Από το βράδυ της Τρίτης 25 Αυγούστου όλοι μιλούν γι' αυτό: Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής μας και πιθανότατα ένας από τους 3 καλύτερους που εμφανίστηκαν ποτέ, ο Lionel Messi, εξέφρασε την επιθυμία του να φύγει από την Μπαρτσελόνα, δίνοντας έτσι τέλος σε μία σχέση 19 ετών, που ξεπερνά κατά πολύ τα ποδοσφαιρικά και τα αθλητικά πλαίσια.

Το περιβόητο burofax (σ.σ. πρόκειται για μέθοδο επιχειρηματικής επικοινωνίας που δίνει τη δυνατότητα στον αποστολέα να διακινεί έγγραφα που αναγνωρίζονται σε δικαστήριο) που έστειλε ο Αργεντινός επιθετικός αναφέρει πως μπορεί να μείνει ελεύθερος για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταβληθεί η ρήτρα των 700 εκατ. Ευρώ που προβλέπεται από το συμβόλαιό του.

Η υπόθεση, ειδικά αν το νο.10 των Μπλαουγκράνα και της εθνικής Αργεντινής επιμείνει στην απόφασή του, θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα στα δικαστήρια, καθώς η διοίκηση της ομάδας της Καταλονίας φέρεται να μην αναγνωρίζει τον όρο που χαρίζει στον ποδοσφαιριστή την ελευθέρας του. Πάνω από όλα αυτά όμως, προκύπτουν δύο τεράστια ερωτήματα: Γιατί ο Lionel Messi αποφάσισε να φύγει και ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος προορισμός του;

Οι λόγοι της (επιθυμίας) φυγής

Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι για τα φετινά αγωνιστικά χάλια της ομάδας, με κερασάκι στην τούρτα τα 8 γκολ που δέχτηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου στον προημιτελικό του Champions League. Στην πραγματικότητα, τα σύννεφα στη σχέση Μπάρτσα-Messi έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετό καιρό πριν. Πίσω στο 2014 είχε δηλώσει απογοητευμένος από τους χειρισμούς της τότε διοίκησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο τότε αντιπρόεδρος Javier Faus δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο και ότι χειρίζεται τις υποθέσεις της Μπαρτσελόνα σαν να πρόκειται για επιχείρηση.

Γιατί ο Lionel Messi θέλει να φύγει από την Μπαρτσελόνα

Αυτό ήρθε να συνδεθεί με την περίφημη υπόθεση με την ισπανική εφορία και τις κατηγορίες φοροδιαφυγής προς τον αθλητή, που είχε προκύψει έναν χρόνο πριν, συμβάλλοντας στο να θεωρεί πλέον τη Βαρκελώνη αλλά και την Ισπανία ένα όχι και τόσο φιλόξενο μέρος για τον ίδιο και την οικογένειά του. Έπειτα, το καθαρά αγωνιστικό σκέλος: Όταν αποχώρησαν οι Carles Puyol (2014), Xavi Hernández (2015) και Andrés Iniesta (2018) η ομάδα έχασε όχι μόνο τρεις εξαιρετικά χαρισματικούς ηγέτες αλλά και τρεις προσωπικότητες που ήταν άρρηκτες συνδεδεμένες με τη φυσιογνωμία του club. Κάτι που σημαίνει πως θα ήταν εξωφρενικά δύσκολο να αντικατασταθούν, εντός και εκτός γηπέδου, όσους σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κι αν υπέγραφε μετά ο σύλλογος.

Συνδυαστικά, η αλληλουχία των επιλογών σε προπονητές και το timing αυτής δε λειτούργησε ακριβώς ευεργετικά. Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο μέχρι πρότινος Διευθυντής Ποδοσφαίρου και πρώην παίκτης της ομάδας Eric Abidal έκανε κάποιες λανθασμένες δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του Messi. O Γάλλος κατηγόρησε κάποιους παίκτες για την απόλυση του Ernesto Valverde, με τον ηγέτη του club να απαντά, προκαλώντας τον να κατονομάσει τους παίκτες αυτούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό συνέβη σε μία περίοδο που ο Messi υποτίθεται πως θα ξεκινούσε τις συνομιλίες για την ανανέωση του συμβολαίου του, κάτι που δε συνέβη ποτέ και όχι μόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Josep Maria Bartomeu δεν ήταν ποτέ καλές μετά το 2015, έναν χρόνο μετά δηλαδή από τότε που διαδέχτηκε τον Sandro Rosell στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα.

Ο Messi πίστευε πως οι Xavi, Iniesta και Neymar έπρεπε να παραμείνουν με κάθε κόστος στην ομάδα, κάτι που δεν θεωρούσε ο Bartomeu, με αποτέλεσμα τη ρήξη στις σχέσεις των δύο αντρών, η οποία ενισχύθηκε μετά την πρόσφατη απόφαση να μπει πωλητήριο στους Luis Suarez και Jordi Alba. Στο μυαλό του Messi αυτό σημαίνει πως η ομάδα δεν θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο του Champions League. Τέλος, υπήρξε, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες από ισπανικά Μέσα, η εξωφρενική ατάκα του νέου προπονητή Ronald Koeman, που ίσως έσπρωξε τον Messi ακόμη περισσότερο προς την πόρτα της εξόδου: "Τα προνόμια τελείωσαν για όλους, πάνω από όλα ο σύλλογος". Αυτό ίσως να ισχύει για το 99,9% των ποδοσφαιριστών. Αλλά, διάολε, εδώ μιλάμε για τον Lionel Messi, έναν τύπο που εμφανίζεται μία φορά στα 100 χρόνια. Και ο Koeman δεν είναι ακριβώς Mourinho, Guardiola ή Klopp για να μπορεί να ξεστομίσει κάτι τέτοιο.

Πού θα πάει;

Ποια ομάδα μπορεί να κάνει δικό της τον Messi, αν τελικά αυτός φύγει από την Μπαρτσελόνα; Ήδη έχει ξεκινήσει μία οργιαστική φημολογία, κάτι απολύτως φυσιολογικό. Πολλοί, όπως ο έγκριτος καταλανικός ραδιοφωνικός σταθμός RAC1, μιλούν για προφορική συμφωνία με τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία είναι κάτι παραπάνω από θετική στο να προσφέρει περίπου 230 εκατ. Ευρώ συν τον Βραζιλιάνο επιθετικό Gabriel Jesus και τον Ισπανό αμυντικό Eric García, ο οποίος προέρχεται από την La Masia, δηλαδή από τα σπλάχνα της Μπαρτσελόνα. Ο πρώην μάνατζερ Josep Maria Minguella, ο άνθρωπος δηλαδή που έφερε τον 14χρονο Messi στην Μπαρτσελόνα πείθοντάς τον να υπογράψει σε μία χαρτοπετσέτα και που ευθύνεται και για τις μεταγραφές στους Μπλαουγκράνα των Diego Maradona, Hristo Stoichkov και Romario, έχει διαφορετική άποψη: "Πιστεύω ότι έχει ήδη βρει τη νέα του ομάδα και αυτή είναι η Ίντερ. Στην Ιταλία πληρώνουν λιγότερους φόρους. Είναι πιο δύσκολο να πάει στην Αγγλία, κι ας είναι καλός φίλος είναι με τον Aguero και τον Guardiola".

Από τον χορό που έχει στηθεί δεν θα μπορούσε να λείπει και η Παρί Σεν Ζερμέν, που θεωρεί πως με τον Messi ίσως φτάσει πιο κοντά στο πολυπόθητο Champions League που μετά μανίας κυνηγά τα τελευταία χρόνια, ενώ πάντοτε στο παιχνίδι βρίσκεται και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρά την ασταθή αγωνιστική της πορεία τα τελευταία χρόνια παραμένει ένα από τα πιο δυνατά εμπορικά brands του πλανήτη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οι στοιχηματικές εταιρείες από την πλευρά τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και της επιλογής μίας ομάδας από την Αργεντινή, όπου ο Messi θα κλείσει την καριέρα του. Πιθανότητες ίσως και να έχουν και η Γιουβέντους (ποιος δεν θα ήθελε να δει Ronaldo-Messi στην ίδια ομάδα), η Leeds του Marcelo Bielsa (που ανέβηκε στην Premier League) και η Inter Miami του David Beckham (για προφανείς λόγους).

Στη διαδικτυακή παράνοια που ξεκίνησε από χθες όμως, αυτοί που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι Chicago Bulls, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πόσο εκατομμύρια έτη φωτός απέχει το ΝΒΑ από κάθε άλλον στο κομμάτι του marketing και των εντυπώσεων.

ΠΗΓΗ: esquire.com.gr