ΑΕΚ – Δημήτρης Μελισσανίδης: Μία είδηση που θα συζητηθεί κυκλοφόρησε την Πέμπτη για την Αγιά Σοφιά.
Όπως αναφέρει η SportDay, ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλει το γήπεδο να έχει χωρητικότητα 33.000 θέσεων. «Μεγαλείο» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Στα εγκαίνια του γηπέδου η επιθυμία του είναι να γίνει φιλική αναμέτρηση με ένα μεγάλο κλαμπ, κάτι που είχε γίνει στα εγκαίνια του παλιού γηπέδου, όταν η Ένωση αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα στις 3 Ιανουαρίου 1962.
Τον θεαματικό αγώνα, όπου η ΑΕΚ έχασε με σκορ 0-6, παρακολούθησαν 38.000 οπαδοί και ανάμεσά τους ήταν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Ισπανός τότε πρίγκιπας και πλέον τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Σοφία στην οποία οι παίκτες προσέφεραν ανθοδέσμες.
Το κόστος των εισιτηρίων ήταν 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας γκρεμίστηκε 41 χρόνια.
Το Στάδιο «Νίκος Γκούμας» βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια (επί των οδών Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Ατταλείας) και ήταν επίσης γνωστό ως «Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας» ή «Στάδιο ΑΕΚ».
Δημιουργήθηκε το 1930 και από την αρχή της δημιουργίας του αποτελούσε την έδρα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Το στάδιο είχε σχήμα πετάλου έως το 1979, οπότε επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου κτίστηκε μια διώροφη κερκίδα χωρητικότητας 9.000 θεατών, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο στάδιο της εποχής εκείνης στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα.
Στο κάτω διάζωμα, που ήταν κλειστό και ονομάστηκε «σκεπαστή», συγκεντρώνονταν όλοι οι φανατικοί οπαδοί της ΑΕΚ. Την περίοδο 1985 - 1987 το στάδιο έμεινε κλειστό λόγω έργων και η ομάδα της ΑΕΚ αγωνιζόταν προσωρινά στο ΟΑΚΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 του δόθηκε το όνομα του παλιού προέδρου της AEK Νίκου Γκούμα.
Ο Νίκος Γκούμας, που έχει κατακτήσει το προσωνύμιο “Πατριάρχης της ΑΕΚ”, από το ξεκίνημα της περιόδου 1961-62 είχε βάλει σκοπό την αναρρίχηση της Ένωσης στην κορυφή του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Με μια σειρά από ενέργειες και χωρίς να φείδεται των απαιτούμενων εξόδων, προσπαθούσε να αναβαθμίσει την θέση της ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα.
Την προ του 1998 περίοδο, κατά την οποία δεν υπήρχαν καθίσματα, η χωρητικότητα του γηπέδου ξεπερνούσε τις 40.000 θέσεις.
Με την τοποθέτηση καθισμάτων αυτή μειώθηκε στις 28.729 θέσεις. Την επόμενη χρονιά και μετά τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 το γήπεδο υπέστη σημαντικές ζημιές και για λίγους μήνες δεν χρησιμοποιήθηκε, ώστε να επισκευαστεί. Παρ' όλες τις επισκευές δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των εξεδρών.
Η ανακατασκευή του γηπέδου ήταν απαραίτητη, όμως δεν υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση, ενώ υπήρξε και αντίδραση μερίδας των κατοίκων της περιοχής, που προσέφυγαν μάλιστα αργότερα στο ΣτΕ αντιδρώντας στο σχέδιο ανάπλασης, που προέβλεπε υπόγειο χώρο στάθμευσης και εμπορικά καταστήματα.
Στις 3 Μαΐου του 2003 η ΑΕΚ αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο γήπεδο αυτό, υποδεχόμενη τον Άρη σε ένα ματς που επικράτησε εύκολα με 4-0.
Συνολικά η ΑΕΚ έδωσε 1.118 παιχνίδια σε αυτό το γήπεδο και κέρδισε τα 856. Στα 158 ήρθε ισόπαλη ενώ ηττήθηκε μόλις 104 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.
Το γήπεδο Νίκος Γκούμας γκρεμίστηκε στις 5/5/2003 και τη θέση του θα πάρει το γήπεδο της Αγιάς Σοφιάς.
Το 2017 ξεκίνησε η κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς, ένα όραμα ετών του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος με την επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια θα δικαιούται απόλυτα τον τίτλο του Πατριάρχη της ΑΕΚ!