Το όνομα του φέτος κάνει τεράστιο γκελ! Όχι όμως για τις επιδόσεις του εντός συνόρων. Βλέπετε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ισχύει η λαϊκή ρήση «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Ο Στέφανος Τζίμας όμως δεν έχαιρε της εμπιστοσύνης που είδε για παράδειγμα ο Κωστούλας και ο Μουζακίτης από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος δεν άφησε τα παιδιά να καούν μετά την κατάκτηση του Youth League και με εντολή Μαρινάκη τους ανέβασε στην πρώτη ομάδα, έκαναν προετοιμασία το καλοκαίρι, έπαιξαν σε φιλικά και μπήκαν σταδιακά αλλά δυναμικά στην εξίσωση του Ολυμπιακού σε σημείο να αναδεικνύονται σε Game changer. Πρόσφατο παράδειγμα το ματς με τον Άρη, όπου ο Κωστούλας έβαλε και τα δύο γκολ στη νίκη με 2-1 των Πειραιωτών στο Καραϊσκάκη. Ήταν ο man of the match και δικαιολογημένα.

Στον ΠΑΟΚ όμως ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλλη ελληνική ομάδα, ένας Τζίμας ή ένας Κωστούλας θα τους αντιμετώπιζαν σαν παιδάκια, όχι σαν νέους άνδρες. Κάποιοι λένε στη Θεσσαλονίκη, ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε περίπτωση να έχει χρόνο ο Τζίμας καλώς δόθηκε δανεικός στη Νυρεμβέργη, όπου βγάζει μάτια φέτος, γιατί έτσι πήρε αξία. Την ακούμε αυτήν την άποψη, δεν την διαγράφουμε. Και όντως με τα 8 γκολ και τις 2 ασίστ σε 15 συμμετοχές στη Bundesliga 2, o 19χρονος έχει δει το market value του να εκτινάσσεται στα 10 εκατ.Ευρώ.

Σε κάθε γκέλα του ΠΑΟΚ όμως όπως ο αποκλεισμός από την ΑΕΚ στο Κύπελλο, ή ήττα με επική ανατροπή του Βόλου, μέσα στην Τούμπα, επαναφέρουν συνεχώς την υπόθεσή του στο προσκήνιο. Το όνομα του Τζίμα στοιχειώνει τον οπαδό του ΠΑΟΚ που βλέπει το 90% των μεταγραφών της σεζόν να έχουν αποτύχει. Με στοιχηματικούς όρους οι επιλογές που έγιναν ήταν για τον κουβά. Πολλοί λίγοι θα πόνταραν στην επιτυχία παικτών όπως ο Τσάλοφ ή ο Τισουντάλι για την επίθεση, όπου ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Και όμως αν ήταν ο Τζίμας στον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου θα προτιμούσε τον Μπράντον Τόμας, που δεν ξέρει καν που βρίσκεται η εστία και ζητά και νέο συμβόλαιο με 1 εκατ.Ευρώ. Αν δεν είναι εμπάθεια αυτή η διαχείριση παικτών από τον Λουτσέσκου και ελληνική κατάντια να «τρώμε» τα παιδιά μας, τότε τί είναι;

Αυτό είναι το κομμάτι της κριτικής στην υπόθεση Τζίμα. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε και τα ψυχρά νούμερα. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι μια βιομηχανία θεάματος και όλα κρίνονται από τα έσοδα και τις πωλήσεις. Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέραμε, γιατί ο παίκτης αποτελεί χρυσωρυγχείο. Ο δανεισμός του παίκτη στη Νυρεμβέργη συνοδεύτηκε με μια ρήτρα εξαγοράς ύψους 18 εκατ.Ευρώ. Η εικόνα του έχει ψήσει ομάδες-ονόματα από Ευρώπη να καλύψουν αυτό το ποσό. Έχουμε ακούσει για Μπορούσια Ντόρτμουντ, Γουέστ Χαμ, Στουτγκάρδη, Τσέλσι, Μπράιτον, Άστον Βίλα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Ίντερ.

Η Λίβερπουλ όπως φαίνεται παίζει πιο δυνατά απ'όλους. Η ομάδα της...κόκκινης πλευράς του Μέρσεϊσαϊτ, το πάει βήμα παραπέρα, αφού δεν προτίθεται να καλύψει μόνο τη ρήτρα αλλά και να πάρει το 100% δικαιωμάτων του παίκτη. Μιλάμε για εντελώς νέα δεδομένα, τα οποία αξίζουν ανάλυσης και αποτελούν ουρανοκατέβατη εξέλιξη.

Η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ με τη Νυρεμβέργη για τον δανεισμό του έίναι με ρήτρα 18 εκατ.Ευρώ. Εφόσον γίνει η αγοραπωλησία, η ελληνική ομάδα θα πάρει άλλα 2 εκατ.Ευρώ και θα κρατήσει το 15% ποσοστό μεταπώλησης του ποδοσφαιριστής. Με τα νέα δεδομένα, η Λίβερπουλ δίνει περίπου 25 εκατ.Ευρώ, τα οποία είναι 18 εκατ.Ευρώ της ρήτρας αγοράς, τα 2 εκατ.Ευρώ μπόνους, ποσά που έχουν συμφωνηθεί δηλαδή και για να καλύψει το ποσοστό μεταπώλησης δίνει επιπλέον 3,75.

Το συγκεκριμένο ντιλ θα φέρει ζεστό χρήμα στα ταμεία του ΠΑΟΚ και θα φέρει τον παίκτη στη λίστα με τις ακριβότερες μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Μιλάμε για μια κλειστή ομάδα συμπατριωτών μας με πολλά μηδενικά στα νούμερα που επιτεύχθηκαν, όπως Μανωλάς, Μήτρογλου, Ρέτσος, Παπασταθόπουλος.