Μιλώντας σε ραδιόφωνο ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, αναφέρθηκε τα αγωνιστικά θέματα του Δικεφάλου, την επόμενη ημέρα, αλλά και το τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για την παρουσία του Όλαφ Ρέμπε: «Έχουμε ένα καινούργιο Αθλητικό Διευθυντή, ο οποίο έχει λίγες ημέρες που ανέλαβε το ρόλο του. Ο Όλα Ρέμπε έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε σπουδαία πρωταθλήματα και σπουδαίες ομάδες. Το κλειδί είναι στα δικά του χέρια για τις αποφάσεις τις επόμενης σεζόν, εκείνος είναι που εδώ και 10-15 ημέρες είναι δίπλα στην ομάδα και αξιολογεί και εκείνος είναι που θα πάρει τις αποφάσεις για το αγωνιστικό προφίλ, προφανώς μαζί με τον ιδιοκτήτη και τον Γιώργο Σαββίδη.
Δε νομίζω ότι τώρα μπορούν να εξαχθούν καινούργια συμπεράσματα, λίγο έως πολύ τα συμπεράσματα για το ποια είναι τα δυνατά στοιχεία που μπορείς να κρατήσεις για τη νέα σεζόν και ποια είναι τα αδύναμα στοιχεία τα οποία πρέπει να διορθώσεις, νομίζω ότι αυτά είναι στοιχεία που έχουν βγει στη διάρκεια της χρονιάς. Τώρα μένει να δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας στα τρία τελευταία παιχνίδια και να κατακτήσουμε τον τελευταίο εναπομείναντα στόχο».
Για την εικόνα που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε από πέρσι τέτοια περίοδο μια πολύ δύσκολη χρονιά, γιατί είχε να υπερασπιστεί μια σχεδόν τέλεια χρονιά, το αήττητο πρωτάθλημα και το νταμπλ. Μια ομάδα που είχε να χάσει σχεδόν δύο χρόνια κάποια στιγμή θα έχανε ήταν δεδομένο. Όταν ένας προπονητής αλλάζει δημιουργούνται αναταράξεις, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν.
Όταν έρχεται ένας καινούργιος άνθρωπος, με δικές του ιδέες χωρίς να έχει τον χρόνο να τις περάσει και με τον πήχη να είναι ήδη πολύ ψηλά. Είναι δεδομένο ότι οι ομάδες αυτές, θα έχουν μια δυσκολία διαχείρισης της αγωνιστικής τους κρίσης. Είναι επίσης αλήθεια ότι η ομάδα πέρασε και πολλά αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα, μέχρι να καταλάβει την φιλοσοφία του προπονητή, εκεί που φάνηκε να ρολάρει περισσότερο το πράγμα, άρχισε η ιστορία με την καταγγελία και τα δικαστήρια.
Δεν ψάχνω φτηνές δικαιολογίες το λέω σχηματικά και πάρα πολύ απλά, τα στελέχη που είμαστε επιφορτισμένα με το να κρατάμε την ομάδα ήρεμη, να την θωρακίζουμε, επικοινωνιακά, ψυχολογικά, υποστηρικτικά, ήμασταν οι ίδιοι που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις και την κρίση που δημιούργησε αυτό το πόρισμα της ΕΕΑ. Δεν είμαστε ούτε χιλιάδες στελέχη, ούτε είμαστε υπεράνθρωποι. Κάποια πράγματα δυστυχώς δεν τα κάναμε σωστά και δεν καταφέραμε να κρατήσουμε την ομάδα ανεπηρέαστη.
Οι παίκτες ρωτούσαν αν ισχύει η αφαίρεση βαθμών, αν υπάρχει η πιθανότητα υποβιβασμού, όλα αυτά που διαβάζαμε στο ίντερνετ. Οι ξένοι αρχίζουν κουβέντες με τους ατζέντηδες τους και είναι λογικό να δημιουργείται ανακατωσούρα. Αν το πόσο σε τι βαθμό οφείλεται για τις ήττες που ακολούθησαν μετά, σίγουρα έχει ένα μεγάλο μερίδιο».
Για τα συμπεράσματα που έχουν βγει μέχρι τώρα: «H χρονιά δεν έχει συμπεράσματα που είναι άσπρο ή μαύρο, έχει πολλά γκρίζα. Ήταν μια χρονιά που εκ των πραγμάτων ήταν πολύ δύσκολο να είναι ίδια με την προηγούμενη. Οι ποδοσφαιριστές μεγαλώνουν έναν χρόνο, χορταίνουν την πείνα τους για διακρίσεις, σοκάρονται ενδεχωμένως από την γρήγορη αλλαγή προπονητή. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια δύσκολη διαχείριση, να μην είμαστε άδικοι, ούτε με τους ποδοσφαιριστές, ούτε με τον προπονητή και νομίζω πώς σε πολλές περιπτώσεις, ομάδες που είχαν επιτυχία την μια σεζόν, δυσκολεύτηκαν πολύ να την επαναλάβουν την επόμενη.
Αν η χρονιά καταλήξει με τον ΠΑΟΚ στην δεύτερη θέση δεν είναι και καθίζηση στο επίπεδο των στόχων, από πρώτος να βγει δεύτερος. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα βελτίωση και χρειαζόταν και πέρσι, είναι οι ευρωπαϊκές μας παρουσίες. Η αλήθεια είναι ότι η ψύχωση για εγχώριους τίτλους, σιγά-σιγά η δίψα μας αυτή καταλαγιάζει γιατί έχουμε πάρα πολλούς από τους τίτλους της ιστορίας μας στην προηγούμενη τριετία, όμως η ευρωπαϊκές επιτυχίες, ευρωπαϊκές διακρίσεις είναι που κάνουν τις ομάδες ισχυρότερες οικονομικά και εμπορικά και πιο εύκολα πουλάς ποδοσφαιριστές, δυναμώνει η αξία τους, αλλά και πιο εύκολα δυναμώνει το brand του συλλόγου μέσα από μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές».
Για το τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «To ποδόσφαιρο για να αλλάξει, για να προσελκύσει ανθρώπους που μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να κοιτάζουν πρώτα την πρόοδο συνολικά του ποδοσφαίρου και μετά την ομάδα τους. Θα πρέπει να εκλείψουν ευθυνόφοβοι δικαστές, θα πρέπει να εκλείψουν υποτελείς διαιτητές, θα πρέπει να εκλείψουν και άνθρωποι οι οποίοι αγιάζουν το κάθε μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους. Το ζήτημα δεν είναι η νίκη και η επιτυχία με κάθε κόστος, είναι η νίκη και επιτυχία με τον σωστό τρόπο».