτα

Η 22η και πιο ακριβή μεταγραφή επιθετικού στην εποχή του Αμπράμοβιτς, έμελλε να είναι ο Άλβαρο Μοράτα. Ο Ισπανός striker, άφησε τον Ιούλιο του 2017 τα λευκά της Ρεάλ Μαδρίτης για τα μπλε της Τσέλσι έναντι 66 εκατ. ευρώ, προσδοκώντας το restart στην καριέρα του.

Το ξεκίνημά του, εντυπωσιακό. Εκμεταλλευόμενος την εκπληκτική του ικανότητα στον αέρα και τις κεφαλιές, κατάφερε να πετύχει το 2ο πιο γρήγορο hat-trick (μόλις σε 8 παιχνίδια πρωταθλήματος) στην ιστορία της Τσέλσι, ανοίγοντας για τα καλά την όρεξη των φιλάθλων των «Μπλε».

Κάπου εκεί, όμως, ήρθαν οι τραυματισμοί και ο Ολιβιέ Ζιρού. Ο Γάλλος διεκδίκησε επί ίσοις όροις τη φανέλα του βασικού, γεγονός που έπληξε σταδιακά την αυτοπεποίθηση του πολλά υποσχόμενου Μοράτα.

Το τέλος δεν άργησε να έρθει. Δόθηκε για 18 μήνες δανεικός στην ομάδα που τον ανέδειξε (Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ το κοντέρ στο Λονδίνο σταμάτησε στις 72 συμμετοχές, τα 24 γκολ και τις 6 ασίστ.

9. Ντεμπά Μπα

Η αποχώρηση του Ντιντιέ Ντρογκμπά το καλοκαίρι του 2012 για άλλες, Κινέζικες, πολιτείες και η παρατεταμένη αφλογιστία του Φερνάντο Τόρες, οδήγησαν τους ιθύνοντες του συλλόγου στην λύση του… Ντεμπά Μπα.

Τον Ιανουάριο του 2013, ο Σενεγαλέζος επιθετικός εξαργύρωσε την μέχρι τότε εκρηκτική του πορεία στη Νιούκασλ, αναγκάζοντας τον Αμπράμοβιτς να δώσει 8,5 εκατ. ευρώ στους «Ανθρακωρύχους».

Κατά την παραμονή του στο «Stamford Bridge», ο Μπα πρόσφερε 14 γκολ και 5 ασίστ, σε 51 εμφανίσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν ως αλλαγή.

Ωστόσο, ο «Λέοντας της Τερανγκά», θα μνημονεύεται πάντα στη συνείδηση των φιλάθλων της Τσέλσι, για το τέρμα που πέτυχε στο «Anfield» το 2014, κόντρα στη Λίβερπουλ, στο περιβόητο «γλίστρημα» του Gerrard. Το γκολ εκείνο τέλειωσε τις ελπίδες πρωταθλήματος για τους «Κόκκινους», χαρίζοντας ταυτόχρονα στον Μπα, ένα highlight ζωής.

8. Σαμουέλ Ετό

Ο ένας, ήθελε να αποδείξει ότι η μπογιά του ακόμη καλά κρατεί. Η άλλη, στόχευε σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία μαζί με τον ντόρο θα έφερνε και αρκετά γκολ. Ο Αμπράμοβιτς ήταν σύμφωνος, αρκεί να μην έβαζε το χέρι στην τσέπη. Κάπως έτσι, στα τελειώματα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2013, ο Σαμουέλ Ετό γίνεται κάτοικος Λονδίνου, με τον Ζοζέ Μουρίνιο να τον υπογράφει ως ελεύθερο.

Τον χρόνο, παρ’ όλα αυτά, δεν τον κέρδισε κανείς. Η επίλογη του Special One είχε ημερομηνία λήξης, με τον άλλοτε Καμερουνέζο σταρ της Μπαρτσελόνα να μοιράζει 7 ασίστ και να πετυχαίνει 12 γκολ σε 35 συμμετοχές, προτού μετακομίσει στο Merseyside και την Έβερτον.

7. Τάμι Έιμπραχαμ

Είδε και απόειδε ο Αμπράμοβιτς με τις αγορές επιθετικών, στο τέλος, είπε να δημιουργήσει κι’ εκείνος έναν. Ο λόγος για τον Τάμι Έιμπραχαμ, ο οποίος προέρχεται από τις ακαδημίες του συλλόγου και ήδη η εξέλιξή του κρίνεται εντυπωσιακή.

Ο Βρετανός επιθετικός, αφού κατάφερε να διαχειριστεί τους συνεχόμενους δανεισμούς (Μπρίστολ Σίτι – 2016, Σουόνσι – 2017 και Άστον Βίλα – 2018) και να δουλέψει μέσω αυτών, συστήθηκε στα 22 του στο κοινό του «Stamford Bridge».

Συγκεκριμένα, σε 37 συμμετοχές με τους «Μπλε», σ’ όλες τις διοργανώσεις, μετρά μέχρι στιγμής 15 γκολ (13 εξ’ αυτών στην Premier League!) και 6 ασίστ, με τον Ρώσο μεγιστάνα να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

6. Φερνάντο Τόρες

Κάθε ποδοσφαιρικός Superman έχει και έναν κρυπτονίτη. Για τον Φερνάντο Τόρες αυτός ήταν η Τσέλσι. Ο Ισπανός goleador, την τελευταία ημέρα του Γενάρη του 2011, άφηνε στα κρύα του λουτρού την Λίβερπουλ για χάρη της Τσέλσι, με τον Αμπράμοβιτς να κλείνει το deal στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Σεισμός!

Η προσμονή μεγάλη. Το αποτέλεσμα απογοητευτικό. Ο «El Nino», σε 3,5 περίπου σεζόν στο «Stamford Bridge», δεν θύμησε το «οπλοπολυβόλο» των προηγούμενων χρόνων. Συγκεκριμένα, 20 τέρματα σε 110 παιχνίδια πρωταθλήματος και συνολικά 45 γκολ και 35 ασίστ σε 172 συμμετοχές.

Την δουλειά, ωστόσο, που ήθελε ο Αμπράμοβιτς, την έκανε και με το παραπάνω.

Το «τεμάχιο», μισός τίτλος, μέσα στο «Camp Nou» κόντρα στην Μπαρτσελόνα (1-0, 2-2), για τα ημιτελικά του Champions League το 2012, στοιχειώνει ακόμη τους «Blaugrana». Εξίσου καθοριστικής σημασίας ήταν και το τέρμα που πέτυχε την επόμενη σεζόν, στον τελικό του Europa League, κόντρα στην Μπενφίκα (1-2). Back to back ευρωπαϊκά τρόπαια για τον Ρομάν, ο οποίος πιθανότατα μοίρασε άπειρα «gracias» στον Τόρες.

5. Σαλομόν Καλού

Ο παίκτης, που κάθε ιδιοκτήτης ομάδας θα ήθελε να έχει στα αποδυτήρια του. Αυτός ήταν ο Σαλομόν Καλού της Φέγενορντ. Ένα κερδισμένο «jackpot» 4 εκατ. ευρώ, στο οποίο ο Αμπράμοβιτς επένδυσε για έξι συναπτά έτη, αποζυμώντας 60 γκολ και 44 ασίστ σε 254 συμμετοχές.

Σίγουρα, ο Ιβοριανός επιθετικός, δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο με τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του στην Ακτή Ελεφαντοστού, Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ωστόσο, η συμβολή του στις glory days της Τσέλσι, κρίνεται πολύτιμη.

Αποχώρησε από το Λονδίνο το καλοκαίρι του 2012 ως ελεύθερος, με τη Λιλ, αρχικά, και τη Χέρτα Βερολίνου στη συνέχεια, να είναι οι προορισμοί της δυούσης καριέρας του.

4. Ερνάν Κρέσπο

Κάθε αλλαγή θέλει και μια δήλωση από πίσω της. Η μεταγραφή του Ερνάν Κρέσπο, το 2003 από την Ίντερ, έναντι 26 εκατ. ευρώ ήταν μία απ’ αυτές. Ο Αμπράμοβιτς, αναλαμβάνοντας τα ηνία του συλλόγου, ήθελε ένα ήδη «φτασμένο» όνομα, το οποίο θα ανέβαζε το prestige των «Μπλε» στην Ευρώπη.

Ο Αργεντινός striker, ταίριαζε τάλε κουάλε στη συγκεκριμένη αγγελία, ωστόσο, στο τέλος της επόμενης πενταετίας, θα αποχαιρετούσε ως μία πανάκριβη – για τα δεδομένα της εποχής – «κορδέλα».

Ο «El Polaco» πέτυχε 25 γκολ και μοίρασε 4 ασίστ σε 73 εμφανίσεις με την Τσέλσι, προτού επιστρέψει για τους τίτλους τέλους, στην αγαπημένη του Ιταλία (Ίντερ, Τζένοα και Πάρμα).

3. Νικολά Ανελκά

Χειμώνας του 2008 και ο Αμπράμοβιτς προσφέρει 18 εκατ. ευρώ στη Μπόλτον για τις υπηρεσίες του Νικολά Ανελκά. Κίνηση γεμάτη αμφισβήτηση από φιλάθλους και Τύπο, ο οποίος σπεύδει να «κρεμάσει στα περίπτερα» τον Ρώσο μεγιστάνα, ορμόμενος από το άσχημο ξεκίνημα του Γάλλου φορ στο Λονδίνο.

Το μόλις ένα τέρμα στις 14 πρώτες του εμφανίσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα, σε συνδυασμό με το χαμένο πέναλτι στον τελικό του Champions League απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δείχνουν έναν σύντομο βίο στο «Stamford Bridge».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ανελκά επιστρέφει στις υψηλές πτήσεις, δικαιώνοντας για ακόμα μία φορά την επένδυση του Boss της Τσέλσι.

Υπό τις οδηγίες του Carlo Ancelotti, τη σεζόν 2009-2010, βοηθά τους «Μπλε» στην κατάκτηση του double στην Αγγλία, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, θυμίζει σ’ όλους τη δυνότητα του στο σκοράρισμα, κατακτώντας το «Χρυσό Παπούτσι» στο Νησί με 19 γκολ σε 37 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Συνολικά, πετυχαίνει 59 τέρματα σε 184 συμμετοχές, με τις 38 ασίστ να του απονέμουν το παράσημο του team player.

2. Ντιέγκο Κόστα

Η Τσέλσι κυριολεκτικά υπέφερε μέχρι να βρει τον αντικαταστάτη του Ντιντιέ Ντογκμπά. Το ίδιο και ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Ιβοριανού striker από το Λονδίνο, έδωσε, εν τέλει, τα παπούτσια του Αφρικανού, στον Ντιέγκο Κόστα.

Το καλοκαίρι του 2014, ο Ισπανός επιθετικός άφησε την αγαπημένη του Ατλέτικο Μαδρίτης, έναντι 38 εκατ. ευρώ, για να προστεθεί στην πλούσια φαρέτρα του Ζοζέ Μουρίνιο.

Η συνέχεια, λίγο πολύ αναμενόμενη. Ο Κόστα, στα χέρια του «Special One», ανεβάζει κι άλλο τις μετοχές του, τρομοκρατώντας τους αντίπαλους αμυντικούς με το εκρηκτικό του ταπεραμέντο και το ανταγωνιστικό style παιχνιδιού του.

Τα 20 γκολ σε 26 παιχνίδια τη σεζόν 2014-2015, χρίζουν την Τσέλσι πρωταθλήτρια στο Νησί, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το σκηνικό επαναλαμβάνεται, με τον Κόστα να πετυχαίνει άλλα 20 σε 35 αγώνες. Ουσιώδης. Μαγικός!

Ο Αμπράμοβιτς, μάλλον, ακόμη μετανιώνει για την επιστροφή του στην Μαδρίτη τον Ιανουάριο του 2018, η οποία προήλθε έπειτα από τον «καβγά» του Ισπανού με τον τότε προπονητή της ομάδας, Αντόνιο Κόντε.

Η συγκεκριμένη κίνηση, παρ’ όλα αυτά, απέφερε 66 εκατ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου, στοιχείο που ενισχύει το «μάλλον» της προηγούμενης παραγράφου.

Τουτέστιν, 58 γκολ και 24 ασίστ σε 120 συμμετοχές, δικαιολογούν γιατί ο Ντιέγκο Κόστα ήταν ο καλύτερος επιθετικός της Τσέλσι στην Αμπράμοβιτς era μετά τον...

1. Ντιντιέ Ντρογκμπά

Ο «Βασιλιάς του Stamford Bridge», θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους και πιο κομβικούς παίκτες της Τσέλσι. Πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο Λονδίνο στις 20 Ιουλίου του 2004, με τον Αμπράμοβιτς να αγοράζει τα δικαιώματά του από την Μαρσέιγ, έναντι 38,5 εκατ. ευρώ.

Ψίχουλα για χρυσό από τον Ρώσο μεγιστάνα και ταυτόχρονο ρουά ματ, εντός των τεσσάρων γραμμών, καθώς ο Ιβοριανός φορ μέτρησε 381 συμμετοχές, 164 γκολ, 86 ασίστ και 12 τίτλους με τους «Μπλε».

Το «εις το επανιδείν» ήρθε τον Ιούλιο του 2012. Η επανένωση τον Ιούλιο του 2014. Το οριστικό αντίο από την Τσέλσι τον Ιούλιο του 2015 και η απόσυρσή του από τα γήπεδα τον Δεκέμβριο του 2018.

Όλοι, ωστόσο, θα αναπολούν τον Ντρογκμπά για το γκολ της ισοφάρισης και το αποφασιστικό πέναλτι, στον τελικό του Champions League του 2012, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, μέσα στην «Allianz Arena», μέσα στο Μόναχο. Απολαυστικός!

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ υποστήριξε ότι: «επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου». Στην περίπτωση του Αμπράμοβιτς το συγκεκριμένο γνωμικό ταίριαξε και ταιριάζει γάντι.

Τα 257,5 εκατ, ευρώ που δαπάνησε για τους οχτώ από τους top-10 επιθετικούς του, ισοδυναμούν με 449 γκολ (περίπου 56 ο καθένας), 242 ασίστ (περίπου 30 ο καθένας) και συνηγορούν στο ότι το ποδοσφαιρικό Έβερεστ, μπορεί να αγοραστεί, αρκεί να έχεις μεράκι, χρήμα και κυρίως... υπομονή.

ΠΗΓΗ: england365.