2018. Η Clapton CFC ιδρύεται στο Νιούχαμ του Λονδίνου από τους δυσαρεστημένους φιλάθλους της Clapton FC. Το ίδιο έτος η ομάδα γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο viral στην Ισπανία. Το κοινό της μεγάλωσε απότομα και φέτος ετοιμάζεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας στο… fan base και την Πολωνία. Πως γίνεται αυτό με μια ομάδα που συμμετέχει στην ενδέκατη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου; Ορίστε η απάντηση!

Ο ρατσισμός εν έτει 2020 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον αθλητισμό. Περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων βγαίνουν στην… φόρα σχεδόν καθημερινά, με την Premier League φυσικά να μην αποτελεί εξαίρεση. Μέσα όμως σε αυτόν το συνονθύλευμα ακραίων συμπεριφορών και συναισθημάτων μίσους, υπάρχουν οπαδοί, όπως αυτοί της St. Pauli στην Γερμανία και της Rayo Vallecano στην Ισπανία που ανεξάρτητα με τα πολιτικά τους πιστεύω, δίνουν μια αχτίδα φωτός στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Και φυσικά, η Αγγλία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, έχοντας μια άγνωστη, αλλά και παράλληλα σημαντική μερίδα οπαδών. Καλώς ήρθατε στον κόσμο των Clapton Ultras και της Clapton CFC.

Ταξιδεύουμε στο προάστιο του Νιούχαμ στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην εργατική περιοχή του Φόρεστ Γκέιτ. Μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που φημίζεται για τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που φιλοξενεί, καθώς επίσης και για την ιστορικότητά της, όντας μια από τις πρώτες που υποδέχθηκαν τις μεταναστευτικές ροές που κατέφθαναν στην Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Σε εκείνη την χρονολογική περίοδο, και συγκεκριμένα το 1877, χρονολογείται και η ίδρυση της τοπικής ομάδας, Clapton FC. Ένας σύλλογος που έφτασε στο απόγειο της δόξας του την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα κατακτώντας πέντε φορές το Κύπελλο Ερασιτεχνών, αλλά και αρκετές από τις τοπικές διοργανώσεις του Λονδίνου.

 

Με το πέρασμα τον χρόνων, την δημιουργία και την ανάπτυξη νέων συλλόγων, η Clapton «χάθηκε» μαζί με πολλές ομάδες στα έγκατα της αγγλικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας, φτάνοντας σε σημείο να βρίσκεται για χρόνια εγκλωβισμένη στην ένατη και δέκατη κατηγορία. Μέχρι και το 2012 η Clapton ήταν μια απλή ομάδα τοπικού. Μια ομάδα που έδινε τους αγώνες της μπροστά σε 25 περίπου άτομα! Εκείνη την χρονιά όμως όλα άλλαξαν, όταν οι οπαδοί της ομάδας, σε συνεργασία με την διοίκηση αποφάσισαν να ιδρύσουν τους Clapton Ultras, κινούμενοι στα πρότυπα ευρωπαϊκών ομάδων. Η μεταναστευτική περιοχή του Νιούχαμ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τίποτα άλλο, πέρα από οπαδούς με κύρια πιστεύω την εξάλειψη του ρατσισμού, του φασισμού και κάθε λογής κοινωνικής ανισότητας.

Οι Clapton Ultras δημιουργήθηκαν από τον λαό, για τον λαό. Ξαφνικά τα 25 άτομα που πήγαιναν σε κάθε αγώνα της ομάδας έγιναν 350 και ο αριθμός όλο και μεγάλωνε. Οι Ultras πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι πολλαπλασιάζονταν και είχαν ένα μήνυμα να στείλουν. «Το ποδόσφαιρο ήταν μεγάλο μέρος της ταυτότητας μου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να με απογοητεύει. Οι οπαδοί έχουν αποκοπεί πλέον σε μεγάλο βαθμό από το λεγόμενο modern football. Τα συνθήματα είναι πεθαμένα, ενώ ακόμη και για να σηκωθείς από την θέση σου, οι υπεύθυνοι ασφαλείας σε παρατηρούν. Στα περισσότερο ενδοδιοικητικά ζητήματα, οι διοικήσεις δεν αφήνουν τον λαό να συμμετέχει στα κοινά ενώ και οι τιμές των εισιτηρίων ανεβαίνουν ραγδαία και ειδικά στην Premier League», δηλώνει ένα υψηλόβαθμο μέλος των Ultras σε συνέντευξη του στο Huckmag.

 

 

Φυσικά δεν σταματάει εκεί, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος που ο κόσμος έχει αρχίσει και αποτραβιέται από τα μεγάλα πρωταθλήματα. Οι επιθέσεις ρατσισμού και ομοφοβίας στα γήπεδα είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο, που έχει καταστήσει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο «εχθρικό». Στους Clapton Ultras όλα αυτά εξαλείφονται. Τα σλόγκαν κατά κάθε μορφής ρατσισμού «πάνε κι έρχονται» σε κάθε παιχνίδι, ενώ απίστευτα σημαντική είναι η συνεισφορά τους στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας καμπάνιες για την περισυλλογή τροφίμων και την παροχή κατοικίας σε αστέγους και απόρους.

Τι γίνεται όμως όταν ο ιδιοκτήτης του συλλόγου επηρεάζεται από την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και αποφασίζει να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων; Ο κύριος Vince McBean είναι ιδιοκτήτης του συλλόγου από τις αρχές του 1990 και η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε στήριξε την όλη προσπάθεια των οπαδών. Είχε αποκλείσει τους φιλάθλους από τα κοινά της ομάδας, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε πριν από μια τριετία, όταν και αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων, εκμεταλλευόμενος την μεγάλη προσέλευση του κοινού, ενώ ρευστοποίησε τον φιλανθρωπικό οργανισμό, οδηγώντας τους Clapton Ultras αρχικά σε μποϊκοτάζ και έπειτα στη οριστική ρήξη.

Με γνώμονα την αγάπη τους για την ομάδα, έπραξαν κάτι που μάλλον είχε ήδη καθυστερήσει. Δημιούργησαν έναν νέο σύλλογο. Η Clapton Community Football Club ήταν πλέον γεγονός, και θα ήταν ένας σύλλογος ολόδικός τους, σμιλευμένος με τα δικά τους ιδανικά. Νέα έδρα θα ήταν το Wadham Lodge, στο Γουάλθαμστοου, ωστόσο πέρα από κάθε προσδοκία, φαίνεται πως θα είναι προσωρινή, μιας και ο νεοσύστατος σύλλογος προέβη στην αγορά της ιστορικής έδρας της Clapton FC! Η «ορφανή» πλέον ομάδα δεν μπορούσε να συντηρήσει και να μισθώσει την επί 131 έτη έδρα της, με αποτέλεσμα να μετακομίσει από το Old Spotted Dog Ground, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Clapton Ultras να επιστρέψουν… σπίτι τους!

Oι «Tons» δημιουργήθηκαν για να πετύχουν και ήδη με το «καλημέρα» είχαν κάνει -χωρίς να το θέλουν- έναν μικρό χαμό. Στην παρουσίαση της φανέλας για την παρθενική σεζόν της ομάδας, η εκτός έδρας ήταν αυτή που τράβηξε όλα τα βλέμματα της δημοσιότητας πάνω της. Ήταν μωβ, κίτρινη και κόκκινη, ενώ στο πίσω μέρος του γιακά έγραφε το διακριτικό «no pasaran». Η φανέλα ήταν εμπνευσμένη από τον Ισπανικό Εμφύλιο, και θέλοντας να τιμήσουν τους 4,000 Άγγλους που πολέμησαν για λογαριασμό των Διεθνών Ταξιαρχιών, δημιούργησαν ‘ενα μικρό «αριστούργημα».

Ξαφνικά μια ομάδα από τα τοπικά του Μίντλσεξ είχε φτάσει σε σημείο να δέχεται χιλιάδες παραγγελίες με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν προορισμό την… Ισπανία. Εν συνόλω οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις 11,500, ενώ στην εταιρεία ένδυσης Rage Sports υπολόγιζαν να πουληθούν μόλις 250. Τα έσοδα της ομάδας πολλαπλασιάστηκαν, όπως επίσης και τα μέλη της (αριθμώντας κάτι παραπάνω από 1,000). Παρόμοια προσοχή φαίνεται να λαμβάνει η ομάδα και στην Πολωνία, μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του λαού που μάχεται για τα δικαιώματα τον γυναικών κι ενάντια της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Η Clapton προφανώς και πήρε το μέρος των γυναικών, δίνοντας το «παρόν» στην μεγαλύτερη κινητοποίηση που υπήρξε στην χώρα μετά την πτώση του κομουνισμού.

Συνοψίζοντας, ελάχιστη σημασία έχει αν μιλάμε για την Clapton FC ή την Clapton CFC. Εδώ έχουμε το κίνημα των Clapton Ultras. Μιας αντιφασιστικής οργάνωσης που εκδιώχθηκε από τον σύλλογο με τον οποίον ξεκίνησαν όλα, ίδρυσε τον δικό του και μέσα από τους χιλιάδες συλλόγους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της αγγλικής ομοσπονδίας κατάφερε και έκανε την διαφορά. Και όλα αυτά με την δική της μοναδικότητα και φωνή. Σήμερα δεν σας αποχαιρετώ με έναν δακρύβρεχτο πρόλογο, αλλά με την ανακοίνωση του υπέροχου αυτού κινήματος, όταν και προχώρησε στην δημιουργία του νέου συλλόγου.

«Είμαστε μια μίξη ντόπιων και ξένων που ζουν και κατοικούν στο Ανατολικό Λονδίνο, που βρήκαν την ενότητα μέσα από την αγάπη τους για την Clapton τα τελευταία χρόνια, γινόμενοι σταδιακά ενεργά μέλη των Clapton Ultras. Είμαστε μια ομάδα από αυτό-οργανωμένους αντιφασίστες που απορρίπτουν την στιγματοποίηση στην κοινωνία που ζούμε σήμερα. Τασσόμαστε απέναντι σε κάθε φυλετική, σεξουαλική και ρατσιστική εγκληματική επίθεση και απορρίπτουμε εκείνους που τρέφονται από την πίεση και την ανέχεια των άλλων. Ανυπομονούμε να στεγάσουμε τον χώρο που βοηθήσαμε να χτιστεί τα τελευταία έξι χρόνια για την Clapton Community FC, υποστηρίζοντας το τοπικό ποδόσφαιρο με πάθος και θόρυβο, χτίζοντας παράλληλα ένα δυνατό αντιφασιστικό δίκτυο».

«Η Clapton FC είναι η ομάδα που πάντα στηρίζαμε και δεν ήταν στις προθέσεις μας να την εγκαταλείψουμε. Θα οργανωθούμε και θα στηρίζουμε την ομάδα όποτε μπορούμε, τασσόμενοι απέναντι στις πολιτικές του McBean με το ίδιο πάθος και πνεύμα που υιοθετήσαμε την τελευταία σεζόν με τους Clapton Ultras. Πιστεύουμε ότι το Old Spotted Dog είναι το σπίτι μας. Εκεί έχουμε τις ρίζες μας και ελπίζουμε να επιστρέψουμε σε αυτό με τον σύλλογο, που αντικατοπτρίζει καλύτερα την ιστορία του Κλάπτον. Εκείνον που διοικείται από τους φιλάθλους. Την Clapton Community Football Club. Μέχρι τότε εμείς θα συνεχίζουμε να τραγουδάμε δυνατά στο νέο προσωρινό μας σπίτι. Το Stray Dog. Και θα έχουμε με το ίδιο πνεύμα που είχαμε πάντα.

Μερικές φορές αντικοινωνικοί, πάντα αντιφασιστικοί.

ΠΗΓΗ: eyap.gr