Γεγονός αποτελεί το ότι, μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρο είναι το πλέον αγαπητό άθλημα. Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στις μέρες μας, να βλέπουμε ομάδες να αναπτύσσονται περισσότερο και γρηγορότερα από κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας. Φυσικά όμως όπως είναι επόμενο, το ποδόσφαιρο πλέον αποτελεί μια δαπανηρή πολυτέλεια για τους φιλάθλους. Ο κόσμος πια δεν μπορεί να πάει κάθε εβδομάδα στο γήπεδο, να απολαύσει τον αγαπημένο του σύλλογο.

Για πολλούς, η «Μέκκα» του ποδοσφαίρου, είναι η Αγγλία και όχι άδικα. Στην χώρα αυτή είναι ακόμα ενεργή η αρχαιότερη διοργάνωση του αθλήματος (FA Cup). Κοιτάζοντας κανείς ακόμα και στην τρίτη και τέταρτη εθνική κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα βρει ομάδες οι οποίες στο παρελθόν έχουν κατακτήσει τρόπαια όπως πρωτάθλημα, κύπελλα, ακόμα και ευρωπαϊκούς τίτλους. Θα δει ακόμα και ομάδες που πριν 10 ή 20 χρόνια βρισκόντουσαν σε χαμηλά επίπεδα, να κυριαρχούν πλέον στις μέρες μας. Μια απ’ τις ιστορικότερες λοιπόν ομάδες στην Αγγλία, είναι η Arsenal!

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1886, με την ονομασία Dial Square FC μέχρι και το 1887. Κάπως έτσι φτάνουμε και στο ζητούμενο. Μια μερίδα ρομαντικών οπαδών των «Κανονιέρηδων», με μπροστάρη τον Stuart Morgan, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια δική τους ομάδα, χρησιμοποιώντας την ονομασία με την οποία ενσαρκώθηκε αρχικά η αγαπημένη τους Arsenal. Ο σύλλογος πήρε σάρκα και οστά τον Ιανουάριο του 2020, από τους αγανακτισμένους αυτούς οπαδούς. Αγανακτισμένοι όχι με την ομάδα εντός γηπέδου, αλλά κυρίως εκτός. Οι αλλαγές στην διοίκηση τα τελευταία χρόνια, η απομάκρυνση του Αλσατού Arsene Wenger, αλλά και η κακή εικόνα την περασμένη σεζόν, γέννησαν αυτή την ομάδα, στον δρόμο που χάραξαν οι AFC Wimbledon και η FC United.

Η Dial Square ήλπιζε να αγωνιστεί στην ένατη κατηγορία Αγγλίας, γνωστή και ως Combined Counties Football League, όμως λόγω της πανδημίας θα αναγκαστεί να ξεκινήσει από ακόμα χαμηλότερα. Τα χρώματα της ομάδας είναι το βουργουνδί που χρησιμοποιούσε η Arsenal το 1886 και το θαυμάσαμε ξανά σε εκείνες τις υπέροχες εμφανίσεις την σεζόν 2005/06, την τελευταία του Highbury. Το σήμα της είναι στο σχήμα ασπίδας, στα ίδια χρώματα με την εμφάνιση, ενώ έχει μέσα ένα ηλιακό ρολόι. Πάνω απ’ το ρολόι δεσπόζει το όνομα της ομάδας, ενώ από κάτω ένα κανόνι, για να μην ξεχνάνε τον στόχο τους. Κάτω απ’ την ασπίδα, η φράση «RENASCITUR» που στα λατινικά σημαίνει ξαναγεννιέμαι. Tο γήπεδο της ομάδας βρίσκεται στο Woolwich, πολύ κοντά στο εργοστάσιο όπλων. Από εκεί δηλαδή που είχε ξεκινήσει και η ίδια η Arsenal! O Morgan δήλωσε στην Athletic ότι ο σκοπός του συλλόγου είναι να παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο στα επόμενα 15-20 χρόνια.

«Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Αποσκοπούμε σε τρεις προβιβασμούς μέσα στα πρώτα πέντε με επτά χρόνια. Αν συμμετάσχουν αρκετοί και οι οπαδοί της Arsenal ενδιαφερθούν, είναι πολύ πιθανό. Θέλω να αφιερώσω πολλά πολλά χρόνια της ζωής μου σε αυτό το πρότζεκτ. Σημαίνει πολλά για μένα. Μετά από μια χρονιά που είδε την ομάδα [Arsenal] να αλλάζει προπονητή και να φτάνει πιο κοντά στην ζώνη υποβιβασμού απ’ ότι στην κορυφή, οι οπαδοί θεώρησαν ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Όλα πλέον είναι διαφήμιση. Είναι άψυχο και χωρίς ζωή πλέον. Δεν είναι πια η Arsenal Football Club. Ο λόγος που ήθελα να υλοποιήσω αυτό το πρότζεκτ, ήταν να πάω πάλι πίσω στην αρχή και να δοκιμάσω να φτάσω την αρχική Arsenal!».

Τεράστιο κίνητρο για τις ομάδες που δημιουργούνται μετά την απόσχιση οπαδών από τον αρχικό σύλλογο, είναι η πορεία της AFC Wimbledon, που δημιουργήθηκε το 2002 από οπαδούς της Wimbledon, όταν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έθεσε την ομάδα υπό καθεστώς οικονομικού ελέγχου και αποφάσισε την μεταμόρφωσή της σε MK Dons. Η νεοσύστατη τότε ομάδα κατάφερε να κάνει την τρομερή επιτυχία και να προβιβαστεί πέντε φορές στα πρώτα οκτώ χρόνια της και σήμερα αγωνίζεται στην League One ή αλλιώς την τρίτη κατηγορία σε εθνικό επίπεδο.

Με το ίδιο σκεπτικό ακολούθησε και το 2005 η δημιουργία της FC United, όταν ανέλαβε την ιδιοκτησία της Manchester United ο Glazer κάνοντας την περίοδο που θα ακολουθούσε, την Manchester United, μια απ’ τις εμπορικότερες ομάδες στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι οπαδοί να μην μπορούν είτε να βρίσκουν εισιτήρια είτε να μην μπορούν να τα πληρώσουν, για να την παρακολουθήσουν από κοντά. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο λιμάνι του Liverpool όταν το 2008, περίπου 1,000 οπαδοί δημιούργησαν την AFC Liverpool. Πρόσχημα ξανά το ότι η αγαπημένη τους ομάδα έχει εκβιομηχανιστεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον είναι πρακτικά αδύνατον να παρακολουθούν το αγαπημένο τους άθλημα κάθε εβδομάδα.

H Dial Square λοιπόν δεν αποτελεί την πρώτη ομάδα που δημιουργείται εξαιτίας της ρήξης οπαδών με τον σύλλογο που υποστηρίζουν. Η δημιουργία της ομάδας αυτής αποτελεί παράδειγμα του ότι το ποδόσφαιρο είναι βαθιά ριζωμένο στην ιδιοσυγκρασία του αγγλικού λαού και ενσαρκώνει την φράση «Against Modern Football». Το ποδόσφαιρο για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολλά περισσότερα από μία ομάδα ή κάποια πρόσωπα. Η επιλογή της μπορεί να αποτελεί κάτι καθαρά προσωπικό, όμως ο κόσμος έχει την ανάγκη να νιώθει ότι η ομάδα του, τον σέβεται, όσο την αγαπάει κι εκείνος. Δυστυχώς όταν ένας σύλλογος μεγαλώνει τόσο, η επαφή με τους οπαδούς γίνεται όλο και πιο απρόσωπη, με αποτέλεσμα να χάνεται ο «οικογενειακός» χαρακτήρας, που αποζητούν οι Άγγλοι από τις ομάδες τους. Στην Dial Square αυτό δεν ισχύει. Κάθε οπαδός έχει την δυνατότητα να αγοράσει ένα «κομμάτι» της ομάδας. Με το σκεπτικό αυτό, όλοι είναι ιδιοκτήτες, όλοι έχουν φωνή στις αποφάσεις για το μέλλον του συλλόγου και όλοι μπορούν να έχουν μια θέση στην «καρδιά» του, όπως και εκείνος στις καρδιές των φιλάθλων του.

Το κύριο πρόβλημα όμως που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα του Βορείου Λονδίνου, δεν ήταν ούτε η ανταπόκριση του κόσμου, ούτε το αγωνιστικό κομμάτι. Δύο μήνες μετά την ίδρυση της ομάδας, ξέσπασε μια παγκόσμια πανδημία, που ανάγκασε όλο τον κόσμο να κάνει ένα βήμα πίσω. Λες και δεν ήταν αρκετές οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια νεοσύστατη ομάδα, ανάμεσα σε αμέτρητες άλλες, στην πρωτεύουσα του αθλήματος, ήρθε ο κορωνοϊός να δείξει το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας. Όλες οι ομάδες που αγωνίζονται στην non-league έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, γιατί για αυτούς τους συλλόγους, η προσέλευση κόσμου στο γήπεδο είναι το «Α και το Ω».

Το θετικό νέο όμως είναι ότι στις 5 Αυγούστου η Dial Square έπαιξε το πρώτο έστω ανεπίσημο παιχνίδι στην ιστορία της, στα πλαίσια της καλοκαιρινής προετοιμασίας πριν την έναρξη της σεζόν. Οι Λονδρέζοι αντιμετώπισαν την Old Windsor, όπου και ηττήθηκαν με σκορ 4-2. Παρά την ήττα, μόνο θετικές μπορεί να είναι οι απολαβές αυτής της εμπειρίας, μια και κάπως έτσι είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά ακόμα ένα όνειρο οπαδών. Μπορεί μια ήττα σε ένα φιλικό προετοιμασίας να μην μας ακούγεται κάτι άξιο προσοχής, αλλά για μια τέτοια ομάδα είναι μια τεράστια νίκη και γενικά είναι ένα πλήγμα στο εκμοντερνισμένο ποδόσφαιρο!

ΠΗΓΗ: eyap.gr